Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Περιφερειακά αεροδρόμια: Βελτίωση όρων «ψάχνει» η κυβέρνηση

Περιφερειακά αεροδρόμια: Βελτίωση όρων «ψάχνει» η κυβέρνηση
jumbo-banner

Στη βελτίωση επιμέρους όρων της συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων αναμένεται ότι θα πέσει τώρα το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις.

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης, είχαν αναφέρει ότι στις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού με το σκεπτικό ότι πρόκειται για υποδομές κρίσιμες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τώρα μιλούν για αλλαγή όρων.

Σαφώς το γεγονός ότι δεν πρόκειται για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αεροδρομίων, τα οποία παραμένουν κρατική περιουσία, αλλά και ότι, κατά γενική ομολογία, το προσφερθέν τίμημα κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό, καθιστά λίγο πιο εύκολο τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο εκείνο στο οποίο αναμένεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια είναι να βελτιωθούν κάποιοι από τους όρους του διαγωνισμού και ιδίως αυτοί που αφορούν στην επιβάρυνση που θα προκύπτει για τους χρήστες των αεροδρομίων μετά την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπει ο διαγωνισμός.

Πρώτα τα έργα – μετά οι αυξήσεις

Ο ανάδοχος των αεροδρομίων, δηλαδή το κοινοπρακτικό σχήμα Fraport – Sientel, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, κατά την πρώτη τετραετία από την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει ολοκληρώσει μια σειρά υποδομών στα αεροδρόμια που θα αναλάβει.

Το διάστημα αυτό το ποσό που θα εισπράττει για κάθε επιβάτη που θα εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια θα είναι 12 ευρώ, ενώ ο επιβάτης θα επιβαρύνεται με ακόμη 2,5 ευρώ για τις υπηρεσίες ασφάλειας καθώς και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων ετών προβλέπεται ότι η μέγιστη χρέωση θα είναι 20 ευρώ ανά επιβάτη, εκ των οποίων ο παραχωρησιούχος θα εισπράττει 17,5 ευρώ και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρώσει τα συμφωνημένα έργα. Άρα θα προκύψει μια αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια η οποία θα είναι της τάξης των 5,5 ευρώ για κάθε επιβάτη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου αυτό το ποσό είτε να μειωθεί, είτε, ακόμη καλύτερα, να εξαλειφθεί, δηλαδή για κάποιο διάστημα να μην υπάρξει αύξηση των χρεώσεων για λογαριασμό του παραχωρησιούχου. Διαπραγματευτικό χαρτί προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η συνεχής ενίσχυση που καταγράφουν τα μεγέθη των ελληνικών αεροδρομίων και η οποία, υπό ομαλές συνθήκες, αναμένεται ότι θα συνεχιστεί εξασφαλίζοντας αυξημένα έσοδα για το διαχειριστή των αεροδρομίων.

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι για την 40ετή περίοδο παραχώρησης των αεροδρομίων υπολογίζεται πως το δημόσιο θα έχει έσοδα τα οποία θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το εφάπαξ τίμημα, που θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας (κάτι που προσδιορίζεται χρονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), ανέρχεται σε 1,234 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η κοινοπραξία θα καταβάλλει και ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 22,9 εκατ. ευρώ καθώς και ποσοστό 28,6% του ΕΒΙΤDA ετησίως. Τα αθροιστικά έσοδα του δημοσίου από το μερίδιο στα κέρδη των αεροδρομίων για την 40ετή περίοδο υπολογίζονται σε 6,26 δισ. ευρώ.

Από την συμφωνία έχουν επίσης λαμβάνειν τόσο η ΥΠΑ, η οποία για την περίοδο παραχώρησης θα εισπράξει 789 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και η Πολεμική Αεροπορία, η οποία, εκτός από τις πληρωμές ύψους 396 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενισχυθεί επίσης και με υπερσύγχρονα συστήματα ραδιοναυτιλίας.

euro2day.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή