Μειωμένος κατά 1 δισ. € ο τζίρος των εκπτώσεων – Τι λέει στον Ε.Τ. ο Βασίλης Κορκίδης

Αύγουστος 30, 2020
jumbo-banner

Στην «Εντατική» έχει μπει το λιανεμπόριο εξαιτίας της πανδημίας. Οι θερινές εκπτώσεις -οι οποίες ρίχνουν αυλαία στο τέλος του μήνα- δεν κατάφεραν να δώσουν τις απαραίτητες «ανάσες» που επιζητά η αγορά για να ανακάμψει, με τον συνολικό τους τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 5 δισ. ευρώ, πανελληνίως.

Σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), μάλιστα, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά η αρρυθμία που επικρατεί στην αγορά, αφού 9 στους 10 εμπόρους με καταστήματα στην πρωτεύουσα «είδαν» πτώση τζίρου κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Bασίλης Κορκίδης, επισήμανε πως οι φετινές θερινές εκπτώσεις συμπεριλαμβάνονται στα «θύματα» της πανδημίας και πως η αγορά λιανικής είναι στη… ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τα λεγόμενα του ίδιου, για να δει κανείς την κατάσταση της αγοράς δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά «στις φετινές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες είναι χαρακτηριστικό “θύμα” της πανδημίας. Μεσοσταθμικά, η μείωση της εμπορικής κίνησης ξεπέρασε το 18% με μείον 1 δισ. ευρώ σε τζίρο, με επτά στους δέκα στη λιανική να δηλώνουν μείωση πωλήσεων μεγαλύτερη του 50% και με τον όγκο των πωλήσεων να καταγράφει μείωση της τάξης του -25%».

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει αισθητή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς ο τζίρος του διμήνου διαμορφώθηκε μόλις στα 5 δισ. από τα 6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι. Η εμπορική κίνηση του διμήνου των θερινών εκπτώσεων είναι αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου που υποχώρησε με ρυθμό 17%, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 9 δισ. ευρώ».

Η έρευνα

Ο ΕΣΑ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για δραματική κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο, παραθέτοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνά του για τη θερινή εκπτωτική περίοδο (ξεκίνησε 13 Ιουλίου και λήγει στις 31 Αυγούστου). Σημειώνεται πως το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 275 καταστήματα στην αγορά της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η πλειονότητα των εμπόρων (87,6%) δήλωσε χειρότερο τζίρο από πέρυσι, για το υπόλοιπο 12,4% κινήθηκε στα ίδια ή σε καλύτερα επίπεδα. Περισσότεροι από τους μισούς εμπόρους είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ τρεις στους δέκα είδαν τον τζίρο τους να πέφτει περισσότερο από 50%.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών… βυθίστηκαν, καθώς εκεί η πτώση των πωλήσεων ξεπέρασε το 75%. Παράλληλα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η πτώση ήταν κοντά στο 40%, ενώ οι τοπικές αγορές κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα, καθώς ναι μεν και εκεί οι πωλήσεις ακολούθησαν καθοδική πορεία, η οποία κυμάνθηκε όμως στα επίπεδα του -25%.

Στην ερώτηση ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβίωση της επιχείρησής σας, οι περισσότεροι έμποροι (34,5%) απάντησαν πως είναι η ρύθμιση των μισθωμάτων, ακολούθησε η ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης (29,5%) και η επαναρύθμιση των οφειλών (21,1%),

Σημείο προβληματισμού αποτελεί, σύμφωνα με τον ΕΣΑ, ότι οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους (48,7%) επέλεξαν μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο χρηματοδότησης, ενώ το 32,4% των επιχειρήσεων αποφάσισε να μην ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα, είτε διότι δεν ήθελε είτε διότι δεν μπορούσε.

Στήριξη

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε σχετικά: «Τα στοιχεία της αγοράς της Αθήνας αντανακλούν την πραγματική κατάσταση του εμπορίου όλης της χώρας. Σήμερα πρέπει να ανακοινώσουμε μέτρα που θα δίνουν λύση στο θέμα των μισθωμάτων με ταυτόχρονη στήριξη των ιδιοκτητών, θα ενισχύσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ, που πρέπει να εκταμιευτεί μέσα στον Σεπτέμβριο δίνοντας προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και βέβαια να ανακοινωθεί μια γενναία ρύθμιση οφειλών με άρωμα Covid- 19, που θα εξασφαλίσει μια σχετική ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Επισημαίνουμε ότι κριτήριο πλέον δεν μπορεί να είναι ο ΚΑΔ, αλλά η πραγματική πτώση του τζίρου, που αποδεικνύει ποιος πραγματικά επλήγη από την υγειονομική κρίση».

Από την έντυπη έκδοση

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot