«Χαστούκι» Κομισιόν στην Ελλάδα: Κάνει λόγο για «υπερβολικές ανισορροπίες»

Φεβρουάριος 27, 2019
jumbo-banner

Η Κομισιόν διακρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιά αρνητικής διεθνούς επενδυτικής θέσης.
Για «υπερβολικές ανισορροπίες» σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία κάνει λόγο η έκθεση του ευρωπαϊκού εξαμήνου από την Κομισιόν, με τις παρατηρήσεις για τη χώρα μας να είναι μάλλον αρνητικές.

Μολονότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει μέρος σε αντίστοιχη αξιολόγηση της Κομισιόν, διότι θεσπίστηκε το 2010 σε καθεστώς μνημονίου, το πόρισμα είναι άκρως κριτικό για την πορεία της χώρας. «Τα προβλήματα ευπάθειας συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική εξισορρόπηση, το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει η έκθεση αναφορικά με τη χαμηλή ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία.

Αν και η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018 σημειώνοντας σημαντικές αλλαγές, μεγάλες ανισορροπίες συνεχίζουν να υπάρχουν.

Ακόμη διακρίνει ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας βαθιά αρνητικής διεθνούς επενδυτικής θέσης, «η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παραμένει αρνητικό».

Η ανταγωνιστικότητα είναι ένας από τους τομείς που έχουν σίγουρα βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει υποτονική. Παράλληλα το δημόσιο χρέος, που κατέχεται κυρίως από επίσημους πιστωτές, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό και χαμηλές χρηματοδοτήσεις κρίνονται αναγκαίες για τουλάχιστον μία ακόμη δεκαετία.

«Ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», τονίζει επίσης η έκθεση, ενώ σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα πιο ευάλωτη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής κερδοφορίας.

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης», συνεχίζει αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων η Ελλάδα έλαβε πολλά μέτρα για να καταπολεμήσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της.

Κατώτατος μισθός
«Καμπανάκι» κρούει και για τον το κατώτατο μισθό. «Η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί ένα βραχυπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα αλλά εγκυμονεί κινδύνους για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης και μια διαρκή απώλεια ανταγωνιστικότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι αρχές καλούνται να αναπτύξουν στρατηγική μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε τομείς κλειδιά, όπως η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει πως το χρέος της Ελλάδας είναι μεν τεράστιο, βρίσκεται όμως στη κατοχή θεσμικών επενδυτών συνεπώς το κόστος αποπληρωμής του παραμένει χαμηλό. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας εξαιτίας των πολυάριθμων κόκκινων δανείων και της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών. Αυτό σημαίνει πως δεν ανακάμπτουν οι επενδύσεις και δεν αυξάνεται ο ρυθμός δανειοδότησης.

«Ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η κατάσταση είναι πιο ευάλωτη εξαιτίας ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας.

Πολλά μέτρα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση πολλών από τις διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται ακόμη. «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης».

https://www.eleftherostypos.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot