Φως στο τούνελ βλέπει ξαφνικά το ΔΝΤ

Οκτώβριος 05, 2016
jumbo-banner

Να μη μετατεθεί άλλο η λύση της ελληνικής οικονομικής κρίσης για αργότερα και να εξευρεθεί μια τελική ρεαλιστική διευθέτηση του χρέους άμεσα ζήτησε ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Ομπστεφελντ, ο οποίος δημοσιοποίησε έκθεση που καταγράφει πρόβλεψη οριακής ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2016, μια αποδοχή όμως -που με βάση την παρούσα οικονομική κατάσταση- θεωρήθηκε πολύ θετική εξέλιξη.

Ομως ο κ. Ομπστεφελντ υπογραμμίζει στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) ότι για να επαληθευτεί η πρόβλεψή του για ανάπτυξη πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση κατά γράμμα τις υποσχέσεις που έδωσε αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Οι δημοσιονομικές προβλέψεις αντικατοπτρίζουν την αξιολόγηση του προσωπικού του ΔΝΤ, με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής της δέσμης μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής εκ μέρους των αρχών στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Ελπίδες
Η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 0,1% για φέτος και 2,8 για το 2017 δημιούργησε ελπίδες ότι επιτέλους το ΔΝΤ ίσως αλλάξει τις πολιτικές του, αλλά και ερωτηματικά. Προκάλεσε εντύπωση για δύο λόγους:
• Μόλις πριν από δέκα μέρες η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είχε μιλήσει για «ασθενικές προοπτικές ανάπτυξης, που υπόκεινται σε υψηλά καθοδικούς κινδύνους».
Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Μ. Ομπστεφελντ, ο οποίος δημοσιοποίησε την έκθεση στην οποία προβλέπεται ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Μ. Ομπστεφελντ, ο οποίος δημοσιοποίησε την έκθεση στην οποία προβλέπεται ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα είχε τονίσει ότι «ακόμα οριστικοποιούμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2016. Η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα φέτος και η ανάκαμψη αναμένεται την επόμενη χρονιά, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν».
• Λόγω των αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, που δεν είναι αισιόδοξα, δεν αναμενόταν καν πρόβλεψη για ανάπτυξη.
Την έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ στη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου. Στο κείμενο αναφέρει ότι του χρόνου η επέκταση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 2,7%. Είναι σημαντικό ότι οι οικονομολόγοι του Ταμείου προβλέπουν για το τελευταίο τετράμηνο του έτους ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ, και πιο μακροπρόθεσμα για το 2021 της τάξης του 1,8%.
Το Ταμείο είναι γνωστό για τις αποτυχημένες του προβλέψεις και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό για πολλές χώρες και ειδικά την Ελλάδα. Στις προβλέψεις της περασμένης χρονιάς για τη χώρα μας έπεσε έξω καθώς υποστήριξε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρούσε κατά 2,3% και αυτό δεν συνέβη. Επίσης και η πρόβλεψη για το 2016 ήταν λάθος.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, έχει δώσει εντολή να ετοιμαστεί νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πάνω στην οποία θα βασιστεί η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, έχει δώσει εντολή να ετοιμαστεί νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πάνω στην οποία θα βασιστεί η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελλην
Σε ό,τι αφορά την ανεργία και τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις είναι αρνητικές και διαφέρουν κατά πολύ από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Η ανεργία
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η ανεργία θα φτάσει στο 23,3% την παρούσα χρονιά και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει μείωση της ανεργίας στο 21,5% το 2016 και στο 20,4% την επόμενη χρονιά.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το 2016 η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό της τάξης του 0,1% και το 2017 πληθωρισμό της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Το Ταμείο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις στο θέμα αυτό. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 0,4% το 2017 και στο 0,8% το 2017.
Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεση ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ισοσκελισμένο το 2016 και το 2017. Το Ταμείο εκτιμά ότι το 2021 το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδας δεν θα παρουσιάσει έλλειμμα ή πλεόνασμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το αν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές, ο επικεφαλής των οικονομολόγων τόνισε:
«Είναι σημαντικό, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων σε διάφορες χώρες, να πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί και να μην εξαρτώνται από την (άσκηση) πολιτικής».
Συνέχισε λέγοντας τα εξής:
«Ολα τα μέρη πρέπει να αναζητήσουν και να καταλήξουν σε ένα ρεαλιστικό δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα στο οποίο τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα απαιτούνται θα είναι πολιτικά βιώσιμα για τη χώρα.
Το χρέος θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτά, δηλαδή με τα πρωτογενή πλεονάσματα, εφόσον θέλουμε ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο σχέδιο και όχι απλώς να μεταθέσουμε το πρόβλημα για αργότερα» τόνισε ο κ. Ομπστεφελντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους και για τον σκοπό αυτόν έχει δοθεί εντολή να ετοιμαστεί νέα έκθεση βιωσιμότητας, πάνω στην οποία θα βασιστούν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της για να λάβουν την τελική απόφαση για χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με τα σημερινά δεδομένα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο, και εάν δεν επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους με άλλους τρόπους, που δεν είναι ορατοί, το ΔΝΤ θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot