Αλλάζουν όλα στις ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιες θα «μετρούν» διπλά και ποιες θα δίνουν «έξτρα» έκπτωση

Δεκέμβριος 17, 2021
jumbo-banner

Γενναία φοροαπαλλαγή θα εξασφαλίζουν από τον επόμενο χρόνο όσοι φορολογούμενοι καταφέρνουν να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα επιχειρήσεις και επαγγελματίες με έφεση στη φοροδιαφυγή. Αυτό προβλέπεται σε προτεινόμενη διάταξη του πολυνομοσχέδιου που κατατέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βουλή, με το οποίο, επίσης, δίνεται παράταση ως το τέλος Ιανουαρίου για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων χωρίς επιβάρυνση από τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εν λόγω διάταξη:
Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

 

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Με τη νέα ρύθμιση, ένας φορολογούμενος θα πρέπει, προκειμένου να εξασφαλίσει την έκπτωση, να πληρώνει με κάρτα ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δύσκολα εκδίδουν αποδείξεις. Για τις αποδείξεις αυτής της κατηγορίας το 30% θα εκπίπτει από το εισόδημα που θα δηλώσει και με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ.

ADVERTISING

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, αν κάποιος καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, θα φορολογείται για εισόδημα κατά 1.500 ευρώ χαμηλότερο. Στόχος της ρύθμισης είναι να εξουδετερωθούν τα κίνητρα για τις γνωστές συναλλαγές μεταξύ φορολογούμενων και επαγγελματιών, όπου η ίδια υπηρεσία τιμολογείται διαφορετικά όταν κόβεται απόδειξη ή χωρίς απόδειξη.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες των ομάδων που αναφέρονται στην προτεινόμενη διάταξη θα εξειδικευθούν αργότερα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά
Οι αποδείξεις από γιατρούς, θα μετρούν στο διπλάσιο της αξίας τους. Όπως ορίζεται συγκεκριμένα στην προτεινόμενη διάταξη:

«ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών της Ομάδας 6 (Υγεία), ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών» με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής:
Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
Ομάδα 6 (Υγεία).
Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Σκοπός της διάταξης
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής που παρουσιάζεται σε επαγγελματικούς κλάδους και τομείς της οικονομίας με την παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα».

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/366724/allazoun-ola-stis-ilektronikes-apodeikseis-poies-tha-metroyn-dipla-kai-poies-tha-dinoun-ekstra-ekptosi

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot