Αναπτυξιακός νόμος: Υποβλήθηκαν 821 σχέδια ύψους 2,2 δισ.

Φεβρουάριος 02, 2017
jumbo-banner

Δίψα... για επενδύσεις δείχνουν τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του αναπτυξιακού νόμου.

Υποβλήθηκαν 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ με τους επιχειρηματίες να ζητούν ενισχύσεις, ως επί το πλείστον φοροαπαλλαγές, και για κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, όπως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων ειδικών καθεστώτων που προκηρύχθηκαν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τη «γενική επιχειρηματικότητα» και τις «νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν στις 30 Ιανουαρίου, καθώς και για τις «ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» και τις «επενδύσεις μείζονος μεγέθους» που λήγουν στις 28 Απριλίου. Από τις συνολικά 821 επενδυτικές προτάσεις που ζητούν ενισχύσεις, η συντριπτική πλειοψηφία, 496 προϋπολογισμού 1,5 δισ., ζήτησε να υπαχθεί στη «γενική επιχειρηματικότητα». Οι 271 ύψους 484,8 εκατ. είναι για το καθεστώς των νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 54 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 170,1 εκατ. ευρώ αφορούν στον «μηχανολογικό εξοπλισμό». Στο καθεστώς των ενισχύσεων για μεγάλες επενδύσεις μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση. Από την ανάλυση των προαναφερόμενων στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων (41,3%) αιτούνται φορολογικής απαλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα αιτούνται επιχορήγησης, leasing ή ενίσχυσης μισθολογικού κόστους.

Το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία (κυρίως τον κλάδο της αγροτοδιατροφής) και μικρό αριθμό επενδύσεων στα logistics.
Τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό αποτελούν το 35% των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 287 προτάσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η πλειοψηφία του είδους των επενδυτικών προτάσεων, αγροδιατροφή και τουρισμός, αναδεικνύει αφενός τους δύο κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός(δημόσια δαπάνη)που έχει προβλεφθεί για τα τρία προγράμματα που δέχτηκαν τις αιτήσεις, ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσες ενισχύσεις (επιχορήγηση) ενώ τα υπόλοιπα 280 αφορούν ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα ανοίξουν άλλα δύο καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου («καινοτομίες» και «cluster») και άλλα δύο ακόμη μέχρι το τέλος Απριλίου («ολοκληρωμένα χωρικά κλαδικά» και «funds»). Αξίζει να τονιστεί ότι στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο 3908/11, στα τέσσερα χρόνια ισχύος του, είχαν υπαχθεί μόλις 1.270 σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος κύκλος της γενικής επιχειρηματικότητας έχει συνολικό προϋπολογισμό ενισχύσεων 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 70 εκατ. ευρώ αφορούν στα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα 80 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής

Ο πρώτος κύκλος του καθεστώτος των νέων ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει συνολικό προϋπολογισμός ενισχύσεων 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν στα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.
Ο «μηχανολογικός εξοπλισμός» έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ και οι «επενδύσεις μείζονος μεγέθους» 100 εκατ. ευρώ για φορολογικές απαλλαγές.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot