Νέος γύρος αντιπαράθεσης στη Ν.Δ. για το Συνέδριο

Μάρτιος 08, 2015

Με τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ έκτακτου Συνεδρίου και Εθνικής Συνδιάσκεψης που χαράχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. να μεταφέρεται στο γήπεδο της Πολιτικής Επιτροπής,

«προεδρική φρουρά» και αμφισβητούντες τη σημερινή ηγεσία θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος.

Το σφύριγμα της έναρξης στην αναμέτρηση των δύο πλευρών μπορεί να δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στη δεκάωρη συνεδρίαση στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όμως φαίνεται ότι η διάρκεια του παιχνιδιού θα είναι μεγάλη και χωρίς να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, ξεκαθάρισε από την αρχή τη στάση του, προκρίνοντας τη λύση της Εθνικής Συνδιάσκεψης, καθώς, όπως είπε, ένα έκτακτο Συνέδριο θα ήταν δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, αυτοί που ζητούν τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου, θέτοντας εμμέσως θέμα ηγεσίας, θεωρούν ότι η κουβέντα μόλις άνοιξε, αν και γνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας τους συσχετισμούς υπέρ του, προκάλεσε ήδη όσους θέλουν να θέσουν θέμα ηγεσίας να το κάνουν.

Και οι δύο πλευρές ωστόσο μιλούν για νίκη, καθώς όσοι στηρίζουν τον Αντ. Σαμαρά σημειώνουν ότι η συνεδρίαση της Κ.Ο. απέδειξε ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας, εκτός από την έμμεση αναφορά που έγινε από δύο-τρία στελέχη, ενώ όσοι ζήτησαν έκτακτο Συνέδριο εκτιμούν ότι επρόκειτο για την αρχή της διαδικασίας, περιμένοντας να δουν και την εξέλιξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής.

Παραμονές του κρίσιμου Eurogroup, ο πρόεδρος του κόμματος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην Πολιτική Επιτροπή, αναμένεται να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας ένα αρνητικό αποτέλεσμα, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη η Ν.Δ. στο επόμενο διάστημα.

Ο Αντ. Σαμαράς θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε οργανωτικά θέματα, έχοντας ανακοινώσει ήδη τη δημιουργία ενός άτυπου 15μελούς οργάνου δίπλα στον πρόεδρο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Καραγκούνης, τρεις βουλευτές που θα εκλεγούν από την Κ.Ο., δύο μέλη της Π.Ε. και δύο σύμβουλοι του Αντ. Σαμαρά που θα επιλεγούν από τον ίδιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο προσεχές διάστημα ο Αντ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και θα έχει επαφές με στελέχη του κόμματος και των τοπικών κοινωνιών, κάτι που ωστόσο προγραμματίζουν να κάνουν και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Πρόκειται για το πολυπληθέστερο όργανο μεταξύ δύο Συνεδρίων, που αριθμεί περίπου 590 μέλη, τα μισά εκ των οποίων εκλέγονται από το τακτικό Εθνικό Συνέδριο και τα υπόλοιπα συμμετέχουν σ’ αυτήν εξαιτίας της ιδιότητας ή του αξιώματός τους (ex officio), όπως είναι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων και των επιμελητηρίων και άλλοι.

Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την Περιφέρεια, ενδιαφέρον θα έχει πόσοι θα έρθουν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση και ποιος θα είναι ο αριθμός των κομματικών στελεχών που θα τοποθετηθούν είτε υπέρ της μιας είτε υπέρ της άλλης πλευράς. Από τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, δεδομένου ότι 48 από τους 80 τοποθετήθηκαν στην Κ.Ο., όσοι μιλήσουν αναμένεται να κρατήσουν την ίδια στάση με αυτή που είχαν την περασμένη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ν. Κακλαμάνης, Κ. Μητσοτάκης, Μάξιμος Χρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας και Αννα Καραμανλή, ενώ τη θέση της ηγεσίας για Εθνική Συνδιάσκεψη στήριξαν οι Μάκης Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Αννα Ασημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Δημήτρης Σταμάτης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νότης Μηταράκης και άλλοι.

Διαφορετική ήταν και η καταμέτρηση για το πόσοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του Συνεδρίου, οι οποίοι ήταν τουλάχιστον 18, με την πλευρά αυτών που έθεσαν εμμέσως θέμα ηγεσίας να μιλούν για 28 από τους 48 που μίλησαν και την πλευρά της ηγετικής ομάδας να σημειώνει ότι επρόκειτο για μειοψηφική τάση, καθώς το σύνολο βουλευτών και ευρωβουλευτών είναι 80.

Το ερώτημα πλέον είναι οι βουλευτές αυτοί, είτε από το ένα είτε από το άλλο στρατόπεδο, πόσα στελέχη της Π.Ε. επηρεάζουν, με τα «προεδρικά» μέλη να έχουν την πλειοψηφία, ενώ σημασία θα έχει και με ποια σειρά θα τοποθετηθούν στη λίστα των ομιλητών και τι ώρα θα μιλήσουν όσοι εγγραφούν για να λάβουν το λόγο στη συνεδρίαση που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι.

Ενδιαφέρον βεβαίως θα έχει στο επόμενο διάστημα, αν όσοι προτίθενται να αμφισβητήσουν τη σημερινή ηγεσία αναπτύξουν κοινή γραμμή ή θα κινηθούν μεμονωμένα και σίγουρα θα έχει μεγάλη σημασία πώς θα αντιδράσει η ηγετική ομάδα της Λεωφόρου Συγγρού.

Ελεύθερος τύπος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot