Σε λειτουργία το πρώτο hotspot

Οκτώβριος 16, 2015
jumbo-banner

Το πρώτο ελληνικό hotspot για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα λειτουργήσει στο προαναχωρησιακό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο, το οποίο αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Ελληνας επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλος, και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζαν Ασελμπορν.

Ο τελευταίος δήλωσε σε συνέντευξή του πως το ελληνικό hotspot θα λειτουργήσει ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Οπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κομισιόν, στο hotspot θα γίνεται η εγγραφή, ταυτοποίηση, δακτυλοσκόπηση και ενημέρωση των εισερχόμενων, ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και σε αιτούντες άσυλο, ενώ θα οργανώνονται εκεί οι επιχειρήσεις προώθησης του καθενός προς τις ευρωπαϊκές χώρες ή επαναπατρισμού στις χώρες προέλευσής τους.

Επιφυλάξεις
Ωστόσο, αρμόδιες πηγές της ελληνικής πλευράς εξέφραζαν στο «Εθνος» σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του σχεδίου στην πράξη και δεν έκρυβαν τους φόβους τους για συνωστισμό χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται ρητά στις οδηγίες της ΕΕ, για όσους κριθεί ότι δεν έχουν ανάγκη από προστασία -χαρακτηρίζονται ως παράτυποι μετανάστες (irregular immigrants)- προβλέπεται η επαναπροώθηση στις χώρες τους, υπό τον συντονισμό της Frontex. Με τα σημερινά δεδομένα όμως μόνο το ένα τρίτο μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο να περιλαμβάνονται στους πρόσφυγες και οι Αφγανοί, που το τελευταίο διάστημα προσεγγίζουν σε αριθμό αυτούς που έρχονται από τη Συρία.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί θα πρέπει να παραμένουν στην Ελλάδα, ενώ η διαδικασία απέλασης διαρκεί τουλάχιστον έναν μήνα. Ετσι διατυπώνεται η απορία αν στο διάστημα αυτό οι ελληνικές αρχές θα υποχρεούνται να κρατήσουν τους μετανάστες αυτούς σε Κέντρα Κράτησης ή αν θα αφήνονται ελεύθεροι με έγγραφη διορία ενός έως τριών μηνών για να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Στην πρώτη περίπτωση αναμένεται να δημιουργηθεί ανυπέρβλητο πρόβλημα επάρκειας των χώρων κράτησης, όπως επισημάνθηκε στο «Εθνος», αφού δεκάδες χιλιάδες θα «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα.

Οι προβλέψεις
Η Frontex έχει αναπτύξει στην Ελλάδα 12 εμπειρογνώμονες ελέγχου και απολογισμού, 8 διερμηνείς, 4 υψηλόβαθμους αξιωματικούς και 3 αξιωματικούς υποστήριξης. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) έχει καταθέσει στις ελληνικές αρχές ένα υπηρεσιακό πλάνο που προτείνει την κινητοποίηση 28 εμπειρογνωμόνων, ενώ προβλέπεται και η υποστήριξη με έμψυχο δυναμικό από τη Europol και τη Eurojust (δικαστική συνδρομή).

Στην επίσημη έγγραφη ενημέρωση των ελληνικών αρχών αναφέρονται αναλυτικά τα hotspots που θα ιδρυθούν στην Ιταλία. Αντίθετα, για την Ελλάδα επισημαίνεται πως ο σχεδιασμός θα διαμορφώνεται σύμφωνα με το έργο που επιτελείται στην Ιταλία, με σαφή αναφορά μόνο σε ένα hotspot, στον Πειραιά. Πριν από λίγες μέρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα των Δ. Αβραμόπουλου, του Ζ. Ασελμπορν και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, ειπώθηκε πως εκτός από τη Λέσβο θα συγκροτηθούν ανάλογα κέντρα σε Κω, Σάμο και Λέρο.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Δώρισε 12 συστήματα ταυτοποίησης στην ΕΛ.ΑΣ.
Με δώδεκα συστήματα ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων Εurodac η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία ενίσχυσε την ΕΛ.ΑΣ. Μέσα στις επόμενες μέρες, τα απαραίτητα μηχανήματα αναμένεται να τοποθετηθούν στα νησιά του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.
Τις συσκευές παρέλαβε χθες ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, από τον πρεσβευτή της Γερμανίας Peter Schoof. Στη διάρκεια της επίσημης τελετής στο υπουργείο, παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης, ο αν. γ. γρ. συντονισμού Τζ. Φιλιππάκος, καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης.

Ο Ν. Τόσκας

«Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό και η Ευρώπη σύσσωμη πρέπει να εργαστεί για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση στην υποδοχή των προσφύγων πολέμου, στην κίνηση των προσφύγων διά μέσου των χωρών μας και φυσικά στην επίλυση των προβλημάτων στις εστίες πολέμου», τόνισε ο αν. υπουργός, Νίκος Τόσκας.

«Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι περισσότερο επιβαρημένες χώρες μέσα στην ΕΕ. Ξεπερνά τις 400.000 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα αυτό τον χρόνο. Στη Γερμανία δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα φθάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα έχουμε από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες», είπε ο Γερμανός πρέσβης, ο οποίος τόνισε την καλή συνεργασία ελληνικής και γερμανικής αστυνομίας και ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση προσέφερε το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot