Τράπεζες: Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η ανακεφαλαιοποίηση

Σεπτέμβριος 21, 2015

«Και τώρα ... τρέχουμε» ήταν το σχόλιο έμπειρου τραπεζίτη χθες βράδυ στο Reporter αμέσως μόλις κλείδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα και προέκυψε ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποιησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και όλο το πλαίσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφευχθεί το κούρεμα (bail in) των ανασφάλιστρων καταθέσεων» προσθέτει ο ίδιος.

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί, σε συνεργασία με ΤτΕ και ΤΧΣ, ως τα μέσα Οκτωβρίου να εφαρμόσει  χωρίς εξαιρέσεις, τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ των οποίων η εκπόνηση συνολικής στρατηγικής και η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ, ο οποίος θα ορίσει και το πλαίσιο διενέργειας της ανακεφαλαιοποίησης, εξειδικεύοντας την κοινοτική οδηγία ή υιοθετώντας μεταβατικές διατάξεις ως την πλήρη εφαρμογή της (από 1/1/2016).

Από τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κριθεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, και το στοίχημα να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, χωρίς να επέλθει κρατικοποίησή τους.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα αναλάβει σε λίγες ώρες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και τις διοικήσεις των ίδιων των τραπεζών πρέπει το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές.

Η πρώτη καθοριστική αλλαγή που αναμένει σύσσωμη η εγχώρια αλλά και η διεθνή επενδυτική κοινότητα, προκειμένου να καθορίσει την στάση της, αφορά στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα στους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Κρίσιμη παράμετρος, η οποία θα βαρύνει ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι, πέραν του ύψους του λογαριασμού, τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες επενδυτές και τα οποία θα γίνουν γνωστά με την αλλαγή του νόμου-πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης.

Κοινή λύση

Παράλληλα οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου να μάθουν τον λογαριασμό των stress tests τόσο για το ήπιο όσο και για το ακραίο σενάριο αν και πλέον εκτιμάται ότι η πολιτική σταθερότητα που φαίνεται να προκύπτει μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα θα συμβάλει θετικά στον τελικό λογαριασμό του ακραίου σεναρίου.

Στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμάται ότι το ιδανικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι τις 25 Οκτωβρίου και αμέσως μετά την έναρξη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η μη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί τη βασικότερη αιτία της αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και διευκρινίζουν ότι «όσο κι αν ρίχνεις χρήματα στις τράπεζες, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν παράλληλα δεν λάβεις μέτρα για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, ώστε να αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας στην οικονομία».

Τα ίδια στελέχη διαμηνύουν ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης στο θέμα των τραπεζών περιλαμβάνει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των ζητημάτων της ανακεφαλαιοποίησης και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων

Σημειώνεται ότι η επικρατέστερη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει να καλυφθούν από ιδιώτες με κοινό μετοχικό κεφάλαιο οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν με βάση το Asset Quality Review και το βασικό σενάριο.

Η διαφορά στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών με το δυσμενές σενάριο προτείνεται να καλυφθεί από το πακέτο κρατικής βοήθειας (μέσω ΤΧΣ), με έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible bonds- CoCos).

Θα έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση παθητικού για τους κατόχους υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που θα δουν, μάλλον, τις ομολογίες τους να μετατρέπονται σε μετοχές πριν τις ΑΜΚ.

Το θέμα των κόκκινων δανείων παραμένει ανοιχτό ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης που θα μοιράζει το κόστος μεταξύ τραπεζών, δανειοληπτών και κράτους, προστατεύοντας παράλληλα την πρώτη κατοικία των ευάλωτων ομάδων από πλειστηριασμούς.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot