Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, συντάξεις, τουρισμό - Οι φόροι - φωτιά που προτείνουν οι δανειστές

Ιούνιος 26, 2015
jumbo-banner

Αγεφύρωτο φαντάζει μέχρι αυτή την ώρα το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών καθώς πάνω από 4 δισ. ευρώ χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Η προσθαφαίρεση μέτρων από το ελληνικό πακέτο και οι απαιτήσεις των θεσμών αντί να μειώνουν, διευρύνουν το δημοσιονομικό κενό, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και ο λογαριασμός που απαιτείται για να επέλθει συμφωνία.

«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις αποτελούν ο ΦΠΑ, οι συντάξεις και το ασφαλιστικό.
Η διελκυστίνδα ξεκινά με τον ΦΠΑ, με τους θεσμούς να επιμένουν οι αλλαγές στους συντελεστές να ισχύσουν άμεσα από την 1η Ιουλίου, μέτρο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.
Οι θεσμοί, μάλιστα, απαιτούν εφαρμογή του συντελεστή 23% του ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση αλλά και στα ξενοδοχεία, προκαλώντας ήδη τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «λουκέτα» και απολύσεις.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση των δανειστών, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ με τις εξής παρεμβάσεις:
Στον βασικό συντελεστή 23% μεταφέρονται εστιατόρια, ξενοδοχεία και ο κλάδος της εστίασης.
Στον μειωμένο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια και νερό.
Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% εντάσσονται τα φαρμακευτικά είδη, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

Κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν μόνο στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Αντιθέτως, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 13% για τα βασικά τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και την εστίαση, οι δανειστές αποδέχονται μόνο τα βασικά τρόφιμα και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού. Έτσι ενώ η Αθήνα στέλνει όλα τα υπόλοιπα στο 23%, οι δανειστές προσθέτουν σε αυτόν τον κατάλογο και τα ξενοδοχεία και την εστίαση, ακόμη και την αποχέτευση.
Διαφωνία υπάρχει πλέον και για το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση θέλει να το διατηρήσει, ενώ οι δανειστές ζητάνε την άμεση κατάργηση. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αν αποδώσει το κυνήγι της φοροδιαφυγής, να επανεξεταστούν όλες οι αυξήσεις συντελεστών στο τέλος του 2016.

Μεγάλες διαφορές καταγράφονται και στο «μέτωπο» της φορολογίας. Η πρόταση της Αθήνας για έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ απορρίπτεται, ενώ η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% (από 26%) που προτείνει η ελληνική πλευρά περιορίζεται από τους δανειστές στο 28%.

Αντιθέτως, γίνεται αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων, ζητώντας μάλιστα την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
Για τη φορολόγηση των ακινήτων υπάρχει συμφωνία για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016, με αμετάβλητο τον εισπρακτικό στόχο των 2,650 δισ. ευρώ ετησίως, όπως και στα έσοδα από άδειες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικό τζόγο. Οι δανειστές εμμένουν ακόμα:

1 Στην κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων - ενισχύσεων, που σήμερα έχουν αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Σήμερα τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Εάν εφαρμοστεί η πρόταση των δανειστών, τότε οι αγρότες θα φορολογούνται όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις), δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, εκτινάσσοντας στα ύψη τη φορολογική τους επιβάρυνση.
2 Στην αύξηση φόρων και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων στη ναυτιλία.
3 Στην κατάργηση του ορίου 25% στις κατασχέσεις μισθών - συντάξεων, αλλά και πιο χαμηλό όριο από τα 1.500 ευρώ για την προστασία μισθών - συντάξεων από κατασχέσεις.
4 Σε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με μεγαλύτερα επιτόκια, έξοδο για τους ασυνεπείς, και άμεση πληρωμή για τους «έχοντες».
5 Στην αύξηση της προκαταβολή φόρου εισοδήματος 100% από 80% που είναι σήμερα στις Α.Ε. και ΕΠΕ και 55% στις προσωπικές, ακόμη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, προκαλώντας σημαντικές φοροεπιβαρύνσεις.
6 Στη μείωση της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ (έμμεσο αφορολόγητο) σε όσους έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ
Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «λουκέτα» και απολύσεις. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση των δανειστών, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

Αγρότες
Οι θεσμοί ζητούν κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών.Εάν εφαρμοστεί η πρόταση των δανειστών, τότε οι αγρότες θα φορολογούνται όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις), δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, εκτινάσσοντας στα ύψη τη φορολογική τους επιβάρυνση.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot