ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ: Κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία

Σεπτέμβριος 24, 2015
jumbo-banner

Τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Ταυτόχρονα, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας στις χώρες αυτές, κέντρων καταγραφής των προσφύγων.

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. «Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι», δήλωσε η Α. Μέρκελ. Προς αυτό το σκοπό είπε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι είναι κοινή ευθύνη της Ευρώπης να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, προσθέτοντας ότι «θα ήταν άδικο να πέσει όλο το βάρος στην Ελλάδα και την Ιταλία». Επίπλεόν 1 δισ συμφωνήθηκε για να ενισχυθούν οι πρόσφυγες μέσω του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ αλλά και της Ύπατης Αρμοστίας για τους Πρόσφυγες. “Το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ευρώπη” ενώ τόνισε “ότι ξεκίνησε και η συζήτηση για μια κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση των συνόρων το οποίο είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα”.

Όσον αφορά τα κέντρα καταγραφής, μετεγκατάστασης και απέλασης των μεταναστών, στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία ( hotspots) οι ηγέτες των κρατών μελών αποφάσισαν ότι θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί και να είναι σε πλήρη λειτουργία. Χωρίς την σωστή λειτουργία των hotspots δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει και η διαδικασία μετεγκατάστασης των περίπου 50.000 προσφύγων που θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Σε αντίθεση με την Ιταλία, που τα hotspot είναι έτοιμα για λειτουργία, στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και δίνουν τεχνική βοήθεια για την συγκρότηση τους.

Οι 28 ηγέτες συμφώνησαν επίσης και σε ενίσχυση της FRONTEX, EASO και Europol, με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη. “Θετικό βήμα” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. “Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική “κάθε κρατος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα” αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο “ο άνθρωπος και μετά η οικονομία”.

Επίσης συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στην ενίσχυση του διαλόγου με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν αναμένεται να βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 5 Οκτωβρίου όπου αναμένεται να ενισχύσουν την συνεργασία με την ΕΕ ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούνε από κοινού τα όλο αυξανόμενα μεταναστευτικά ρεύματα.

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με της χώρες διέλευσης και κυρίως για την Τουρκία δήλωσε ότι πρέπει “να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας ούτε μέλλον στην Ευρώπη θέλοντας να τονίσει την διαφορά ανάμεσα σε αυτούς και στους πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ χθες το πρωί δήλωνε ότι το “κλείσιμο των συνόρων και η ανέγερση φραχτών δεν είναι λύση, αλλά περισσότερη κοινή επιτήρηση των κοινών μας συνόρων”. Τις περασμένες εβδομάδες οι ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούσαν για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία κάτι το οποίο όμως συμφωνήθηκε την Τρίτη το βράδυ. Όμως για να γίνει η συμφωνία αυτή οι χώρες με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ( Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία) ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να έχουν αυξημένο ρόλο στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπάν πριν την έναρξη της Συνόδου που είπε ότι “ αν οι Έλληνες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα σύνορά τους τότε θα πρέπει να ζητήσουμε ευγενικά ( στους Έλληνες) να επιτρέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ να υπερασπιστούν τα ελληνικά σύνορα.”

Με πληροφορίες από ΒΗΜΑ-Καθημερινή- ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot