CNN: Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του ΣΥΡΙΖΑ

Ιανουάριος 02, 2015
jumbo-banner

Πόσοι Ευρωπαίοι ηγέτες ύψωσαν το ποτήρι τους την Πρωτοχρονιά για να κάνουν μια ευχή για ευτυχές 2015; Ελάχιστοι!

Το 2015 είναι η χρονιά που οι φόβοι για το ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση τείνουν να αποκτήσουν πραγματικό έρεισμα.

O έμπειρος πολιτικός αναλυτής Ρόμπιν Όκλεϊ γράφει στο CNN για τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τον έτσι και αλλιώς ταραγμένο ουρανό της Ευρώπης. «Για άλλη μια φορά τα προβλήματα νωρίς νωρίς από την Ελλάδα, μια χώρα που εισήχθη απρόσεκτα στο ευρώ, πριν καν τα οικονομικά της βρεθούν σε καλή κατάσταση και η οποία δύο φορές αναγκάστηκε να χρεοκοπήσει για να επαναφέρει την οικονομία της σε ασφαλές έδαφος. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της ευρωκρίσης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Όκλεϊ.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, το πρόβλημα για την ΕΕ είναι ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που παρά τα όποια σημάδια ανάπτυξης, περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μεγάλο μέρος υποστήριξης επειδή ακριβώς διατρανώνει τη δέσμευσή του να απορρίψει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων που προέρχονται από το πρόγραμμα διάσωσης.

Γράφει ο Όκλεϊ: «Ο Τσίπρας θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί κυρίως από την επιμονή της Γερμανίας, να αντιστρέψει τις περικοπές μισθών και να αποκηρύξει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Αν και έχει μειώσει την προηγούμενη ρητορική του και λέει πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως θα διατηρήσει τις εκλογικές υποσχέσεις του εάν νικήσει. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ευρώ και για την ΕΕ, αλλά η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που βλέπουν τα ποσοστά τους αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις. Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στο 2015 θα έχουμε εκλογές στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

Στη συνέχεια ο Όκλεϊ κάνει μια ανάλυση της περίπτωσης του Podemos, αλλά και της δυνητικής κρίσης που μπορεί να προκληθεί στο πορτογαλικό πολιτικό σύστημα. Από την άλλη οι «Ευρωκράτες» των Βρυξελλών θέλουν να πιστεύουν πως η αναταραχή στην Ελλάδα θα λειτουργήσει ανασχετικά σε αντίστοιχες εκρήξεις σε άλλες χώρες. Υπό την έννοια ότι στις άλλες χώρες οι ψηφοφόροι θα δουν πως τα λαϊκίστικα κόμματα δεν διαθέτουν συνεκτικά οικονομικά προγράμματα». Τα ρήγματα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα αν αυτή η πολιτική «επίθεση» των λαϊκιστών επεκταθεί στην Ιταλία, αλλά κυρίως στη Μ. Βρετανία με πολιορκητικό κριό το UKIP. Όλα αυτά θέτουν ένα δίλημμα, αναφέρει ο Όκλεϊ, στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ που για καιρό πίστευε πως τα «ελεύθερα κινήματα» είναι ιερά και απαραβίαστα. Μάλλον το τελευταίο για το οποίο θα μπορούν να πανηγυρίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη και το γεγονός ότι άφησε στην άκρη το παραδοσιακό «λίτας» και πλέον ζει στο κλαμπ του ευρώ».

iefimerida.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot