Menu
ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Κω στις 20-22/08

ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων…

Το τριήμερο 20/08 ...

Νέα «λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων – Έριξαν πρόστιμο μέχρι και σε τουριστικό λεωφορείο

Νέα «λουκέτα» για μη έκδο…

Νέα "λουκέτα¨ και ...

«Σοκ» με Αντετοκούνμπο στην Εθνική! Η «επίθεση» της ΕΟΚ κι η αντίδραση της «γαλανόλευκης»

«Σοκ» με Αντετοκούνμπο στ…

Σαν κεραυνός εν αι...

Στα περίπτερα ξανά «Τα Νέα» και το «Βήμα της Κυριακής»-Αρθρο του Μαρινάκη

Στα περίπτερα ξανά «Τα Νέ…

Στα περίπτερα βρίσκε...

Τρομοκρατική η επίθεση με μαχαίρι στην Φιλανδία [βίντεο]

Τρομοκρατική η επίθεση με…

Νέα τροπή παίρνει ...

Εντυπωσιακές εικόνες από επιχειρήσεις διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού – Βίντεο

Εντυπωσιακές εικόνες από …

Το Πολεμικό Ναυτικό ...

Απειλούν την Ιταλία οι τζιχαντιστές – «Είναι ο επόμενος στόχος»

Απειλούν την Ιταλία οι τζ…

Την Ιταλία "απειλε...

ΠΕΡΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΕΜΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΩ

ΠΕΡΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚ…

Πρόσφατα επανήλθε ...

Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δελφίνι αρνείται να εγκαταλείψει το νεκρό μωρό της!

Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δ…

Στο βίντεο και στι...

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αegean Regatta 2017

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αege…

Την Κυριακή το πρωϊ ...

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέταιρο του Μπόμπολα παραχωρεί το management της Πήγασος ο Σαββίδης

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέτα…

Σε ποιον συνέταιρο τ...

Ασφαλιστικό για κλάματα: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψεις για να πάρεις σύνταξη 1.000€

Ασφαλιστικό για κλάματα: …

«Πόσα χρόνια είπες...

Prev Next

Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία υδατοδρομίου μεταξύ ΠΝΑ και Λιμενικού Ταμείου

Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία υδατοδρομίου μεταξύ ΠΝΑ και Λιμενικού Ταμείου
jumbo-banner

Θέμα χρόνου είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αδειοδότηση και κατασκευή υδατοδρομίων στην περιοχή ευθύνης του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.

Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Χριστοδούλου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου υπογράμμισε πως θα είναι απεριόριστα τα πλεονεκτήματα από την δρομολόγηση υδροπλάνων στα νησιά.

«Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα δηλαδή η ίδρυση υδατοδρομίων, θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την ανάπτυξη νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η δραστηριοποίηση υδροπλάνων, δύναται να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης μία επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή, επικουρικά και συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους από την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές. Η λειτουργία υδατοδρομίων θα δημιουργήσει μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού θα ενισχυθεί ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά, βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Θα δημιουργηθεί σημαντικό πεδίο επενδύσεων με σημαντικά οφέλη ιδιαίτερα για τις νησιωτικές μας κοινωνίες», υπογράμμισε στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου και πρόσθεσε πως θα πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Περιφέρειας.

«Εφόσον υλοποιηθεί το έργο οι άδειες θα πρέπει να εκδοθούν στο όνομα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. Δεν θα μπορούσαμε εμείς να επωμιστούμε το κόστος που μπορεί να φθάσει στα 130.000 ευρώ. Το εγχείρημα είναι μεγάλο καθώς θα δημιουργηθούν στην Περιφέρεια 24 υδατοδρόμια», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.

«Μπορεί να προλάβουμε τη σεζόν του 2015; Ελπίζω να μην ακολουθηθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρονοβόρες διαδικασίες και να προχωρήσουν γρήγορα», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

«Θα στηρίξουμε το εγχείρημα και δεν θα το καταψηφίσουμε. Πως θα εκπροσωπηθούν και τα μικρά νησιά που δεν μετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων; Δεν μας αφορούν τα ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό που θέλουμε είναι να έρθουν υδροπλάνα στη Χάλκη. Να πιέσουμε την Περιφέρεια για να προχωρήσει γρήγορα», δήλωσε ο δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός.

Να εξεταστούν και οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί παλαιότερα για τη δρομολόγηση υδροπλάνων ζήτησε ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Ν. Αρμπουνιώτης.
«Να εξεταστούν οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί παλαιότερα για τη δημιουργία υδατοδρομίων και τη δρομολόγηση υδροπλάνων. Θα πρέπει να εξετάσουμε τα πάντα προσεκτικά ώστε να μην δημιουργηθούν και προβλήματα στην ακτοπλοΐα», δήλωσε ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Νίκος Αρμπουνιώτης.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΛΤΝΔ έκρινε πως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα άρθρα 3, 4 και 6 της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ουσιαστικά με την τροποποίηση του άρθρου 3 (που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων) η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ζητά να της ανήκει η άδεια λειτουργίας του υδατοδρομίου Ρόδου.

«Η τροποποίηση αυτή είναι αναγκαία επειδή μόνο στην περίπτωση που n άδεια λειτουργίας ανήκει στο ΔΛΤΝΔ θα εξασφαλίζεται η διαχρονικότητα ισχύος της. Επιπλέον οι χώροι που θα εγκατασταθούν τα υδατοδρόμια είναι χώροι εντός της αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου. Το ΔΛΤΝΔ δεν παραχωρεί σε τρίτο χώρο επειδή n άδεια θα εκδοθεί στο όνομά του. Οι δε παραχωρήσεις σε τρίτο διέπονται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις διατάξεις του ν. 2971/2001», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Έτσι η Περιφέρεια αναλαμβάνει:
-Να εκπονήσει όλες τις Μελέτες και τις διαδικασίες που προβλέπονται για την έκδοση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Ρόδο στο όνομα του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για το σταθμό Προσθαλάσσωσης – Αποθαλάσσωσης (Υδατοδρόμιου) Υδροπλάνων (Σ.Π.Α.Υ.), όπως αυτός προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4146/2013.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδ/σου αναλαμβάνει:
-Να υποδείξει το χώρο και τις εγκαταστάσεις εντός του λιμένα για την εγκατάσταση και λειτουργία του υδατοδρομίου, καθώς και
 να παραχωρήσει τη χρήση μηχανημάτων και μέσων που είναι απαραίτητα για
 την υλοποίηση της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για τη λειτουργία
 σταθμού Προσθαλάσσωσης- Αποθαλάσσωση (Υδατοδρομίου) Υδροπλάνων(ΣΠΑΥ),
-Να συμμετέχει με εκπρόσωπο του στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου (ΕΠΠΕ) για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία ΣΠΑΥ και να ορίσει υπεύθυνο για τη συνολική εποπτεία της πορείας εργασιών και των συμβατικών υποχρεώσεων του Αναδόχου.

Με την τροποποίηση του άρθρου 4 της προγραμματικής σύμβασης (που αφορά τον φορέα διαχείρισης) κύριος του έργου θα είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

Σχετικά στο συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασης θα αναφέρεται ότι:
«Ως φορέας εκτέλεσης και χρηματοδότησης του έργου ορίζεται με την προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ως κύριος του έργου ορίζεται με την παρούσα σύμβαση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου. Με την ολοκλήρωση και παράδοση του υδατοδρομίου, το Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. θα εξετάσει τη δημιουργία φορέα λειτουργίας του Υδατοδρομίου, είτε με την συμμετοχή μόνο του ιδίου είτε και με τη συμμετοχή του οποιουδήποτε τρίτου κρίνει αναγκαίο. Η τροποποίηση αυτή είναι αναγκαία καθώς μόνο το Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. σαν ν.π.δ.δ. έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα ώστε να είναι ο φορέας λειτουργίας του υδατοδρομίου, σύμφωνα με τον Ν. 3463/2006 και τον Ν. 3852/2010».

Τροποποίηση επήλθε και στο άρθρο 6 της προγραμματικής σύμβασης που αφορά τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του έργου.
Με την αλλαγή θα δύναται να μετέχει και εκπρόσωπος του εκάστοτε Δήμου όπου θα λειτουργεί υδατοδρόμιο.
Στην επιτροπή που θα συσταθεί, θα μετέχουν:
Ένας (1) εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Α/γαίου (ΠΝΑ)
Ένας (1) εκπρόσωπος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδ/σου
Ένας εκπρόσωπος του Δήμου.

dimokratiki.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή