Ανησυχία για την αύξηση του ΦΠΑ

Μάρτιος 28, 2015
jumbo-banner

Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των νησιών και οι επιχειρηματίες που εναντιώνονται στο ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Παρόμοια αναταραχή προκαλούν σε περιπτερούχους και λοιπούς λιανέμπορους καθώς και σε εργαζόμενους σε καπνοβιομηχανίες, αλλά και σε καπνοπαραγωγούς τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να αυξάνει περαιτέρω τους φόρους στα τσιγάρα.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αποστείλει ήδη επιστολές στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και σε έτερα κυβερνητικά στελέχη τα οποία καλούν να μην προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στα καπνικά προιόντα.

Επικαλούνται στοιχεία από τα οποία, όπως αναφέρουν, προκύπτει ότι η επιβολή νέων φόρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά τα χρόνια του μνημονίου όχι μόνο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά οδήγησαν σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και κατακόρυφη αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Σε ότι αφορά ειδικά το λαθρεμπόριο, υπενθυμίζουν, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι κύριο μέλημα της είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου κάτι που ωστόσο δεν επιτυγχάνεται με τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους το λαθρεμπόριο εκτινάχθηκε από 3% το 2009, στο 20% σήμερα με άμεση επίπτωση εκτός όλων των άλλων, την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια έσοδα.

Το δημόσιο ωστόσο έχασε εκατομμύρια ευρώ και από την πολιτική που ακολούθησε σε ότι αφορά το νόμιμο εμπόριο.

Από το 2009 έως σήμερα έχουν επιβληθεί επτά αυξήσεις στο φόρο των καπνικών προιόντων είτε αυτός αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία εκτέλεσης των προυπολογισμών (2009-2014) προκύπτει ότι η εισροή εσόδων από την αύξηση των φόρων στα καπνικά προιόντα ήταν κατώτερη των αναμενόμενων.

Αποτέλεσμα ήταν και οι έξι προϋπολογισμοί να κλείσουν με απώλειες που έφτασαν συνολικά το 1 δις 565 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα το 2009 οι οικονομικοί στόχοι έπεσαν έξω κατά 70 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010 κατά 783 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011 κατά 293 εκατομμύρια ευρώ. Το 2012 κατά 282 εκατομμύρια ευρώ. Το 2013 κατά 33 και την περσινή χρονιά κατά 104 εκατομμύρια ευρώ.

Εξίσου μεγάλο ήταν το πλήγμα που υπέστησαν ψιλικατζίδικα και περίπτερα. Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι από το 2010 έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης με αποτέλεσμα να έχουν «χτυπηθεί» άμεσα περί τις 20.000 οικογένειες.

thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot