Ταύτιση απόψεων ανάμεσα στο Δήμαρχο Κω και τον κ.Πανούση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ιούνιος 05, 2015
jumbo-banner

Ταύτιση απόψεων και υψηλός βαθμός συμφωνίας, σε ότι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στο νησί, καταγράφηκε στη σημερινή συνάντηση του Δημάρχου Κω κ.Κυρίτση και του Αν.Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Πανούση.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δρομολογείται άμεσα η αναχώρηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων για την Αθήνα, προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίηση τους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και να μην εγκλωβίζονται στην Κω, κάτι που έχει ως συνέπεια να δημιουργείται αρνητική εικόνα για το νησί και για τον τουρισμό.
Ο κ.Πανούσης συμφώνησε με το Δήμαρχο Κω, στο ότι δεν μπορεί να γίνει διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κω, αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές .

Όπως είπε ο Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Φιλιππάκος, ο ανώτατος αριθμός μεταναστών που θα παραμένει στην Κω δεν μπορεί να υπερβαίνει καθημερινά τον διαχειρίσημο αριθμό των ατόμων. Οι υπόλοιποι θα φεύγουν για την Αθήνα.
Ο Δήμαρχος Κω παρέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις του στον Αν.Υπουργό Δημόσιας Τάξης και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό αλλά και οι υποδομές για να διενεργείται η διαδικασία της ταυτοποίησης στην Κω.
Από την πλευρά του ο κ.Πανούσης ζήτησε από το Δήμαρχο Κω να βρίσκονται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία, προκειμένου να υπάρχει στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ.Πανούση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‘’ Είχαμε μια απόλυτα εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Υπουργό. Διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση σε πολλά θέματα και κυρίως στο ότι θα πρέπει να φεύγουν άμεσα από την Κω οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες και να γίνεται η ταυτοποίηση τους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα ή σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα.
Ο κ.Πανούσης διαθέτει πλήρη γνώση και υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες, είναι ρεαλιστής και έδειξε ότι κατανοεί απόλυτα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι στην Κω δεν υπάρχουν υποδομές για να γίνει συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού.’’
Ακολουθεί το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω στον Αν. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και περιλαμβάνει τις προτάσεις του.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κύριε Υπουργέ,
Η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει στην Κω, στο κομμάτι που αφορά την διαδικασία της ταυτοποίησης, στην οποία εμπλέκεται η Ελληνική Αστυνομία
Η Αστυνομική Διεύθυνση Κω είναι από τις πλέον υποστελεχωμένες σε πανελλαδικό επίπεδο, ακόμα και μετά τη μείωση της οργανικής της δύναμης. Σε ένα νησί που την τουριστική περίοδο, πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας δεν μπορεί να αναλώνεται σε δευτερευούσης σημασίας καθήκοντα.
Είναι δεδομένο ότι δεν απέδωσε η εθελοντική μετακίνηση προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ στην Κω. Ποιες διαβεβαιώσεις μπορεί να παράσχει το Υπουργείο ότι θα υπάρξει άμεσα ενίσχυση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ στην Κω;
Κατά δεύτερο λόγο, η διαδικασία της ταυτοποίησης πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό πλέον τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν επαρκούν οι συσκευές αλλά υπάρχει και πρόβλημα σύνδεσης με το σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα της εβδομάδας, η πτώση του συστήματος οδήγησε στο να ταυτοποιηθούν μόλις 7 άτομα.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης σε ένα νησί που δεν διαθέτει τις υποδομές, είναι ένας εύσχημος τρόπος για να εγκλωβίζονται και να παραμένουν οι παράνομοι μετανάστες, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, στα νησιά.

Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει. Ιδιαίτερα σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Οφείλω να επισημάνω ότι στην κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχατε και εσείς στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την Προεδρία του κ. Πρωθυπουργού, το πρώτο μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν η άμεση μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου εκεί να γίνεται η διαδικασία της ταυτοποίησης και ο διαχωρισμός τους σε παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.
Είναι καιρός να εφαρμόζονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται.

Ο Δήμος Κω δεν έχει δογματικές αντιλήψεις. Προσεγγίζει το μεταναστευτικό πρόβλημα με ρεαλισμό και ορθολογισμό. Από ορισμένες πλευρές, τίθεται το ζήτημα δημιουργίας στρατοπέδου ή προσωρινού κέντρου υποδοχής, φιλοξενίας και ταυτοποίησης των παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Έχω θέσει 5 κρίσιμα ερωτήματα, σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Η αγωνία μου γι’ αυτά επιβεβαιώνεται και εντείνεται από τις διαπιστώσεις του κλιμακίου της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής του ΥΠΕΣΔΑ που επισκέφθηκε το νησί μας την 20/5/15, υπό τον κ. Παν.Νίκα.
Εσείς προσωπικά, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης, είστε σε θέση να δώσετε απαντήσεις και διαβεβαιώσεις στα 5 αυτά ερωτήματα;
-Ποιος θα αναλάβει τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου, με ποιους πόρους και πόσος χρόνο θα χρειαστεί; Στο μεσοδιάστημα ποια είναι η πρόταση διαχείρισης του προβλήματος;
-Ποιος θα αναλάβει τη φρούρηση και την ασφάλεια της συγκεκριμένης δομής, με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Κω;
-Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση όλων αυτών των ανθρώπων; Ποια υπηρεσία, με ποια δομή και με ποια διαδικασία;
-Ποιος θα αναλάβει το έργο της παροχής ιατρικής φροντίδας αλλά και των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων που πρέπει να γίνονται σε αυτούς τους ανθρώπους; Τη στιγμή, που όλες οι δομές δημόσιας υγείας στο νησί είναι υποστελεχωμένες;
-Ποιος θα παρέχει εγγυήσεις για την 24ωρη παραμονή τους στο συγκεκριμένο χώρο και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης; Είστε σε θέση να παράσχετε μια τέτοια διαβεβαίωση;

Κύριε Υπουργέ,
Οι 7 ακόλουθες προτάσεις που σας καταθέτω, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και αποτυπώνουν πραγματικές ανάγκες:
1ον. Εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό της 14ης Απριλίου, στο σκέλος που αφορά την άμεση μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, στα οποία θα γίνεται ο διαχωρισμός και η ταυτοποίηση τους.

2ον. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν υποδομές και προσωπικό που να εγγυώνται ταχεία διεκπεραίωση της διαδικασίας ταυτοποίησης, η λύση είναι η μετακίνηση των μεταναστών με υπηρεσιακό σημείωμα στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση τους από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, πράγμα που ήδη ξεκίνησε και πρέπει να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

3ον.Ενίσχυση του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κω, προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες.

4ον. Δημιουργία Τμήματος Συνοριοφυλακής στην Κω, όπως προβλέπεται και σε Π.Δ του 2007.

5ον. Η χώρα οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών και όσων δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6ον. Επιστάμενοι έλεγχοι αφού η ανεξέλεγκτη είσοδος παράνομων μεταναστών εγείρει ζήτημα εθνικής ασφαλείας αφού μπορεί να παρεισφρήσουν πρόσωπα που ενδέχεται να συνδέονται με ακραία τρομοκρατικά και εθνικιστικά κινήματα.

7ον. Αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, με τις ανάλογες υποδομές φιλοξενίας, ιατρικής φροντίδας, ασφάλειας και ταυτοποίησης.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Κω
Γιώργος Ι. Κυρίτσης

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot