Ναυάγιο στη Μύκονο με περισσότερους από 100 μετανάστες – Υπάρχουν τραυματίες και αγνοούμενοι – Προερχόταν από Τουρκία

Ιούνιος 20, 2022
jumbo-banner

Συναγερμός σήμανε στις λιμενικές αρχές της Ελλάδας τα ξημερώματα για τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μύκονο σε ένα άκρως επικίνδυνο ταξίδι.

Στο σκάφος επέβαιναν περί τα 115 άτομα που είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλέγει 108 μετανάστες και σύμφωνα με μαρτυρίες από τους διασωθέντες αγνοούνται περίπου οκτώ άτομα. Όλοι οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στη Μύκονο σε χώρους του νέου λιμανιού και τους παράσχονται οι πρώτες βοήθειες.

Ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν και τραυματίες. Ειδικότερα, οι τρεις έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας ενώ ένας είναι πολυτραυματίας. Το ταξίδι τους, ο τελικός τους προορισμός ήταν η Ιταλία.

Σημειώνεται πως στην επιχείρηση διάσωσης που συνεχίζεται ακόμα συμμετέχουν τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ρυμουλκό και δύο παραπλέοντα σκάφη ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κανείς από τους μετανάστες δεν φορούσε σωσίβιο και στην περιοχή πνέον άνεμοι 6-7 μποφόρ.

 

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας του ταξιδιού είναι και το γεγονός πως το ιστιοπλοϊκό δεν είχε καν σωστικές λέμβους.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, με ανάρτησή του στο Twitter κατήγγειλε τις τουρκικές Αρχές για τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη.

 


 

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Μυκόνου τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία αυτό το πεντάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 ανέρχεται σε 36%.

Η κίνηση της Τουρκίας να στείλει τους ανθρώπους στη χώρα μας, θέτοντας τους σε άμεσο κίνδυνο, δείχνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την αποθράσυνση της Τουρκίας. Παράλληλα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει καμία επικοινωνία στα σύνορα ανάμεσα στην τουρκική και την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, εξηγούν πως δεν βλέπουν σχέδιο οργανωμένης υβριδικής απειλής, τονίζουν όμως πως το καλοκαίρι οι Αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος: «Αυτό το καλοκαίρι είμαστε υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε περισσότερο από ποτέ».

«Είναι μια χρονική περίοδος που δεν επιτρέπεται η παραμικρή αδυναμία και η παραμικρή υστέρηση στην εκτέλεση του καθήκοντος. Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι με εγρήγορση, με αυστηρή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων θα ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε απειλή χρειαστεί και κληθούμε να ανταποκριθούμε», συμπλήρωσε.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών.

Σε δήλωσή του ανάφερε τα εξής: «Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης
Συνεχίζεται η επιχείρηση ανεύρεσης αγνοούμενων μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο μήκους 14 μέτρων το οποίο έμεινε ακυβέρνητο 2,5 ναυτικά μίλια νότια του νησιού Ρηνεία το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μύκονο και 1,8 ναυτικά μίλια νότια της Δήλου.

Το έργο των Λιμενικών Αρχών είναι δύσκολο αφού οι 108 διασωθέντες μετανάστες δεν δίνουν ακόμα ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αγνοουμένων. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τέσσερις ακόμη ανθρώπους, όμως οι Αρχές δεν αποκλείουν ο αριθμός τους να φθάσει τους οκτώ, σύμφωνα με τις έως τώρα μαρτυρίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν τρία παιδιά, ηλικίας τριών, οκτώ και 15 ετών. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μόλις ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των διασωθέντων. Η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια δύο διερμηνέων. Οι Αρχές μέσω έρευνας προσπαθούν να εντοπίσουν τους διακινητές οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι δύο ή τρεις.

Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Στην έρευνα συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού και αναμένεται να καταφθάσει κλιμάκιο των Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot