Β. Μανιάς για προσφυγικό: να μπουν στην άκρη εγωισμοί, εμμονές και ιδεοληψίες

Ιανουάριος 18, 2016
jumbo-banner

Mα αφορμή τη συζήτηση για το προσφυγικό, που διεξήχθη στις 16/1 με πρωτοβουλία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Β. Δωδεκανήσου, θα ήθελα να παραθέσω κάποιους προβληματισμούς:

Α) Όταν καλούνται οι βασικοί θεσμοί εξουσίας και οι επαγγελματικοί φορείς για μια τόσο σοβαρή συζήτηση, αυτό πρέπει να γίνεται με κάποιους όρους που να εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της, στη βάση ενός καλοπροαίρετου διαλόγου με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες απόψεις. Η παρουσία ανθρώπων που θεωρούν δικαίωμα τους να φωνασκούν, να διακόπτουν τους ομιλητές όποτε θέλουν, να παίρνουν το λόγο αυθαίρετα και να προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις σίγουρα μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρει.Άλλο πράγμα είναι η συζήτηση θεσμών με εκλεγμένους εκπροσώπους φορέων, άλλο η λαϊκή συνέλευση και άλλο η «οχλοκρατία».

Β) Η επιλογή τηςκαςΑθανίτου ως κεντρικής εισηγήτριας από την πλευρά του Σύριζα ήταν τουλάχιστον ατυχής. Η άποψη της για την έλευση των προσφύγων ως ευκαιρία που θα αναθερμάνει την τοπική οικονομία ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Προφανώς η κ.Αθανίτη μπερδεύει την Κω της τουριστικής μονοκαλλιέργειας, όπου οι κρατήσεις παρουσιάζουν τρομακτική μείωση για το 2016, με άλλα νησιά που δεν έχουν οικονομίες βασισμένες στο τουριστικό προϊόν.

Γ) Οι τοποθετήσεις και των τριών βουλευτών του Σύριζα ήταν καλές, συναινετικές, με έκδηλη την αγωνία τους για εξεύρεση λύσης.Ήταν θετικοί στην αναζήτηση νέου χώρου, εκτός Λινοπότι, στον οποίο θα συμφωνεί η τοπική κοινωνία και ο δήμος, χωρητικότητας 1000 ατόμων και φυλασσόμενο. Καλή ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου που πρότεινε απομάκρυνση της καταγραφής από το κέντρο και αναζήτηση χώρου εκτός αστικού ιστού που θα εξυπηρετεί μέχρι 400 άτομα. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι απόψεις έχουν αρχίσει να συγκλίνουν. Αν το θέμα είναι τα 400 ή τα 1000 άτομα, ας συμφωνήσουν στα 700! Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ένα modusvivendi ανάμεσα στην κυβέρνηση και το δήμο, ένα μίνιμουμ συμφωνίας δηλαδή, και πάνω εκεί να κτιστεί σταδιακά μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Ας ξεκινήσουν από το σημείο που και οι δύο πλευρές συμφωνούν, την απομάκρυνση της καταγραφής από το κέντρο. Έτσι,αμέσως εξασφαλίζεται το πρώτο και σημαντικότερο ζητούμενο που είναι η καλύτερη διαχείριση της εικόνας του νησιού προς τα έξω

Δ) Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι τα πράγματα πλέον δεν είναι όπως ένα χρόνο πριν. Η ατζέντα του προσφυγικού ζητήματος έχει αλλάξει άρδην στην Ευρώπη μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα των τζιχαντιστών. Ο κάθε δυνάμει επισκέπτης και μόνο στη σκέψη ότι από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που θα περάσουν από τα ελληνικά νησιά κάποιοι μπορεί να είναι τρομοκράτες, απλά θα επιλέξει να πάει σε άλλο προορισμό. Να σας θυμίσω ότι δύο από τους τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το Παρίσι αποδείχθηκε ότι είχαν περάσει από τη Λέρο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το βάρος του φόβου είναι πλέον πολύ σημαντικότερο από κάθε άλλο παράγοντα που αποτρέπει τους τουρίστες από το να έλθουν στην Κω. Τον επισκέπτη πλέον δεν τον ενδιαφέρει αν οι πρόσφυγες είναι εντός ή εκτός πόλης, σε οργανωμένο ή όχι χώρο. Τον ενδιαφέρει να πάει κάπου και να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι δεν κινδυνεύει από τον θρησκευτικό ζήλο του κάθε παράφρονα φονταμενταλιστή. Επομένως μόνιμες δομές του τύπου ΚΕΠΥ ή hotspot που θα χαρακτηρίσουν το νησί ως επίσημη πύλη εισόδου για τους μετανάστες πρέπει να εγκαταλειφθούν. Η Κως πρέπει να βγει από το κάδρο της συζήτησης για το προσφυγικό. Για να το πω τελείως σχηματικά, τουρισμός και μετανάστες είναι πλέον ασύμβατες έννοιες.

Ε) Στο σημείο αυτό σας υπενθυμίζω τι προτείναμε ως ΣΕΠΕΚΩ στην επιτροπή διαβούλευσης στις 18/11/15: «Καταρχήν, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τη συγκέντρωση των μεταναστών στα κεντρικά σημεία της πόλης… Μια πρώτη ενέργεια πρέπει να είναι η απομάκρυνση της καταγραφής τους από το χώρο της αστυνομίας. Αυτή πρέπει να γίνεται έξω από την πόλη, σε χώρο μακριά από οικισμούς και τουριστικές εγκαταστάσεις. Από κει και πέρα πρέπει με κάθε θυσία να εξασφαλιστεί η άμεση μεταβίβαση τους με επιβατικά πλοία στην ηπειρωτική χώρα. Για την περίπτωση που κάποιοι μετανάστες ξεμένουν για κάποιες μέρες στο νησί θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πρόχειρης διαμονής, μικρής χωρητικότητας, δίπλα στον χώρο καταγραφής τους, που να παρέχει βασικές συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι φυλασσόμενος και οι μετανάστες να μην μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα» Θεωρώ ότι, δύο μήνες μετά, οι απόψεις όλων συγκλίνουν σιγά σιγά προς την κεντρική μας τοποθέτηση για το θέμα.

Τελειώνοντας, καλώ τους βασικούς πρωταγωνιστές στο ζήτημα, δήμο και κυβέρνηση, να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις που θα οδηγήσουν στη σωστήδιαχείριση του προβλήματος. Να αφήσουν στην άκρη εγωισμούς, εμμονές και ιδεοληψίες. Ως πρόεδρος του επαγγελματικού κλάδου που έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά το καλοκαίρι που μας πέρασε, θέλω να τους επισημάνω ότι αν η σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις ζημιά στις αφίξεις τουριστών, ξεπεράσει το 30%, οι συνέπειες θα είναι τόσο δυσβάστακτες στην τοπική οικονομία που θα τους είναι αδύνατο πλέον να τις διαχειριστούν, το δε πολιτικό κόστος που θα υποστούν θα είναι τεράστιο. Δικαιολογίες τότε του στυλ: «εγώ σας τα’λεγα» ή «φταίει η άλλη πλευρά και όχι εμείς», δεν θα σταματήσουν το τσουνάμι της οργής των πολιτών που θα συμπαρασύρει τους πάντες στο πέρασμα του, «περισσότερο ή λιγότερο» υπεύθυνους.

Με εκτίμηση
Μανιάς Βασίλης
πρόεδρος του ΣΕΠΕΚΩ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot