Σύνοδος Κορυφής: Ήπιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας προβλέπει η Μιλλιέτ - Ποιες χώρες κρατούν σκληρή στάση

Δεκέμβριος 09, 2020
jumbo-banner

Ολιγάριθμες και ήπιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας προβλέπει η εφημερίδα Μιλλιέτ ότι θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ η εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για ενδεχόμενο ‘περιόδου χάριτος’ στην Τουρκία.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Μιλλιέτ στη Σύνοδο Κορυφής ορισμένα κράτη μέλη θα εκφράσουν τη γνώμη τους υπέρ της επιβολής ολιγάριθμων και συμβολικών/ήπιων, κατά βάση, κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα κριθούν επαρκείς ως προς το να τονίσουν τη δέσμευση και την αξιοπιστία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, αναφέρεται ότι μόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι συν αυτή ηγέτες μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία.


Χουριέτ: Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της επιβολής ‘σκληρών’ κυρώσεων
Σύμφωνα με την Χουριέτ, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν τάσσονται υπέρ της επιβολής ‘σκληρών’ κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση κινούνται η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για έλλειψη ενδείξεων ότι τα κράτη μέλη θα έλθουν σε κάποια συμφωνία, όπερ ενδέχεται να οδηγήσει σε μία νέα ‘περίοδο χάριτος’ για την Τουρκία, εξέλιξη η οποία δεν είναι αρεστή σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία που διαδέχεται την Γερμανία στην εκ περιτροπής Προεδρία.

Σε σχέση με την Αθήνα υποστηρίζεται ότι πρόκειται να υποβάλει έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που κυμαίνεται από εμπάργκο όπλων μέχρι την διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία.
FAZ: Οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία φαίνεται να πλησιάζουν
Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία σχολιάζει και η FAZ, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: "Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από την ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορονοϊό".

"Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο", τονίζεται στο δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot