Παγκόσμια ανησυχία: Η κινεζική «Lehman» βουλιάζει τις αγορές -Στα κόκκινα η Wall Street, έκλεισε με μεγάλη πτώση

Σεπτέμβριος 21, 2021
jumbo-banner

Με μεγάλη πτώση έκλεισε η αμερικανική κεφαλαιαγορά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μια από τις χειρότερες της χρονιάς, λόγω των ανησυχιών για τον τομέα των ακινήτων στην Κίνα και την τύχη της γιγαντιαίας εταιρείας Evergrande.

Η τάση της «αποφυγής ρίσκων» εντάθηκε, καθώς οι ανησυχίες «διάδοσης» της κρίσης που θα προκαλούσε η ενδεχόμενη μερική χρεοκοπία της Evergrande, της εταιρείας ακινήτων «με τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο» έχουν «αυξηθεί ραγδαία», συνόψισαν οι αναλυτές της Schwab.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 614,41 μονάδων (–1,78%), στις 33.970,47 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 330,07 μονάδων (–2,19%), στις 14.713,90 μονάδες.


Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 75,26 μονάδων (–1,70%), στις 4.357,73 μονάδες.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επίσης νευρικοί ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αυτήν την εβδομάδα, στην οποία θα καθορίσει τη μελλοντική πολιτική της.

Το ομόλογο της Evergrande με κουπόνι 8,25% το οποίο έχει πληρωμή αυτή την εβδομάδα, διαπραγματεύεται κοντά στα 29 cents στο δολάριο σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

Εξίσου βαριές είναι οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές του κλάδου των ακινήτων, με την Evergrande να σημειώνει βουτιά άνω του 10% στο Χονγκ Κονγκ.

Μικρά τα περιθώρια λάθους στις διεθνείς αγορές
«Ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν οι αγορές είναι πολύ στενός, με αποτέλεσμα το περιθώριο λάθους να είναι πολύ μικρό», δήλωσε επενδυτής από το Εδιμβούργο, ο Κόλιν Φίνλεϊσον, στο Bloomberg.

«Οποιαδήποτε έκπληξη -είτε από την Κίνα είτε εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα είτε ειδήσεις από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα- θα έχει δυσανάλογα αποτελέσματα στις αγορές.

«Παρότι η κατάσταση της Evergrande είναι στο επίκεντρο της προσοχής, η αλήθεια είναι πως οι αξίες των μετοχών έχουν φτάσει στα όριά τους και η αγορά βρέθηκε για ένα πολύ μεγάλο διάστημα μακριά από αστάθειες», δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης πλούτου στην Καλιφόρνια, της The Bahnsen Group.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ο δείκτης των μετοχών στην Ευρώπη Stoxx Europe 600 σημείωσε με τη σειρά του πτώση κατά 1,7%, ένα χαμηλό δύο μηνών, και μοιάζει να οδεύεις προς τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον περασμένο Οκτώβριο. Αντίστοιχα, στα «κόκκινα» φαίνεται πως κινείται και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

 

Άλλωστε, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι αγορές παρουσιάζονται επιφυλακτικές, αναμένοντας τις ενδείξεις από τη συνεδρίαση της FED σχετικά με τη μείωση των αγορών ομολόγων, της διαφαινόμενης χρεοκοπίας του κινεζικού κολοσσού της Evergrande, σε συνδυασμό με τις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία.

Η τιμή των πρώτων υλών «δείχνει» τους κινδύνους στις αγορές
Η νευρικότητα των αγορών αποτυπώνεται πιο καθαρά στις τιμές των πρώτων υλών, καθώς η τιμή των σιδηρομεταλλευμάτων έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια ο τόνος, και οι τιμές βασικών μεταλλευμάτων υποχώρησαν έπειτα από τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η κινεζική οικονομία έχει ήδη εμφανίσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ενδείξεις υποχώρησης, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην παραγωγή. «Κάθε επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ζήτηση βασικών πρώτων υλών, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο για πολλά μέταλλα και ορυκτά», εξήγησε ο Ρας Μολντ, ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας AJ Bell.

Ο φόβος κατάρρευσης της Evergrande στην Κίνα
Στην Ασία, το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μόνη αγορά της Κίνας που λειτούργησε τη Δευτέρα -τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα δεν είχαν συνεδρίαση λόγω εθνικής εορτής-, κατέγραψε τη μεγαλύτερη εκποίηση μετοχών στον τομέα ακινήτων εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Νωρίτερα, μεγάλες απώλειες κατέγραψε επίσης το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (-3,30% στο κλείσιμο), το μοναδικό μεγάλο ασιατικό χρηματιστήριο που άνοιξε σήμερα, καθώς και τα ευρωπαϊκά: το Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,74%, το Μιλάνο ήταν στο -2,57%, η Φραγκφούρτη στο -2,31% και το Λονδίνο στο -0,86%.

Οι επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται πως θα «προσβληθούν» από την κρίση χρέους της Evergrade που προβληματίζει τις διεθνείς αγορές και φέρνει στον νου τις εποχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η αποπληρωμή δύο δόσεων της Evergrande αναμένεται την Πέμπτη και θα αποτελέσει μια πρώτη αναμέτρηση αναφορικά με την ικανότητα του κολοσσού ακινήτων να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του τουλάχιστον έναντι των κατόχων χρέους και παρά το γεγονός πως η κινεζική εταιρεία ήδη έχει καθυστερήσει την αποπληρωμή τραπεζών, προμηθευτών και μετόχων στην εσωτερική αγορά.

Πέραν όμως της Evergrande και του ενδεχόμενου μειωμένης ρευστότητας από τη Fed, οι αγορές φαίνεται πως αντιμετωπίζουν κινδύνους και εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το πακέτο ανάκαμψης 4 τρισ. που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά και της ανάγκης να αυξηθεί ή να οριοθετηθεί το ύψος του κρατικού χρέους των ΗΠΑ.

 

Σε οριακά επίπεδα το αμερικανικό χρέος
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έχει προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας, ακόμη και αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, αν δεν ληφθεί κάποια πρωτοβουλία αναφορικά με το ύψος του κρατικού χρέους. Η ίδια έκανε λόγο για «οικονομική καταστροφή» (economic catastrophe) στο ενδεχόμενο η Βουλή των Αντιπροσώπων να μην αναλάβει αμέσως δράση.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε εδώ πως οι διεθνείς αγορές ξεκίνησαν να «τρέμουν» εξαιτίας της επιβραδυμένης παγκόσμιας ανάκαμψης από τη λαίλαπα του κορωνοϊού στην οικονομία και του πληθωρισμού που βάζει «φωτιά» σε προϊόντα πρώτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, βουλιάζουν τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών, σημειώνοντας υψηλό απωλειών ενός μήνα, σε ένα σπιράλ που κατακρημνίζει τα εθνικά νομίσματα, με μπροστάρηδες το ρωσικό ρούβλι και το χιλιανό πέσο.https://www.iefimerida.gr/oikonomia/i-kineziki-lehman-boyliazei-agores-wall-street

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot