Menu
Ιερώνυμος: «Μας ενδιαφέρει ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας εάν είναι με κοινωνικά κριτήρια»

Ιερώνυμος: «Μας ενδιαφέρε…

«Δεν θέλουμε να χωρί...

Δ.Α.: Το Όραμα έχασε τις εκλογές, η βλακεία όμως είναι αήττητη.."

Δ.Α.: Το Όραμα έχασε τις …

Από το Γραφείο Τύπου...

"Μάχες" στο Καλαί ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς

"Μάχες" στο Καλ…

Σε μάχες σώμα με σώμ...

Άγριος ξυλοδαρμός μητέρας μπροστά στα μάτια του παιδιού της - ΒΙΝΤΕΟ

Άγριος ξυλοδαρμός μητέρας…

Θύμα άγριου ξυλοδα...

Κοσμοσυρροή στη γιορτή τσικουδιάς στο λιμάνι των Χανίων - ΒΙΝΤΕΟ

Κοσμοσυρροή στη γιορτή τσ…

Η πλατεία στο Γιαλ...

Άφεση χρεών από τις τράπεζες για τα "κόκκινα" δάνεια

Άφεση χρεών από τις τράπε…

Ένα νέο «εργαλείο»...

Δικαστήριο «κούρεψε» χρέος 3,5 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματία από τα Τρίκαλα

Δικαστήριο «κούρεψε» χρέο…

Ευνοήθηκε τελικά από...

Εντυπωσιακά τα χορευτικά της σχολής χορού Ελένης Δρόσου, ΚΡΗΤΗ & ΠΟΝΤΟΣ έγιναν ένα! (βίντεο-φωτό)

Εντυπωσιακά τα χορευτικά …

Σ’ ένα κατάμεστο κλε...

ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Κω από 23/10 έως 25/10

ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων…

Οδεύουμε προς το τέλ...

Γιάννη και Βαρβάρα να ζήσετε αγαπημένοι και ευτυχισμένοι !!! (φωτό)

Γιάννη και Βαρβάρα να ζήσ…

Σάββατο απόγευμα ενώ...

Έγγραφο "φωτιά" από Κοτζιά για την Κύπρο! "Η Τουρκία έχει παραβιάσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων"

Έγγραφο "φωτιά"…

Σύμφωνα με δημοσίε...

Πότε διαγράφονται απαιτήσεις του Δημοσίου από ιδιώτες (εγκύκλιος)

Πότε διαγράφονται απαιτήσ…

Εγκύκλιο με την οπ...

Prev Next

Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για την καρδιακή ανεπάρκεια

Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες για την καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια μάστιγα για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς είναι μία συχνή νόσος, η οποία πλήττει κάθε χρόνο το 2% του γενικού πληθυσμού.

Μπορεί το 2% εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ως μικρό ποσοστό, αν όμως το ανάγουμε στον ελληνικό πληθυσμό σημαίνει 200.000 νέους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο.

"Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται νοσηλείες. Από τους ασθενείς που μπαίνουν στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, το 15% θα πεθάνουν μέσα σε ενάμιση μήνα μετά το εξιτήριο και ένα 30% θα χρειαστεί νοσηλεία 90 μέρες μετά το εξιτήριο" επισήμανε ο επίκουρος καθηγητή Καρδιολογίας ΑΠΘ(Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ), Γιώργος Γιαννακούλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας,το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, ένα νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια που πήρε πρόσφατα έγκριση στην Αμερική από το FDA και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016, δίνει ελπίδες στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια καθώς μελέτες έδειξαν ότι μειώνει τη θνητότητα.

"Πρόκειται για έναν συνδυασμό βαλσαρτάνης με τον καινούριο αναστολέα νεπρıλυσίνης, ο οποίος και έχει κύρια ένδειξη στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Μάλιστα, η μελέτη Paradigm -HF, σε 8400 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διακόπηκε πρόωρα διότι έδειξε σημαντική μείωση στο σύνθετο καρδιαγγειακών θανάτων και νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 20% και τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία κατά 16%" ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι νέες μελέτες ενδεχομένως θα δείξουν και πρόσθετες ευεργετικές δράσεις του φαρμάκου, όπως η πρόσφατη μελέτη PARAMETER, η οποία ανέδειξε ότι το φάρμακο αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση και την αορτική σκληρία τους ηλικιωμένους.

"Υπάρχει πλειάδα φαρμάκων τα τελευταία 25-30 χρόνια. Η έρευνα στην φαρμακοβιομηχανία έχει εστιάσει στην καρδιακή ανεπάρκεια και έχουμε ήδη φάρμακα, τα οποία έχουν καταφέρει να μειώσουν τη θνητότητα σε ένα μεγάλο ποσοστό. Παρ' όλα αυτά υπάρχει υπολειπόμενη θνητότητα, δηλαδή ένα 50% των ασθενών μας πεθαίνουν μέσα σε 5 χρόνια παρά το ότι έχουμε νέα φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για νέες φαρμακευτικές ουσίες. Τώρα έχουμε αυτό το νέο φάρμακο, το οποίο κατάφερε να μειώσει τη θνητότητα κατά 20% σε σχέση με την ήδη προϋπάρχουσα θεραπεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όλες οι μελέτες γίνονταν σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο" ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Γιαννακούλας.

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια (κατά την άσκηση αρχικά και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις δύσπνοια κατά την ήπια άσκηση ή και κατά την ηρεμία), η εύκολη κόπωση και η καταβολή, οι αρρυθμίες και η κατακράτηση υγρών στα πόδια και στους πνεύμονες. Σε καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά ένα έμφραγμα μυοκαρδίου αλλά και κάποια λοίμωξη από κάποια ίωση (μυοκαρδίτιδα), η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το αλκοόλ και πολλές από τις κακές συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν πάθει έμφραγμα ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση ή είναι ηλικιωμένοι.

"Αυτοί οι άνθρωποι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, καταβολή θα πρέπει να πάνε σε γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις. Μία από τις βασικές εξετάσεις είναι το υπερηχογράφημα καρδιάς, όπου μπορεί να φανεί η ελαττωμένη λειτουργία του καρδιακού μυός. Υπάρχουν και άλλες αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν. Οι ασθενείς αυτό πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από καρδιολόγο.

Το να αναπτύξει κανείς καρδιοπάθεια ή μυοκαρδίτιδα που είναι το πρώτο στάδιο και σημαίνει λοίμωξη του μυοκαρδίου από ιό συνήθως, είναι πολύ σπάνιο. Ελάχιστος αριθμός ιώσεων θα προσβάλει την καρδιά. Σε αυτούς που είναι τελικού σταδίου, όπου τα φάρμακα δεν μπορούν να δράσουν και ο μυς έχει αδυνατίσει, υπάρχει σημαντική κατακράτηση υγρών και αρχίζουν και δυσλειτουργούν και τα άλλα όργανα, όπως είναι οι νεφροί και το ήπαρ. Αυτό οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση, όπως -για παράδειγμα- η μυοκαρδίτιδα. Αλλά λίγοι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα θα καταλήξουν σε καρδιακή ανεπάρκεια· στους περισσότερους, η μυοκαρδίτιδα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει" εξήγησε ο κ. Γιαννακούλας.

newsit.gr

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός