Με Μετρό ο Πειραιάς από το Φθινόπωρο [χάρτες]

Μάιος 22, 2022
jumbo-banner

Τροχοδρομεί προς τη λειτουργία του το μετρό στον Πειραιά, ενώ φαίνονται τα εργοτάξια της Γραμμής 4 του μετρό στην Αθήνα.

Κατά πληροφορίες, η έναρξη λειτουργίας του μετρό στον Πειραιά τοποθετείται για το λυκαυγές του φθινοπώρου, άνοιγμα που θα δώσει νέα πνοή στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό «Αγ. Μαρίνα – Πειραιάς» περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 σταθμούς, οι 3 εκ των οποίων παραδόθηκαν ήδη στο επιβατικό κοινό το καλοκαίρι του 2020. Οι επόμενοι σταθμοί είναι στα Μανιάτικα, στον Πειραιά (πλησίον του ομώνυμου σταθμού της Γραμμής 1) και στο Δημοτικό Θέατρο. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα διασφαλισθεί η απευθείας σύνδεση από το μετρό, του Λιμένα Πειραιώς με το αεροδρόμιο. Αναμένεται, επίσης, να εξυπηρετούνται καθημερινά με την επέκταση αυτή περίπου 132.000 επιβάτες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 760 εκατ. ευρώ.

» ΓΡΑΜΜΗ 4 • ΤΜΗΜΑ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ

Η Γραμμή 4 του μετρό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα υποδομής των μεταφορών στην Ευρώπη. Η σύμβαση για την κατασκευή της υπεγράφη στις 22 Ιουνίου 2021, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα υπεγράφη και η αντίστοιχη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Το έργο με συμβατικό τίμημα 1,2 δισ. ευρώ εκτείνεται σε 4 κεντρικούς δήμους της πρωτεύουσας, δηλαδή τους Δήμους Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου, καλύπτοντας μια απόσταση 12,8 χλμ. με 15 υπόγειους σταθμούς, εξυπηρετώντας σημαντικά ιδρύματα της πόλης και ιδιαίτερα πυκνοδομημένες περιοχές. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029 και θα εξυπηρετεί καθημερινά 340.000 επιβάτες.

Μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων βρέθηκε πριν από δύο μήνες η «χρυσή τομή» και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει τις αστικές αναπλάσεις και τις δενδροφυτεύσεις της νέας γραμμής, με στόχο τη μικρότερη δυνατή όχληση για τους πολίτες και την προστασία των έργων τέχνης και πολιτισμού που βρίσκονται στους χώρους των εργοταξίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα πραγματοποιηθούν σχεδόν 3.000 δενδροφυτεύσεις και αστικές αναπλάσεις, σε συνολική επιφάνεια 85.000 τ.μ.

 

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως η απόσταση μεταξύ Κέντρου και Πανεπιστημιούπολης θα διαρκεί μόλις 7 λεπτά, διευκολύνοντας, έτσι, στην καθημερινότητά τους χιλιάδες φοιτητές. Παράλληλα, η νέα γραμμή θα φιλοξενεί δύο σημεία ανταπόκρισης με το υπάρχον δίκτυο του μετρό σε «Ευαγγελισμό» με τη γραμμή 3 και στον σταθμό «Πανεπιστήμιο» της γραμμής 2 από τον νέο σταθμό «Ακαδημία». 

Θέσεις σταθμών

  • «Αλσος Βεΐκου»: Ο σταθμός «Βεΐκου» χωροθετείται κάτω από τη Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.
  • «Γαλάτσι»: Ο σταθμός «Γαλάτσι» χωροθετείται κάτω από τη Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.
  • «Ελικώνος»: Ο σταθμός «Ελικώνος» χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από τον λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου-παιδική χαρά.
  • «Κυψέλη»: Ο σταθμός «Κυψέλη» χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
  • «Δικαστήρια»: Ο σταθμός «Δικαστήρια» χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
  • «Αλεξάνδρας»: Ο σταθμός «Αλεξάνδρας» χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.
  • «Εξάρχεια»Ο σταθμός «Εξάρχεια» χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.
  • «Ακαδημία»: Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στη Γραμμή 2.
  • «Κολωνάκι»: Ο σταθμός «Κολωνάκι» χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
  • «Ευαγγελισμός»: Ο σταθμός χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό «Ευαγγελισμό» της Γραμμής 3.
  • «Καισαριανή»: Ο σταθμός «Καισαριανή» χωροθετείται στη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κέννεντυ.
  • «Πανεπιστημιούπολη»: Ο σταθμός «Πανεπιστημιούπολη» χωροθετείται στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας του πανεπιστημιακού χώρου.
  • «Ιλίσια»: Ο σταθμός «Ιλίσια» χωροθετείται στα Ανω Ιλίσια.
  • «Ζωγράφου»: Ο σταθμός κατασκευάζεται υπογείως κατά μήκος της οδού Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας, με το φρέαρ ανοιχτού ορύγματος επί της πλατείας Αλεξανδρή (γνωστή και ως πλατεία Γαρδένιας), στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη Λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου. Κατασκευάζεται με τη μέθοδο υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επέκταση προς Καλαμαριά

Το μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη, με επένδυση που και για τα δύο έργα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Το βασικό έργο έχει μήκος γραμμής 9,6 χλμ., 13 σταθμούς και ένα αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας.

Η επέκταση προς Καλαμαριά περιλαμβάνει 5 πρόσθετους σταθμούς με μήκος υπόγειας γραμμής 4,8 χλμ. Το βασικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, ενώ η επέκταση προς Καλαμαριά στα μέσα του 2024. Το συνολικό έργο του μετρό αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 313.000 επιβάτες (250.000 από το βασικό έργο και 63.000 στην επέκταση προς Καλαμαριά).

https://eleftherostypos.gr/oikonomia/me-metro-o-peiraias-apo-to-fthinoporo-chartes

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot