Συγκλονιστικές μαρτυρίες εθελοντών και προσφύγων από τη Σάμο (Βίντεο)

Οκτώβριος 08, 2015
jumbo-banner

«Ξεβράζονται άνθρωποι. Έχει αλλάξει η "μυρωδιά" της θάλασσας», δηλώνει ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»*, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα πώς βιώνει το νησί της Σάμου την προσφυγική κρίση, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Τους τελευταίους μήνες, η Σάμος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο «κύμα» προσφύγων, μιας και είναι μόλις ένα μίλι από τα τουρκικά παράλια. Οι αρχές της Σάμου, οι οργανώσεις και οι εθελοντές προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους εξαθλιωμένους ανθρώπους, που φτάνουν με φουσκωτές βάρκες στο νησί.

Όσοι τα καταφέρνουν, καθώς πολλές φορές, τα νερά του Αιγαίου γίνονται «υγρός τάφος» για δεκάδες από αυτούς, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Πώς αντιμετωπίζουν όμως οι εθελοντές και οι κάτοικοι του νησιού αυτή την κατάσταση; 

«Είμαστε σοκαρισμένοι, οι θάλασσες ξεβράζουν ανθρώπους, παιδιά, έχει αλλάξει η «γεύση», η «μυρωδιά» της θάλασσας. Μας έχει επηρεάσει βαθύτατα, φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Το ότι πνίγονται μικρά παιδιά περνάει πλέον ως απλή είδηση», αναφέρει ο κ. Τσιτσιμπίδης. 

«Γιατί μας κρίνετε σαν να είμαστε τρομοκράτες; Εσείς έχετε ελευθερία λόγου και έκφρασης, εμείς όχι. Φοβάστε μήπως σκοτωθεί κάποιο ζωό, αλλά τι σκέφτεστε όταν σκοτώνεται κάποιος άνθρωπος;», δηλώνει από την πλευρά του, ο Amer Salloum, δάσκαλος από τη Συρία.

Οι κάτοικοι του νησιού, μπροστά στις τραγικές αυτές εικόνες, κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες που καταφθάνουν στις ακτές. 

«Ο κόσμος εδώ βοηθάει αρκετά. Στην αρχή ήταν αρνητικοί, γιατί δεν γνώριζαν. Όταν τους εξήγησα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι μεταδοτικό και δεν αποτελούν υγεινομικό κίνδυνο, αμέσως προσέτρεξαν. Όποιος μπορούσε έδινε από το υστέρημά του», εξηγεί οΜάνος Λογοθέτης, γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών, οι οποίοι σοκαρισμένοι με την κατάσταση που βιώνουν, καθημερινά ο καθένας με τον τρόπο του στηρίζουν τους πρόσφυγες. 

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει πουθενά, αλλά η Ευρώπη είναι ένα πλούσιο κομμάτι του κόσμου και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει», λέει η Signe Jakobsen, μια εθελόντρια νοσοκόμα από τη Δανία και προσθέτει: 

Είναι πολύ πιο εύκολο όταν είσαι σπίτι σου στην Ευρώπη και βλέπεις τους πρόσφυγες στην τηλεόραση, νιώθεις θλίψη γι' αυτή την τραγική κατάσταση, αλλά το να είσαι εδώ και να γνωρίζεις την ανθρώπινη πλευρά τους είναι αβάσταχτο. 

«Για μένα είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχω ξαναδεί τόσους ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια. Το να δώσεις ένα μπουκάλι γάλα σε μια μητέρα με το παιδί της, είναι κάτι. Όλοι όσοι βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους, μπορούσες να δεις στα πρόσωπά τους χαμόγελα», τονίζει ο Paraschiv Alexandrou, ερευνητής στο «Αρχιπέλαγος» από τη Ρουμανία. 

* Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι μια μη κερδοσκοπικη, μη κυβερνητική οργάνωση, με έδρα τη Σάμο, που δραστηριοποιείται στην πολυεπίπεδη έρευνα και σε δράσεις προστασίας των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.

newpost.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot