Ανάσα για χιλιάδες καρκινοπαθείς-Καταργείται η επιβάρυνση του ασθενούς για ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές μονάδες

Ιούνιος 23, 2015

Στην κατάργηση της επιπλέον επιβάρυνσης των ασφαλισμένων που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία σε μονάδες τους ιδιωτικού τομέα προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υλοποιώντας ένας πάγιο αίτημα των συλλόγων των ογκολογικών ασθενών.

Τη σχετική απόφαση, η οποία όταν εφαρμοστεί θα ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες που οδηγούνται αναγκαστικά στις ιδιωτικές μονάδες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, ελλείψει επαρκώς εξοπλισμένων δημοσίων κέντρων, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Η εισήγηση αναμένεται να σταλεί στις αρχές της εβδομάδας στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να εγκριθεί και να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

«Η ακτινοθεραπεία προκαλούσε τεράστια οικονομική αιμορραγία σε εκατοντάδες χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς, που κατευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η συμμετοχή τους κυμαινόταν από 1.500 ως 3.000 ευρώ» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Αυτό καθιερώθηκε στις ιδιωτικές μονάδες όταν επιβλήθηκε από το κράτος το clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων) και στην ακτινοθεραπεία. Επειδή η τιμή αποζημίωσης της ακτινοθεραπείας ήταν αρκετά χαμηλή, οι ιδιωτικές κλινικές ζητούσαν από τους πάσχοντες να καλύψουν μέρος του κόστους.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΟΠΥΥ κ. Ιωάννη Βαφειάδη, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι λίστες αναμονής στο ΕΣΥ είχαν φθάσει τους εννέα μήνες. Επίσης, οι ιδιωτικές κλινικές διέθεταν στην πλειοψηφία τους σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Στο κομμάτι αυτό υπολείπονταν τα δημόσια νοσοκομεία. Τον Απρίλιο του 2012 το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε το πλαίσιο αποζημίωσης των ακτινοθεραπευτικών πράξεων αναδρομικά από 1.1.2012, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες. Ωστόσο, κάποιοι πάροχοι δεν δέχθηκαν την απόφαση και προσέφυγαν στο ΣτΕ χωρίς να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ζητούσαν μάλιστα από τον ασφαλισμένο να πληρώνει τη διαφορά ανάμεσα σε νέα και παλαιά τιμή».

Καλύτερη η Θεσσαλονίκη
«Γυμνά» είναι τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας από ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι καλύτερη. Τρία νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, 424) προσφέρουν ήδη IMRT/VMAT θεραπείες που αποτελούν σήμερα την αιχμή του δόρατος της σύγχρονης ακτινοθεραπείας, χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Στην Αθήνα, μόνο ένα δημόσιο νοσοκομείο προσφέρει την εν λόγω θεραπεία.

Οπως επισημαίνει ο συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Γιώργος Πισσάκας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 60 μηχανήματα ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, δυστυχώς στον δημόσιο τομέα υπάρχουν μόνο 24 και αυτά στην πλειοψηφία τους είναι πολύ παλιά.

Και ενώ υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, αφήνεται η δυνατότητα που δόθηκε από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση μηχανημάτων στο έλεος της απίστευτα αργής εκδίκασης των χωρίς τελειωμό ενστάσεων. Ετσι λοιπόν από το 2010, που ο τότε υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη οκτώ μηχανημάτων ακτινοθεραπείας στο ΕΣΠΑ, τέσσερα προκηρύχθηκαν και από αυτά μόνο δύο έχουν τοποθετηθεί. Το πρώτο στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και το δεύτερο άρχισε τη λειτουργία του πριν από έναν μήνα στο πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων. Αναμένεται η τοποθέτηση του μηχανήματος στο «Μεταξά», ενώ όσον αφορά τον «Αγ. Σάββα» ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή ανάθεσης.

 tovima.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot