Η ευρωπαϊκή ολιγωρία μπλοκάρει τις διαδικασίες ασύλου

Οκτώβριος 27, 2016
jumbo-banner
Με σημαντικά προβλήματα συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 15.600 πρόσφυγες και μετανάστες.

Βασικό εμπόδιο στη διαδικασία αποτελούν οι καθυστερήσεις στην απονομή ασύλου, κυρίως λόγω της απροθυμίας των κρατών-μελών της ΕΕ να ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους να στείλουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Η καθυστέρηση προκαλεί ένταση στους εγκλωβισμένους. Χθες στη Χίο ξέσπασαν επεισόδια, έπειτα από διαμαρτυρία γυναικών μπροστά στους οικίσκους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου (EASO).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου βρίσκονταν στη χώρα μας 67 συντονιστές και εμπειρογνώμονες της EASO για τη συνδρομή στις διαδικασίες ασύλου, με τους 43 να βρίσκονται στα πέντε hotspots που λειτουργούν στα νησιά. Εξ αυτών μόλις 30 απασχολούνται με τις συνεντεύξεις όσων έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, μια διαδικασία που σύμφωνα με την Κομισιόν χρειάζεται τουλάχιστον 130 άτομα. Παράλληλα, βρίσκονταν στη χώρα μας 80 διερμηνείς, εκ των οποίων οι 50 στα νησιά. «Παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση, ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός. Εχουν γίνει κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η ανταπόκριση των εταίρων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε» σχολιάζουν πηγές του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Frontex είχε αποστείλει στη χώρα μας 751 άτομα. Εξ αυτών, για τις επιστροφές έχουν διατεθεί 60 αξιωματικοί, που έχουν αναλάβει τη συνοδεία όσων προσφύγων και μεταναστών επιστρέφουν στην Τουρκία, με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, 2 ειδικοί επανεισδοχής και 30 διερμηνείς.

Η μητρόπολη μπλοκάρει το νέο κέντρο
Χθες η καθυστέρηση στις διαδικασίες ασύλου προκάλεσε επεισόδια στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο, όταν γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στους οικίσκους της EASO. Η ένταση γενικεύτηκε καθώς συμμετείχαν άτομα που μένουν στη δομή, οι οποίοι προπηλάκισαν τους εργαζόμενους του γραφείου και προκάλεσαν φθορές στους οικίσκους. Οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν και τα ΜΑΤ επενέβησαν για την αποκατάσταση της τάξης.
Ενας μετανάστης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στο νησί, που διαθέτει μόλις 1.100 θέσεις φιλοξενίας, βρίσκονται περίπου 4.200 άτομα.

Επιστροφή
Επέμβαση των ΜΑΤ

Με την επέμβαση των ΜΑΤ αποκαταστάθηκε η τάξη στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο. Φωτογραφία από παλαιότερη «έκρηξη» προσφύγων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ασφυκτικές συνθήκες διαμονής τους στα νησιά
Επέμβαση των ΜΑΤ Με την επέμβαση των ΜΑΤ αποκαταστάθηκε η τάξη στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο. Φωτογραφία από παλαιότερη «έκρηξη» προσφύγων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ασφυκτικές συνθήκες διαμονή
Επίσης, 8 Σύροι πρόσφυγες (ένας άνδρας, 2 γυναίκες και 5 ανήλικα) επέστρεψαν στην Τουρκία με αεροπλάνο ναυλωμένο από τη Frontex. Οι Σύροι επιβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη με προορισμό τα Αδανα. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχαν ανακαλέσει τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα. Συνολικά, από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Αγκυρας, 695 άτομα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία. «Ενα διάστημα οι επιστροφές είχαν παγώσει. Υπάρχει κινητικότητα αλλά όχι αυτή που θα θέλαμε, αφού η έλλειψη προσωπικού για το άσυλο μας δένει τα χέρια» σημειώνει αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαχείριση του Προσφυγικού.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, «χωρίς όμως να διαταραχθεί η συμφωνία με την Τουρκία».
Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες που έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους να μην επιστραφούν στην Τουρκία και έχουν παραπεμφθεί στις τακτικές διαδικασίες ασύλου άτομα που βρίσκονταν στα νησιά πριν από τη συμφωνία, ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και παραβατικοί, που μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης. Ο κ. Μουζάλας έχει προαναγγείλει ότι τον Νοέμβριο θα αυξηθούν οι δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών, που θα κρίνουν τις αιτήσεις ασύλου που έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό.

Πάντως, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέοι χώροι στα νησιά για την αποσυμφόρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτόν θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος και διαχείριση του μεταναστευτικού πληθυσμού. Ωστόσο, το εγχείρημα προσκρούει στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot