Φοροκίνητρα στις τράπεζες για αναδιάρθρωση και διαγραφή «κόκκινων» δανείων

Μάρτιος 07, 2017
jumbo-banner

Φορολογικό κίνητρο και ανάσα 20ετίας δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες, για να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές «κόκκινων» δανείων, με τη νομοθετική ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίσουν με φόρους τη ζημιά που θα υποστούν από το «κούρεμα» ή τις μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων σε βάθος 20ετίας, αντί της 5ετίας που ισχύει σήμερα.

Οι θεσμοί έδωσαν το «πράσινο φως» να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση -που αποτελούσε αίτημα των τραπεζών- και την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ψηφιστεί σε σύντομο χρόνο από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι τράπεζες αν προχωρήσουν σε διαγραφές καθυστερούμενων δανείων, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν σχηματίσει ειδικές προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου έως το τέλος του 2015 για το 100% του δανείου, μπορούν να συμψηφίσουν μέρος της ζημίας εντός 5ετίας.
Οι τράπεζες ζητούσαν το χρονικό διάστημα του συμψηφισμού να είναι μεγαλύτερο, καθώς η 5ετία λειτουργούσε σαν τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) κατά 38% έως το τέλος του 2019. Διότι, όπως προβλέπει η συμφωνία τους, με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα NPEs θα πρέπει να μειωθεί κατά 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Ομως για να πιάσουν τον στόχο μείωσης των 40,2 δισ. ευρώ, πέρα από τις ρυθμίσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν και σε διαγραφές δανείων, ύψους 13,9 δισ. ευρώ και εκ των πραγμάτων η φορολογική απόσβεση της ζημιάς των 14 δισ. ευρώ, πολύ δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 5ετίας.
Αναγνώριση
Στόχος λοιπόν είναι να αντιμετωπιστούν οι απώλειες των εποπτικών κεφαλαίων, λόγω της αδυναμίας συμψηφισμού των ζημιών, με μελλοντικά κέρδη της επόμενης πενταετίας. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι φορολογικές απαιτήσεις που αφορούν αυτές τις ζημιές θα αναγνωρίζονται και θα εντάσσονται στο πλαίσιο εγγύησης του Δημοσίου του ήδη θεσμοθετημένου άρθρου 27A.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών -που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- θα προβλέπει ότι η χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου η οποία προκύπτει από τη διαγραφή χρεών οφειλετών τους, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση στην οποία πραγματοποιήθηκε η διαγραφή του χρέους ή η μεταβίβαση του δανείου ή της πίστωσης αντιστοίχως. Η χρεωστική διαφορά ισούται με το συνολικό ποσό της διαγραφής μείον τους μη εγγεγραμμένους τόκους, οι οποίοι και δεν εγγράφονται ή αντιστοίχως, με το ποσό της ζημιάς στην περίπτωση μεταβίβασης δανείων ή πιστώσεων.
Στην περίπτωση, όμως, που μια τράπεζα εμφανίσει ζημίες και επομένως δεν μπορεί να συμψηφίσει την αναλογούσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ενεργοποιείται η εγγύηση του Δημοσίου, το οποίο πρέπει να καλύψει υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Στο μεταξύ χθες η Moody’s χαρακτηρίζει ως πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες τη μείωση των καταθέσεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος).

Σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών. Στο report που δημοσίευσε ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η εμπιστοσύνη των καταθετών και οι καταθέσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αναφέρει πως η μείωση των καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου αποτελεί χαμηλό 15ετίας για το σύστημα και υπονομεύει την προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν τη χρηματοδότησή τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει ο οίκος.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot