«Μαργαρίτες» μαδούν οι πολίτες για το αφορολόγητο – Ερωτήματα για το πλαστικό χρήμα

Ιανουάριος 06, 2016

Η χρονιά ξεκίνησε αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τα σχέδιά του για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών. Ποια είναι τα βασικά ερωτήματα.

Το 2016 ήδη τρέχει αλλά στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις τους για το πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα και τραπεζικές συναλλαγές.

Αποτέλεσμα: οι φορολογούμενοι γνωρίζουν τις εξαγγελίες ότι φέτος θα μετρούν μόνο οι «ηλεκτρονικές συναλλαγές» (σε μια προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή), αλλά αγνοούν κρίσιμες παραμέτρους.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές. «Θέλουμε όλα να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα», επανέλαβε ο υπουργός και είπε πως το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται από αγορές με πλαστικό χρήμα θα προκύπτει ως ποσοστό του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Όπως είπε, «θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς», για να προσθέσει ότι όποιος έχει μικρό εισόδημα, θα έχει πολύ μικρότερο ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα. «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα του πούμε φέρε μας το 10% με πλαστικό χρήμα, θα του πούμε για παράδειγμα φέρε 9.500 ευρώ, που είναι και το πιθανό ποσό για το αφορολόγητο όριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι δαπάνες ύψους 9.500 ευρώ αποτελούν το 38% του ετήσιου εισοδήματος.

Δαπάνες

Ερώτημα όμως, όπως προαναφέρθηκε, παραμένουν κρίσιμες παράμετροι καθώς θα πρέπει να οριστεί:

1. Το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση πλαστικού χρήματος και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

2. Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

3. Τις κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα (μεγάλης ηλικίας, κάτοικοι ακριτικών περιοχών κ.τ.λ.).

Επίσης αναζητείται λύση στο θέμα με τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και οι οποίες αποτελούν αντικίνητρο.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot