Μ. Κόνσολας: Να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και το έλλειμμα

Ιούνιος 03, 2021
jumbo-banner

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου στην «Κόντρα»

Το μεγάλο στοίχημα με το άνοιγμα του τουρισμού, τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μάνος Κόνσολας και εκτιμά ότι και εφέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από τη στιγμή που, όπως λέει, χώρες που παραδοσιακά αποτελούν προνομιακές τουριστικές αγορές για τη χώρα χώρα μας, έχουν επιβάλει περιορισμούς.

Υπογράμμισε ότι στόχος της χώρας είναι να δείξει και να αποδείξει σε όλον τον κόσμο ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα είναι ασφαλής και επσήμανε την ανάγκη να έχουν προχωρήσει και ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στους τουριστικούς προορισμούς μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Εκτιμά ότι είναι καιρός να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα και ζητά να υπάρχουν ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Είστε ικανοποιημένος από το άνοιγμα του τουρισμού και την πορεία κρατήσεων και αφίξεων;

 


Κυρία Λιάκου, για εμένα ένας είναι ο στόχος: να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια για τους επισκέπτες μας και τους Έλληνες πολίτες. Αποφεύγω πρακτικές που παραπέμπουν σε εμπόριο ελπίδας με υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Και φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό από τη στιγμή που δεν έχει ελεγχθεί η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη στιγμή που χώρες, που παραδοσιακά αποτελούν προνομιακές τουριστικές αγορές για τη χώρα μας, έχουν επιβάλει περιορισμούς.
Το πράσινο πιστοποιητικό είναι μια θετική εξέλιξη, το είχαμε ζητήσει και πέρυσι, αλλά η Ε.Ε., όπως έχω αναφέρει, είναι ένα μεγάλο καράβι που στρίβει δύσκολα και χρειάζεται χρόνο για να υιοθετήσει τέτοιου είδους μέτρα.

Για την Ελλάδα, ο στόχος είναι να δείξει και να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα ελέγχεται, είναι ασφαλής. Ότι μπορεί να υπάρχει τουρισμός με ασφάλεια. Πέρα από τους ελέγχους και την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το μεγάλο στοίχημα είναι να έχουν προχωρήσει και ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στους τουριστικούς προορισμούς, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 


Πολλοί μιλούν για ένα νέο μνημόνιο μετά την επιστροφή στην κανονικότητα αφού μέσα στο 2023 θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι κανόνες του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και έλλειμμα. Ποια είναι η θέση σας;

Πολιτικές λιτότητας, περικοπών και περιοριστικών μέτρων θα ήταν καταστροφικές. Δεν πιστεύω ότι μετά από όσα περάσαμε, μετά από τις συνέπειες αυτής της πανδημίας στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και σε όλες τις χώρες, θα υπάρξουν κάποιοι που θα επαναφέρουν τους κανόνες αυτού του συμφώνου.

Εκτιμώ ότι το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι πλέον παρωχημένο, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και πρέπει να αλλάξει.

Είναι καιρός να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στην Ε.Ε.για αυτό, ιδίως σε ό, τι αφορά τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα. Η Ελλάδα με χρέος στο 207% του ΑΕΠ και η Ιταλία με χρέος στο 160% του ΑΕΠ πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, πρέπει να υπάρχουνδιαφορετικοί και εφικτοί στόχοι για τη μείωση του χρέους και όχι οριζόντιοι.

 


Σε ό, τι αφορά το έλλειμμα, πιστεύω ότι ένα πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να μην συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του οι δαπάνες που έγιναν από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Είστε υπέρ της καθιέρωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Πιστεύω περισσότερο στον ορθό λόγο, στη δύναμη της πειθούς, στην ενσυναίσθηση της πραγματικότητας που πρέπει να έχουν όλοι, κα. Λιάκου, και λιγότερο στα διοικητικά μέτρα. Για να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να χτιστεί τείχος ανοσίας πρέπει να έχουμε σύμμαχο τον πολίτη.
Πρέπει να κυριαρχήσει ο ορθολογισμός. Όσοι εργάζονται σε ευαίσθητες δομές και υπηρεσίες, εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι γιατί θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους αλλά και όσους έρχονται σε επαφή.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε την επιστήμη, γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε με ασφάλεια, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

 


Τα hotspot και οι μετανάστες επηρεάζουν τον τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;

Έχω σταθερές και πάγιες θέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να μετατρέψει 5 νησιά του Αιγαίου σε χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ήταν μια λανθασμένη, παράλογη και καταστροφική επιλογή.

Τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού δεν συνάδουν, κα. Λιάκου. Είδαν όλοι ότι η κρουαζιέρα εξαφανίστηκε από αυτά τα νησιά. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα, έχει μειωθεί θεαματικά ο αριθμός όσων διαμένουν στα hotspot, υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, η Ελλάδα, μέσα από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., μπορεί να διαμορφώσει τους άξονες μιας νέας συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, να απεμπλακούμε από τον ρόλο της χώρας που δέχεται και συγκρατεί τις μεταναστευτικές ροές.

Μια νέα συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε τουρκικό έδαφος, αλλά και την παρουσία της Frontex στις τουρκικές ακτές. Η τήρηση αυτών των κανόνων πρέπει να είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων προς την Τουρκία και για τις σχέσεις της με την Ε.Ε.

 


Πιστεύετε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης;

Ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Πρωθυπουργού. Αυτός αξιολογεί τις ανάγκες, τα πρόσωπα και τους στόχους και αποφασίζει αναλόγως.
Ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται υποδείξεις ούτε ανθρώπους που να ερμηνεύουν ή να προαναγγέλλουν τις προθέσεις του.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot