Απαγόρευση κυκλοφορίας -τριήμερο Πάσχα: Σε ΦΕΚ η απόφαση -Τι (δεν) επιτρέπεται -Προβλέπεται & αυτόφωρο

Απρίλιος 18, 2020

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας  σχετικά με τις: «Κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 κατά την περίοδο από 18.4.2020 έως 20.4.2020», που είχε ανακοινώσει χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Αναλυτικά:

Ειδικώς για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προ- σωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς  του  κορωνοϊού  COVID-19» (Β’ 986), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επιβάλλονται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Τι προέβλεπε Η ΚΥΑ για το διπλασιασμό του προστίμου

Να σημειωθεί ότι με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου στο ΦΕΚ οριζόταν ότι:

Άρθρο 1 Περιορισμός κυκλοφορίας

Στο πρώτο άρθρο της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ20036/ 22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊου COVID-19» (Β’ 986), όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π. οικ.20797/26.3.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 1040) και η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.22824/4.4.2020 κοινή απόφαση των ιδίων επίσης Υπουργών (Β’ 1168) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Στο τέλος της παρ. 1 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.».

2. Η περ. (α) της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «(α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η μετάβαση αυτή γίνεται εντός της περιφέρειας του τόπου κατοικίας ή προς όμορη περιφέρεια αυτής.»

3. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία και επιτρέπεται από την παρούσα η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας, ο εργαζόμενος θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’)».

Άρθρο 2 Κυρώσεις λόγω παραβίασης των κανόνων προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας

Η παρ. 7 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/ Γ.Π.οικ20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊου COVID-19» (Β΄986) , όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π. οικ.20797/26.3.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 1040) και η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.22824/4.4.2020 κοινή απόφαση των ιδίων επίσης Υπουργών (Β’ 1168) τροποποιείται ως εξής:

«7. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. Ειδικώς στις περιπτώσεις μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας, το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται σε τριακόσια (300) ευρώ. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω μετακίνηση επιχειρείται με όχημα, επιβάλλεται επίσης το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει».


 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το είπε καθαρά κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης: «Το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς». Εξήγησε, δε, ότι αυτό θα γίνει γιατί «οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Τέτοιος λόγος μετακίνησης δεν υπάρχει και δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», πρόσθεσε. Για να καταλήξει στο ότι «θα περάσουμε το φετινό Πάσχα στο σπίτι, με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί και μόνο με αυτούς».

Χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις: «Δεν απαγορεύεται, είπε, το ψήσιμο απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις»για τις οποίες έχει διπλασιαστεί, πλέον, το πρόστιμο και εντός νομού.

Τέλος, όπως διευκρίνισε, επιπλέον, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων. «Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

1.000 ευρώ πρόστιμο, ποινικές κυρώσεις, ακόμη και αυτόφωρο

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ισχύει η επιβολή 1.000 ευρώ διοικητικού προστίμου ανά άτομο, εφόσον πραγματοποιούνται συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, ενώ επιβάλλονται και ποινικές κυρώσεις. To ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΛΑΣ θα αφενός θα δέχεται καταγγελίες και αφετέρου θα επιτηρεί πάρκα και άλλες περιοχές που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. με drone και ελικόπτερα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot