Θύελλα αντιδράσεων για τους δασικούς χάρτες στο Νότιο Αιγαίο

Μάρτιος 03, 2021
jumbo-banner

Με το μείζον θέμα των δασικών χαρτών ασχολήθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, καθώς η ανάρτησή τους και στα υπόλοιπα νησιά έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να περνούν στο Δημόσιο χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που μίλησε γι’ αυτό τόνισε ότι το θέμα έχει να κάνει και με την κοινωνική ειρήνη στα νησιά, ενώ κάνοντας μία αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης τόνισε ότι το 2016 σχετικό προεδρικό διάταγμα που ήρθε να επεξηγήσει τον δασικό νόμο της χώρας του 1979 προχώρησε σε παρεμβάσεις πάνω σε αυτόν επηρεάζοντας την κατάρτιση των δασικών χαρτών και οδηγώντας στο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι η περιφέρειά μας ήταν η πρώτη που ανέδειξε πανελλαδικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους δασικούς χάρτες ενώ τόνισε ότι πλέον οι αντιδράσεις που υπάρχουν προέρχονται από όλη την Ελλάδα.

Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αντίθεση στη δημιουργία τους λέγοντας τα εξής: «Διευκρινίζω όμως ότι δεν είναι κανένας αντίθετος με την κατάρτιση δασικών χαρτών. Είναι μία απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες από τη χώρα μας. εμείς ζητάμε οι χάρτες να γίνουν με έναν επιστημονικά ορθό τρόπο που να αποτυπώσει τα πραγματικά δάση και έτσι να προστατευτούν. Η ιδιωτική περιουσία δεν μπορεί να αμφισβητείται με έναν συνεχή τρόπο και οι ιδιοκτήτες να καλούνται να ξοδέψουν χρήματα για να αποδείξουν ότι έχουν νόμιμα στην κατοχή τους αυτή την περιουσία».

 


Παράλληλα υπενθύμισε ότι το 2018 όλα τα χορτολοβαδικά τεμάχια αποτυπώθηκαν ως δασικά, αν και οι δασολόγοι αντέδρασαν τότε συντονισμένα κατά του πολιτικού τους προϊσταμένου του τότε συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης Νίκου Θεοδωρίδη, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «τα εγκλήματα έγιναν για πολλούς ιδιοκτήτες» και αναφέρθηκε στην κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με την ΠΕΔ που έγινε τον Ιανουάριο 2019 στην Αθήνα. Τότε παρέστησαν και κυβερνητικά στελέχη που ανέλαβαν κυβερνητικές δεσμεύσεις για θεραπεία όλων των λαθών, όμως αυτό δε συνέβη και σήμερα φτάσαμε στο να πρέπει να επικαιροποιηθούν εκείνες οι αποφάσεις και να εμπλουτιστούν.

Πάντως, όπως επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη, για τους τελευταίους χάρτες ισχύει προθεσμία για ενστάσεις 105 ημέρες, αλλά για να προσφύγει κανείς πρέπει να πάρει αντίγραφο από τον κτηματολογικό χάρτη για τη Ρόδο, την Κω και τη Λέρο, όμως δυστυχώς στη Ρόδο το Κτηματολόγιο δεν λειτουργεί. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου του 2019, να δοθεί άμεση αναστολή των χαρτών, χορήγηση εξάμηνης παράτασης και έλεγχος εφαρμογής των αποφάσεων εκείνων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 


Πάντως ο κ. Χατζημάρκος κατέληξε λέγοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη σύσταση μίας ειδικής επιτροπής για να γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό επί του θέματος. Σε αυτή την επιτροπή η περιφέρεια ζήτησε να παρασταθεί έχοντας τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων για να παρέχουν τις γνώσεις τους ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και το κόστος γι’ αυτό με το ποσό των 40.000 ευρώ και για τους δύο νομούς.

Τοποθέτηση παρατάξεων
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Γλυνός μιλώντας στη συνεδρίαση δήλωσε μεταξύ άλλων: «οι δασικοί χάρτες είναι από τα θέματα που μας ενώνουν. Το έχουμε αποδείξει εμπράκτως. Συναινέσαμε και για το κοινό μέτωπο που αναπτύχθηκε από όλους σε τοπικό επίπεδο. Ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμφωνήσουμε με όλες τις προτάσεις.

Για την εξάμηνη παράταση είναι αναγκαία λόγω κλεισίματος του Κτηματολογίου στη Ρόδο. Για την τεχνική υποστήριξη και τη δαπάνη των 40.000 ευρώ συμφωνούμε καθώς χρειάζεται σωστή τεκμηρίωση και σωστή τεχνική υποστήριξη. Οι χάρτες πρέπει να είναι επιστημονικά ορθοί γιατί μόνο έτσι θα προστατευτεί η ιδιωτική περιουσία. Επίσης συμφωνούμε στην κατάθεση πρότασης για άμεση νομοθετική ρύθμιση, αναστολή ισχύος έως τη θεραπεία των υπηρεσιακών λαθών που περιέχουν».

 


Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης κατά την τοποθέτησή του επισήμανε: «Είναι προφανές ότι θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης, αλλά και βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν για τις ενστάσεις – αντιρρήσεις, για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, τα συμβόλαια, τις αμοιβές ιδιωτών (δασολόγων, δικηγόρων, μηχανικών, κ.λπ.). Το ποσόν για τη διαδικασία αυτή μπορεί να διαμορφωθεί από 300 έως 4.000 ευρώ!

Γενικότερα τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στο ότι οι δασικοί χάρτες έχουν χαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων ως αγροτικές εκτάσεις κατά το παρελθόν (αεροφωτογραφίες του 1960) και δάση ή δασικές εκτάσεις σήμερα (αεροφωτογραφίες του 2015), δασικές εκτάσεις και παλιά και τώρα ενώ το 1960 ήταν αγροτικές και εγκαταλείφθηκαν λόγω της μεγάλης μετανάστευσης η οποία πραγματοποιήθηκε τις 10ετίες του ‘50 , ‘60 και ‘70, ενώ σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν κηρύξει ως αναδασωτέες - ενώ δεν έπρεπε- και μη δασικές εκτάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αστοχίες στους χαρακτηρισμούς (π.χ. περιοχή Αίθωνα στην Αρχάγγελο), οι οποίες αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να προβούν σε ενστάσεις και διαδικασίες πρόδηλων σφαλμάτων με επιπλέον οικονομικό κόστος».

 


Ακολούθως ο Χαράλαμπος Κόκκινος αφού είπε ότι ήταν προσχηματικός ο διάλογος που έγινε παλαιότερα για τους δασικούς χάρτες, είπε χαρακτηριστικά ότι το Νότιο Αιγαίο γέμισε ξαφνικά δάση που δεν υπήρχαν, ζητώντας κοινό βηματισμό από την αυτοδιοίκηση.

Επίσης σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων για τους δασικούς χάρτες ότι: «οι νησιώτες είναι αντιμέτωποι με μια τεράστια αδικία. Οι δασικοί χάρτες που προωθηθηκαν με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και όπως εμφανίζονται σήμερα εμφανίζουν ως Δασικές... τεράστιες χορτολιβαδικές εκτάσεις! Χάνονται περιουσίες και δέχονται μεγάλο πλήγμα νησιώτες που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία από αυτές τις στρεβλώσεις!

Νησιά όπως η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Σύμη, η Ανάφη κ.τ.λ είναι πλέον ... «καλυμμένες» με 90% και 95% δασικές εκτάσεις! Συντάχθηκαν πρόχειρα και χωρίς σοβαρή διαβούλευση και η τοπική αυτοδιοίκηση είχε εκφράσει την άποψή της έγκαιρα (το 2018 και 2019) για τα τραγικά λάθη που παρουσίαζαν και τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν».
Τέλος, ο Νίκος Αττιτής δήλωσε, συμφωνεί με όλες τις προτάσεις της περιφέρειας για την αντιμετώπιση του θέματος.

 


Στην Πάτμο
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Αναστασία Γαμπιεράκη, μιλώντας ειδικά για την Πάτμο, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί πάνω από 5 εκατ. ευρώ από τους πολίτες για να υποβάλουν αντιρρήσεις με αμοιβές σε μηχανικούς νομικούς και δασολόγους, τονίζοντας ότι στο νησί υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις, που έχουν οδηγήσει σε... αστείες καταστάσεις.https://www.rodiaki.gr/article/453617/thyella-antidrasewn-gia-toys-dasikoys-xartes-sto-notio-aigaio

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot