Τραγωδία στην Μεσόγειο: 34 νεκροί μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Μάιος 25, 2017
jumbo-banner

Mια ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο, καθώς τουλάχιστον 34 μετανάστες πνίγηκαν χθες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολύ μικρά παιδιά. Επεσαν στη θάλασσα από υπερφορτωμένο πλεούμενο στα ανοικτά της Λιβύης, όπως ανακοίνωσαν η ιταλική ακτοφυλακή και ο υπεύθυνος ενός σκάφους ανθρωπιστικής αρωγής που βρίσκεται στην περιοχή.

Μόνο χθες στην ευρύτερη περιοχή έγιναν επιχειρήσεις διάσωσης περίπου 1.700 ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω σε 15 σκάφη.

Η ιταλική ακτοφυλακή, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, έκανε λόγο στο τέλος του πρωινού για τουλάχιστον 20 πτώματα, ενώ ο Κρις Κατραμπόουν, συνιδρυτής της μαλτέζικης μκο MOAS που βρίσκεται επί τόπου, είπε ότι η οργάνωση έχει ήδη ανασύρει 34 πτώματα.

Η ακτοφυλακή κάλεσε και άλλα σκάφη να βοηθήσουν στη διάσωση, λέγοντας πως περίπου 1.700 άνθρωποι συνωστίζονταν σε περίπου 15 πλεούμενα.

«Οι περισσότεροι ήσαν πολύ μικρά παιδιά», έγραψε ο Κατραμπόουν στο Twitter, αναρτώντας φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες μετανάστες να καλούν σε βοήθεια μέσα στο νερό και πολλούς λευκούς σάκους με ανθρώπινες σορούς στο νεκροτομείο.

Οι μετανάστες βρίσκονταν σ’ ένα ξύλινο πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων στα ανοικτά της Ζουάρα, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Ενώ το πλήρωμα του πλοίου Phoenix, που έχει ναυλωθεί από τη MOAS, είχε αρχίσει να διανέμει σωσίβια, μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του πλεούμενου έπεσαν στο νερό, πιθανόν εξαιτίας ενός κύματος.

«Δεν είναι σκηνή από ταινία φρίκης, είναι μια πραγματική τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στις πύλες της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter ο Κατραμπόουν, ο οποίος βρισκόταν πάνω στο Phoenix.

Με τη βοήθεια ενός σκάφους της ιταλικής ακτοφυλακής και πολλών εμπορικών πλοίων, οι διασώστες προσπάθησαν να περισυλλέξουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη θάλασσα σωστικές λέμβους ενώ ένα ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής στην προσπάθεια να ανασύρει επιζώντες και σορούς.

 

Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε εξάλλου να παραβιάσουν τους σύρτες που κρατούσαν κλειδαμπαρωμένους εκατοντάδες μετανάστες στα αμπάρια του πλεούμενου.

Περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του 2017 στο πιο επικίνδυνο στον κόσμο πέρασμα που χρησιμοποιούν οι μετανάστες οι οποίοι διαφεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 7.000 μετανάστες διασώθηκαν από επικίνδυνα πλεούμενα σε διεθνή ύδατα ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου διακινητές ανθρώπων δρουν ατιμώρητοι.

 

Παρά τις προσπάθειες της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν την εδρεύουσα στην Τρίπολη ακτοφυλακή και να παράσχουν στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εκπαίδευση και εξοπλισμό, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διακίνηση ανθρώπων, φέτος καταγράφονται αφίξεις μεταναστών χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι τώρα στη θάλασσα και έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία, μια αύξηση κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται μόλις στο όριο των 12 μιλίων που χωρίζει τη λιβυκή επικράτεια από τα διεθνή ύδατα.

http://www.eleftherostypos.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot