Τι σημαίνει η ατάκα Σόιμπλε: Όλα τελειώνουν για την Ελλάδα

Φεβρουάριος 11, 2015
jumbo-banner

Σύμφωνα με το Bloomberg η ψυχρολουσία από τον Σόιμπλε οδηγεί σε αδιέξοδο το Eurogroup και απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, οπότε και λήγει το τρέχον πακέτο διάσωσης, βάζοντας σε κίνδυνο την παραμονή του πιο χρεωμένου κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη.

Η Γερμανία σκλήρυνε τη στάση της στο παρά πέντε του Eurogroup
H Γερμανία και η Ελλάδα άνοιξαν τα «χαρακώματά» τους λίγο πριν τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη των επίσημων πιστωτών, ετοιμάζοντας το πεδίο της σύγκρουσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προκάλεσε ψυχρολουσία σε όσους προσδοκούσαν ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα από τη σύσκεψη, λέγοντας χθες ότι δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος.

ο Schaeuble τόνισε ότι «όλα τελειώνουν» εάν η Ελλάδα δεν θελήσει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης
Στην ομιλία του στη Βουλή λίγες ώρες μετά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα θέλει να ξεφύγει από το «καταστροφικό μνημόνιο» και πως γνωρίζει ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε σύγκρουση με τους εταίρους της. «Εάν έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει μια ρήξη, τότε δεν διαπραγματεύεσαι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης.

Η έριδα απειλεί να αναστατώσει ξανά τις ελληνικές αγορές μετά την ώθηση που έλαβαν την Τρίτη εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή πρόοδο στην κατεύθυνση σύναψης μιας συμφωνίας. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ημερών και Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε σε ποσοστό 8%.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, ο Schaeuble τόνισε ότι «όλα τελειώνουν» εάν η Ελλάδα δεν θελήσει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Πρόσθεσε, ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν μπορούν να διαπραγματευτούν κάτι νέο».

Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε χαλάρωση της στάσης της Γερμανίας στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές για τους όρους που συνδέονται με τη σανίδα σωτηρίας των 240 δισ. ευρώ. Ένα αδιέξοδο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, οπότε και λήγει το τρέχον πακέτο διάσωσης, βάζοντας σε κίνδυνο την παραμονή του πιο χρεωμένου κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ξεπερνά σήμερα τα 320 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευθεί νέους όρους με τους επίσημους πιστωτές της: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκπροσωπείται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
«Σκληρές» διαπραγματεύσεις
Η Ελλάδα πιέζει για ένα πρόγραμμα που θα διαδεχθεί την τρέχουσα συμφωνία στήριξης, το οποίο θα επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις αντί των δημοσιονομικών μέτρων.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ξεδίπλωσε μια μακρά λίστα σχεδιαζόμενων δράσεων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς και της αύξησης του ορίου του αφορολόγητου εισοδήματος. Τα μέτρα αυτά παραβιάζουν τους όρους των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Schaeuble, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν αύριο, στις Βρυξέλλες ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει ήδη πρόγραμμα το οποίο τέθηκε σε ισχύ ύστερα από «σκληρές» διαπραγματεύσεις.

«Μη τοξικό»
Είπε, επίσης, πως τα δημοσιεύματα που θέλουν την Κομισιόν να παραχωρεί έξι ακόμη μήνες στην Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία στήριξης «πρέπει να είναι λάθος», καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι εν γνώσει του, ενώ η Κομισιόν δεν είναι υπεύθυνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Ο Schaeuble είπε ότι συζήτησε τους όρους των προγραμμάτων στήριξης με τον Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ήρθαν παρά το συμβιβασμό που πρόσφερε η Ελλάδα σε μια προσπάθεια να πιέσει για μια συμφωνία-γέφυρα ούτως ώστε να «ξορκίσει» την κρίση ρευστότητας και να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις με στόχο των περιορισμό των απαιτήσεων λιτότητας.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης που «δεν θα είναι τοξική» και θέλει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τότε, είπε ο Γ. Βαρουφάκης. «Δεν διστάζουμε όμως να διατηρήσουμε όλα τα τμήματα της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης που δεν θα μολύνει το νέο συμβόλαιο», πρόσθεσε.
«Γέφυρα για Πουθενά»
Η Ελλάδα επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη για ένα σχέδιο-γέφυρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Η πρόταση του Βαρουφάκη προβλέπει επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. Θα ζητήσει επίσης την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ.
«Το ζήτημα ενός δανείου-γέφυρα μέσω εντόκων γραμματίων έχει, κατά την άποψη μου, ως προϋπόθεση, να μην είναι γέφυρα για το πουθενά»
«Η γέφυρα θα πρέπει να χτιστεί με δημοσιονομική πολιτική, επειδή απαγορεύεται η νομισματική πολιτική να χρηματοδοτεί τα κράτη», επισήμανε ο Jens Weidmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Το ζήτημα ενός δανείου-γέφυρα μέσω εντόκων γραμματίων έχει, κατά την άποψη μου, ως προϋπόθεση, να μην είναι γέφυρα για το πουθενά».

Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επεκτείνουν τη βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον ότι τα τρέχοντα προγράμματα στήριξης αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. «Περιμένω από την Ελλάδα να έρθει με μία βιώσιμη πρόταση και τότε θα τη συζητήσουμε», είπε.

Πηγή Capital

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot