Βαριά τραυματισμένη η κυβέρνηση - ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ 153 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Νοέμβριος 20, 2015
jumbo-banner

«Τραυματισμένη» βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου των προαπαιτουμένων στη Βουλή, το οποίο έλαβε 153 ψήφους υπέρ και 137 κατά.

Έχοντας μπροστά της ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, η κυβέρνηση καλείται να πορευτεί με δύο λιγότερους βουλευτές, μετά τις διαγραφές του Στ. Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να απουσιάσει και του Ν. Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος καταψήφισε.

Το «κακό» κλίμα είχε διαφανεί εξάλλου από νωρίς χθες το πρωί, όταν ο Γ. Σακελλαρίδης, μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθώς δεν μπορούσε πλέον να συμπορευτεί με τις κυβερνητικές επιλογές.

Οι χθεσινές εξελίξεις πυροδοτούν κλίμα ανησυχίας για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα λόγω της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ ενισχύουν την αγωνία για επιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας στην οικονομία, με όποιες καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Στο Μαξίμου ο προβληματισμός είναι πλέον έντονος, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που προκάλεσαν τη χθεσινή θύελλα, μεταξύ των οποίων και οι καυτές ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι πλέον, που προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερες διαρροές, ακόμη και απώλεια της δεδηλωμένης. Υπό το φως των εξελίξεων μάλιστα, εκτιμούν πως πλέον ο πρωθυπουργός, είτε θα πρέπει να «διαπραγματευτεί» με την τρόικα επισείοντας την «απειλή» της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, είτε να αναζητήσει εσπευσμένα στήριξη από άλλες πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Στο κλίμα αυτό, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρ. Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ένα συναινετικό(;) διαζύγιο
Ως σκηνικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου θα μπορούσε να περιγραφεί η χθεσινή παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη. Οι σαφείς αποστάσεις που κράτησε τους τελευταίους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η απουσία του από τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές, η διστακτικότητά του να κατέβει εκ νέου στην εκλογική αναμέτρηση του φθινοπώρου, αλλά και η άρνησή του να δεχθεί οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση, είχαν καταστήσει σαφή την πρόθεσή του και όλοι ανέμεναν τον χρόνο που θα εκδηλωθεί.

Η απόφασή του να μην υπερψηφίσει τα προαπαιτούμενα του νομοσχεδίου, ήταν τελικώς η αφορμή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο παραιτηθείς βουλευτής είχε εδώ και καιρό καταλήξει στις αποφάσεις του και μάλιστα τα τελευταία 24ωρα είχε φροντίσει να ενημερώσει «αρμοδίως» το Μαξίμου. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Σακελλαρίδης είχε γνωστοποιήσει ήδη από την Τρίτη, στον Αλ. Τσίπρα την απόφασή του και παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να τον μεταπείσει, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Συνομιλητές του κ. Σακελλαρίδη μάλιστα διευκρίνιζαν, ότι είχε διαμηνύσει στο Μαξίμου την πρόθεσή του να παραιτηθεί και όχι να απουσιάσει από την ψηφοφορία.

Πρόσθεταν δε ότι η διαφωνία του δεν είχε να κάνει μόνο με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αλλά με τη γενικότερη διαφωνία του στις μνημονιακές πολιτικές της συμφωνίας με τους δανειστές. Την Τετάρτη και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Τουρκία, ο κ. Σακελλαρίδης συναντήθηκε και με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, που επίσης απέτυχε να τον μεταπείσει. Χθες το πρωί ο πρώην βουλευτής ενημέρωσε επισήμως τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφρ. Θεοπεφτάτου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χρήστο Μαντά.

Εν συνεχεία ο κ. Σακελλαρίδης μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα το Μαξίμου έσπευσε αμέσως μετά -ενδεχομένως και ως προσπάθεια να προκαταλάβει τις εξελίξεις, αλλά και να στείλει αυστηρό μήνυμα στους υπόλοιπους «προβληματισμένους» βουλευτές- να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που ζήτησε την παραίτηση. «Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή, του ζήτησε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Λίγο αργότερα ο κ. Σακελλαρίδης δημοσιοποίησε την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε την παραίτησή του. «Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο», ανέφερε στην επιστολή του ο βουλευτής, ευχαριστώντας όσους τον ψήφισαν, αλλά «και τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντάς του μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόησή του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή του».

«Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία», κατέληξε στην επιστολή του ο Γ. Σακελλαρίδης.

Δύο διαγραφές
Η διαγραφή του Αλ. Παναγούλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου και την αιχμηρή ανακοίνωση με την οποία συνόδευσε την απουσία του από τη Βουλή. Σε αυτή, αφού ανέφερε ότι «μέχρι τώρα έκανε πολλή υπομονή» και «ήρθε αντιμέτωπος με τη συνείδησή του» , δήλωνε την άρνησή του «να οδηγήσει στον δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών». Κατόπιν αυτών γνωστοποιούσε την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία, συνεχίζοντας ωστόσο να στηρίζει τον Αλ. Τσίπρα «σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του». Μία ακόμη απώλεια για την κυβέρνηση ήρθε χθες από τους ΑΝΕΛ και τον Ν. Νικολόπουλο. Η απόφαση της διαγραφής του από τον Π. Καμμένο μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου ήταν σχεδόν νομοτελειακή, με δεδομένη την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί παρότι του είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Η πρώτη κρίση
Αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη κρίση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου βρίσκεται η κυβέρνηση, που κατά τη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων στη Βουλή, «είδε» την πλειοψηφία της να περιορίζεται στους 153 βουλευτές, μετά τις διαγραφές του Στ. Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Ν. Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ. Ο αριθμός θα ήταν ακόμη μικρότερος, αν δεν είχε προηγηθεί η «προληπτική» παραίτηση - αποπομπή του Γ. Σακελλαρίδη.

Δεν τον μετάπεισαν
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σακελλαρίδης είχε γνωστοποιήσει ήδη από την Τρίτη, στον Αλ. Τσίπρα, την απόφασή του και παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να τον μεταπείσει, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Συνομιλητές του κ. Σακελλαρίδη μάλιστα διευκρίνιζαν, ότι είχε διαμηνύσει στο Μαξίμου την πρόθεσή του να παραιτηθεί και όχι να απουσιάσει από την ψηφοφορία.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot