Κέρκυρα: Πάγωσαν οι κρατήσεις μετά τη μεγάλη φωτιά - «Κάνουμε skype με τους πράκτορες για να τους δείξουμε ότι δεν κινδυνεύουν οι τουρίστες»

Ιούλιος 27, 2023
jumbo-banner

Πάγωμα κρατήσεων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, μικρός αριθμός ακυρώσεων προς το παρόν αλλά και αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν επικρατεί στο νησί μετά την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τον ορεινό όγκο του νησιού.

Για εμπρησμό κάνει λόγο, μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης ενώ στο «πόδι» είναι όλη η Κέρκυρα για να περιοριστεί η ζημιά και να μην χαθεί η σεζόν. Βροχή είναι τα τηλέφωνα αλλά και τα email από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες κυρίως της Αγγλίας αλλά και της Γερμανίας οι οποίοι ζητούν να μάθουν από τους φορείς του νησιού των Φαιάκων την ακριβή κατάσταση και κατά πόσο είναι ασφαλές το νησί για διακοπές.

«Έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση από το εξωτερικό. Αν δεν βγει ανακοίνωση από την πολιτική προστασία ότι όλα είναι υπό έλεγχο θα έχουμε ακυρώσεις. Περιμένουμε την ανακοίνωση. Είμαστε σε συνεχή ενημέρωση με τα ξένα πρακτορεία ειδικά με τα βρετανικά και τα γερμανικά» τονίζει στο ethnos.gr o Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Παναγιώτης Βαρούχας.

Στο νησί των Φαιάκων οι εκκενώσεις άρχισαν μόλις εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά (Καλαμάκι, Απραός κ.α.) με το νησί την ίδια στιγμή να καταγράφει 98% πληρότητα σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας-AOCTA. Συνολικά η Κέρκυρα διαθέτει 130.000 κλίνες. «Ενδεικτικό της πληρότητας είναι ότι στο πλαίσιο των προληπτικών εκκενώσεων δεν βρίσκαμε κρεβάτια για 2.500 άτομα. Φτάσαμε να βρούμε 1.000 κρεβάτια μόνο και οι υπόλοιποι τουρίστες φιλοξενήθηκαν προσωρινά στο δημοτικό θέατρο και στο κλειστό γήπεδο».

Πολλές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και χθες στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράο και Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

«Παραπληροφόρηση για τις εκκενώσεις στην Κέρκυρα»
«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και μεγαλοποίηση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ ιδιαίτερα του εξωτερικού. Σε πολλές περιπτώσεις γράφουν πράγματα που δεν ευσταθούν όπως για παράδειγμα στην Πολωνία κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκκενώνεται όλη η Κέρκυρα. Οπότε καταλαβαίνεται κάποιος που το ακούει και με όλες τις εικόνες που έβλεπε από την Ρόδο το προηγούμενο διάστημα πως θα αντιδράσει και δεν γνωρίζει ότι είναι σε ορεινούς όγκους του βορείου τμήματος του νησιού μας». τονίζει στο ethnos.gr o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας-AOCTA Σπύρος Χαλικιόπουλος.

Επιχείρηση καθησυχασμού των τουριστικών πρακτόρων του εξωτερικού ξεκινά από σήμερα ο σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας-AOCTA στέλνοντάς τους επιστολές στις οποίες εξηγεί ότι δεν κινδυνεύουν τουρίστες και ότι η φωτιά έχει περιοριστεί στον ορεινό όγκο της Κέρκυρας. «Ανησυχούμε, όμως, και για το υπόλοιπο τμήμα του νησιού και για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οι ακυρώσεις, μέχρι στιγμής, είναι ελάχιστες. Βέβαια όλα εξαρτώνται από την φωτιά» προσθέτει ο κ. Χαλικιόπουλος.

Εμπρησμός πίσω από τη μεγάλη φωτιά
Για εμπρησμό κάνει λόγο ευθέως ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης. «Επτά εστίες φωτιάς ταυτόχρονα σε απόσταση βορρά-νότου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Είναι ένα σοκ αυτό που ζούμε. Πάρα πολλοί άνθρωποι θορυβήθηκαν από τις εκκενώσεις μεγάλων ξενοδοχείων. Βέβαια μόλις 35 τουρίστες αποχώρησαν μετά τις εκκενώσεις και κάποιοι μεμονωμένα ζητούν και αποζημιώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να οριοθετήσουν τις εστίες που υπάρχουν στο πυκνό δάσος. Οι δυνατοί άνεμοι που αναμένονται θα κάνουν εύκολη την μετάδοση της φωτιάς σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα. Η κίνηση των δασοκομάντος και των επίγειων δυνάμεων είναι πολύ δύσκολη γιατί η περιοχή είναι κατάφυτη και δύσβατη.

Στην μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς συνδράμουν και πάρα πολλοί εθελοντές ενώ ακόμη και μικρά παιδιά κάνουν βραδινές περιπολίες στα χωριά τους, περιφρουρώντας τα. Την ίδια ώρα συνδράμουν στις φωτιές και δεκάδες υδροφόρες οι οποίες εξυπηρετούν το γέμισμα πισίνων σε βίλλες.

Η Κέρκυρα ποντάρει πλέον μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην καλή διαχείριση των τουριστών: «Η ζημιά εκτιμώ θα είναι περιορισμένη. Δεν βγήκε κακή εικόνα προς το εξωτερικό ως προς τη διαχείριση των πελατών. «Η πλειονότητα των τουριστών έχει επιστρέψει στα καταλύματα. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, οι προληπτικές εκκενώσεις έχουν σταματήσει. Έγινε μια οργανωμένη επιχείρηση. Και στείλαμε το μήνυμα ότι δεν θα τους αφήσουμε μόνους, είμαστε δίπλα τους. Ο χειρισμός ήταν καλός και δεν έμεινε κακή εντύπωση στον επισκέπτη. Για αυτό το λόγο και δεν είχαμε ακυρώσεις από όσους κάνουν ήδη διακοπές στο νησί. Και εξηγούμε στους tour operator την πραγματική κατάσταση. Χρειάστηκε να κάνουμε τρεις φορές skype και να τους δείξουμε ότι δεν καίγεται η Κέρκυρα. Και η εικόνα που είχε βγει προς τα έξω δεν ήταν η πραγματική. Είναι μια πυρκαγιά στο βορρά και έγινε προληπτική εκκένωση». εξηγεί ο κ. Βαρούχας

Κύριο μέλημά όλων των τοπικών φορέων είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού. «Και εκεί επικεντρώνεται η συνεργασία μας με την πολιτική προστασία, τους δήμους και όλους τους τοπικούς και τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας» καταλήγει ο κ. Χαλικιόπουλος.

https://www.ethnos.gr/greece/article/272553/kerkyrapagosanoikrathseismetathmegalhfotiakanoymeskypemetoyspraktoresgianatoysdeixoymeotidenkindyneyoynoitoyristes

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot