Κόλαφος στον Τσίπρα η προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης

Ιούλιος 13, 2019
jumbo-banner

«Χαστούκι» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά για την προσπάθειά του να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αποτέλεσε η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να επιστρέψει ανυπόγραφα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Επί της ουσίας, από τη στιγμή που τα Προεδρικά Διατάγματα δεν έχουν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχουν νομική ισχύ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δέσμευση για τη νέα κυβέρνηση ως προς το θέμα της επιλογής των προσώπων. Και αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος στην επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, νέου προέδρου και νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από την νέα κυβέρνηση.

Στο πολιτικό πεδίο, η απόφαση του κ. Παυλόπουλου έχει τεράστια σημασία καθώς από τη μία αποδοκιμάζει ευθέως και κατηγορηματικά την επιλογή του κ. Τσίπρα προεκλογικά και από την άλλη επιβεβαιώνει πλήρως τις ενστάσεις και την πολιτική στάση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το θέμα.
Με βασικότερη ένσταση ότι με αυτήν την επιλογή ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και κατ’ επέκταση την έρευνα υποθέσεων που αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε πως η κυβέρνησή του λειτούργησε με βάση το Σύνταγμα και υποστήριζε δημοσίως στις προεκλογικές του συνεντεύξεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπέγραφε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Είναι δε νωπές οι αντιδράσεις ακόμα και εντός της προηγούμενης κυβέρνησης και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την επιλογή του κ. Τσίπρα.

Στις 31 Μαΐου, πέντε ημέρες μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ενώ ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε την αποστολή των Προεδρικών Διαταγμάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τα υπογράψει και να εγκρίνει την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας (πρόεδρο και εισαγγελέα) του Αρείου Πάγου.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, αλλά και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη διαδικασία. Ο μεν κ. Πιτσιόρλας αποφάσισε αμέσως μετά να μην είναι καν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο δε κ. Σταθάκης, έχοντας να παλέψει με την ισχύ του Μαξίμου που στήριξε με νύχια και με δόντια τον Παύλο Πολάκη, έχασε την έδρα στα Χανιά.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους συνταγματολόγους, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προσπαθήσει να εγκλωβίσει τον κ. Παυλόπουλο με διαρροές που ανέφεραν πως με τη λήξη της θητείας της προηγούμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου, στις 30 Ιουνίου δηλαδή, η Προεδρία της Δημοκρατίας θα προχωρούσε στην υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων. Κάτι που τελικά δεν έγινε τότε, με αποτέλεσμα χθες να επιστραφούν ανυπόγραφα και ουσιαστικά να μην έχουν νομική ισχύ.

Αμήχανη στάση
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε επισήμως χθες και με μία ανακοίνωση που ανέδυε εμφανή αμηχανία, επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. «Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκαν η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της Ν.Δ., διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών. Οι μεθοδεύσεις αυτές προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας», ανέφερε επί λέξει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31/05/2019 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου την κ. Ειρήνη Καλού. Για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κ. Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επιλεγεί η κ. Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.

Από την έντυπη έκδοση

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot