Επώδυνο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 7,899 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, για να «κλειδώσει» η συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η κυβέρνηση αναμόρφωσε τον κατάλογο με τα μέτρα προσεγγίζοντας τις «θέσεις» των θεσμών, ενώ οι νέες προτάσεις σχεδόν κάλυψαν την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό «κενό» του 2015 που χώριζε τις δύο πλευρές.
Η ελληνική πρόταση περιέχει σκληρά μέτρα για συνταξιούχους, επιχειρήσεις, εργαζομένους, φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα και τους καταναλωτές, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της.
Στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς Υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, η καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ αυξάνεται και η εισφορά των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5% (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 6).
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε έμμεση μείωση 6% στις συντάξεις και μείωση 1,5% στους μισθούς των εργαζομένων.
Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί, αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ.
Το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωσή του καταγράφει τα «θετικά στοιχεία» της ελληνικής πρότασης σε σύγκριση με τα όσα ζητούσαν οι θεσμοί μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της, είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική».
Το πακέτο συμπληρώνουν οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,36 δισ. ευρώ το 2016. Για να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 680 εκατομμυρίων ευρώ φέτος ευρώ θα πρέπει το νέο καθεστώς ΦΠΑ να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ενδεχομένως από τον Ιούλιο.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή της έκπτωσης 30% των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία θα εφαρμοστεί ενδεχομένως με ορισμένες εξαιρέσεις. Το μέτρο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου, ο οποίος δήλωσε πως οι ΑΝΕΛ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά. Για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση θα τη συνδυάσει με τη χορήγηση φοροαπαλλαγών σε μόνιμους κατοίκους νησιών με χαμηλά εισοδήματα.
Το χθεσινό Eurogroup αποτίμησε καταρχήν θετικά τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, παραπέμποντας ωστόσο στους θεσμούς για την οριστική αξιολόγηση και αποτίμησή τους. Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup λίγο πριν συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που θα κληθούν να λάβουν τελικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια νέα σαφή δέσμευση για τη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και χορήγηση επενδυτικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια, ώστε να διευκολυνθεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να περάσει τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι «πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους και της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας. Να μην αναγκάζεται η χώρα να παίρνει συνεχώς νέα δάνεια, προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα. Για αυτό ακριβώς ως μία λύση ουσιαστική έχει προταθεί η εξαγορά των ομολόγων Τρισέ (SMP Bonds) ύψους 27 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο να λήγουν μετά το 2022, να έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ενώ να δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
O «λογαριασμός» για τη συμφωνία
Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ για το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016 αντίστοιχα (έναντι 3% και 4,5% της αρχικής πρόβλεψης). Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ.
Στα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα περιλαμβάνονται:
Ιδιωτικοποιήσεις
Για τις ιδιωτικοποιήσεις η συμφωνία προβλέπει:
Ελάχιστο ποσό επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση.
Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δέσμευση από την πλευρά των επενδυτών για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
Υποχρεωτική συμμετοχή του Δημοσίου στο κεφάλαιο.
Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομίας.
imerisia.gr