K.O Kω: Να στελεχωθεί άμεσα το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Κω με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Δεκέμβριος 16, 2022
jumbo-banner

Στο νησί της Κω με 35.000 μόνιμους κατοίκους και 100.000 τουρίστες καθημερινά το καλοκαίρι, αλλά και μια σειρά μικρά νησιά τριγύρω, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει δραματική.

Σε προηγούμενη ερώτησή μας το Μάιο (537, 25/5/22) σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις στις δομές υγείας της Κω, ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση. Επανερχόμαστε επομένως, γιατί κάθε μέρα που περνά επιδεινώνεται δραματικά η κατάσταση του νοσοκομείου, μεγαλώνοντας και τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών τους θερινούς μήνες, κάτι που το λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πολύ κόπο και αυτοθυσία προσπαθεί να προστατέψει. Χαρακτηριστικά στοιχεία της κυβερνητικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του νοσοκομείου της Κω είναι ότι για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με άλλες μονήρεις ειδικότητες του καρδιολόγου, ακτινολόγου, παιδιάτρου. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, λόγω της υποστελέχωσης, προσπαθεί να καλύψει τις βάρδιες σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές, ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας.

Τραγική είναι η κατάσταση τόσο στην τεχνική υπηρεσία όσο και στην καθαριότητα, όπου υπάρχουν 3 καθαρίστριες για όλο το νοσοκομείο. Η επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, οι κλινικές είναι συγχωνευμένες κι όχι αυτοτελείς όπως θα έπρεπε, δηλαδή στη χειρουργική λειτουργούν η παθολογική, η καρδιολογική και η παιδιατρική. Επίσης στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ΜΕΘ, ούτε καν ΜΑΦ, με αποτέλεσμα - σε συνδυασμό με την υποστελέχωση- να μην αντιμετωπίζονται έγκαιρα ακόμα και απλά περιστατικά, τα οποία κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε σύνθετα και να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους και να απαιτείται διακομιδή. Επιπλέον, ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη σε υποδομές και στελέχωση με αποτέλεσμα μόνο ορισμένες ανάγκες του πληθυσμού να καλύπτονται από το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για το προσωπικό του νοσοκομείου που διαρκώς καταπονείται σωματικά και ψυχικά.

Επιπλέον, όσο υποβαθμίζεται ο δημόσιος τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας στον λαό της Κω, τόσο γιγαντώνεται ο αντίστοιχος ιδιωτικός, τροφοδοτώντας με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματίες του κλάδου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την υγεία ως πανάκριβο εμπόρευμα, που την απολαμβάνει μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα. ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει για:

- Τον εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος με βάση τις σημερινές ανάγκες πρόληψης και θεραπείας του πληθυσμού και των επισκεπτών - Την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να εξασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως και όλου του αναγκαίου τεχνικού και προσωπικού καθαριότητας

- Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, -

Την ίδρυση ΜΕΘ και ΜΑΦ με όλο το απαραίτητο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot