Ένα εκατομμύριο ευρώ απώλεσε μέχρι τώρα το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου

Απρίλιος 24, 2020
jumbo-banner

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που θα υποστεί η τοπική οικονομία από την απώλεια εσόδων στον τουρισμό, έναν κλάδο που θα πληγεί καίρια παγκοσμίως, μαζί με τις αερομεταφορές και φυσικά, την κρουαζιέρα.

Όσο και αν αποφεύγει να μιλά κάποιος γι’ αυτό και να αναφερθεί στις απώλειες εσόδων μιλώντας για συγκεκριμένα ποσά, εντούτοις αν υπολογίσουμε ότι η σεζόν θα συρρικνωθεί κατά το ήμισυ, τότε αντίστοιχα θα είναι και τα έσοδα που θα χαθούν.

Μάλιστα η κρουαζιέρα που τα τελευταία χρόνια είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση έχει σημάνει συναγερμό στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού, καθώς τις προηγούμενες χρονιές είχαμε αλματώδη αύξηση των τουριστών μέσω κρουαζιέρας και ο κλάδος συνεισέφερε μεγάλο μέρος στα εθνικά έσοδα που τώρα πλέον θα χαθούν.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι απώλειες εσόδων από τον κλάδο της κρουαζιέρας θα προκαλέσουν μείζονα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και σε συνδυασμό με τις ακυρώσεις της καλοκαιρινής περιόδου από το μαζικό τουρισμό δημιουργούν έναν πραγματικό εφιάλτη για κυβέρνηση, επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε τοπικό επίπεδο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου (ΔΛΤΝΔ), οι απώλειες από την κρουαζιέρα για το λιμάνι της Ρόδου θα πλησιάσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια οικονομική αποζημίωση και για τα λιμάνια που είχαν απώλεια εσόδων η διοίκηση του ταμείου στην περιοχή μας είναι έτοιμη να καταθέσει σχετικό αίτημα συνοδευόμενο από αναλυτικά στοιχεία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βασίλης Παπαοικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο έγινε προ καιρού από τη Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η οποία ζήτησε διευκολύνσεις και «εύλογη αποζημίωση για την απώλεια εσόδων που θα δημιουργηθεί από τα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως ανέφερε σε επιστολές της στα αρμόδια υπουργεία.

«Το εξετάζουμε και αυτό καθώς είμαστε φορέας που λειτουργεί με δημόσια κριτήρια. Μάλιστα έχουμε εκτιμήσει και τι ζημιά θα έχουμε ως Λιμενικό Ταμείο ώστε εφόσον μπορεί να υπάρξει κάποια στήριξη από το κράτος να το εκμεταλλευτούμε και να υποβάλουμε τις προτάσεις μας. Πολύ χονδρικά εμείς με τις ακυρώσεις που έχουμε υπολογίζουμε, ότι η ζημιά μας αυτή τη στιγμή είναι στο 1 εκατ. ευρώ. Είναι πολλά τα χρήματα, πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό για το ταμείο καθώς τα έσοδά του είναι συνολικά γύρω στα 2 εκατ. ευρώ και κάτι.

Και αυτό το ποσό υπολογίζουμε μέχρι τον Ιούνιο, γιατί εξαρτάται πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια η κρουαζιέρα που σίγουρα και να ξεκινήσει δεν θα έχει τις προσεγγίσεις που περιμένουμε και σίγουρα θα είναι μειωμένες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΛΤΝΔ προσθέτοντας ότι και τα υπόλοιπα λιμάνια βρίσκονται δυστυχώς στην ίδια μοίρα.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια θα πραγματοποιηθεί μία έρευνα για όλα τα Λιμενικά Ταμεία της περιοχής, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο ύψος φτάνει η ζημιά. «Εμείς αντέχουμε ακόμα αλλά υπάρχουν άλλα λιμενικά ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα τα οποία είναι μικρά και ούτως ή άλλως είχαν μειωμένα έσοδα» κατέληξε ο κ. Παπαοικονόμου.

Πρόταση για κρουαζιέρες μόνο σε ελληνικά λιμάνια
Πάντως όσο περνά ο καιρός πληθαίνουν οι φωνές από τουριστικούς φορείς και επιχειρηματίες του νησιού οι οποίοι, ζητούν να δράσουμε αποτελεσματικά στον τομέα της κρουαζιέρας και να μπούμε επιθετικά στο παιχνίδι, την επόμενη μέρα, προετοιμάζοντας τα βήματά μας από τώρα.

Μάλιστα προτείνουν να ξεκινήσουμε επικοινωνία με τις εταιρείες κρουαζιέρας, προτείνοντας τη διοργάνωση ταξιδιών αποκλειστικά σε ελληνικά λιμάνια δεδομένου του υψηλού επιπέδου ασφαλείας και του τρόπου με τον οποίο ανταποκριθήκαμε στην πανδημία.

Επί του θέματος ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΛΤΝΔ ο οποίος τόνισε ότι ο όποιος προγραμματισμός θα γίνει από το αρμόδιο υπουργείο και ότι τα Λιμενικά Ταμεία μεμονωμένα δε μπορούν να κάνουμε προτάσεις προς τις εταιρείες.

«Θα πρέπει αρχικά να βγουν κάποιες οδηγίες για το πώς μπορεί να οργανωθεί η κρουαζιέρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και μετά, οπότε περιμένουμε από το υπουργείο οδηγίες για το αν πρέπει να πάρουμε και κάποια μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι για παράδειγμα για μετρήσεις και αναγκαστικά θα προσαρμοστούμε και εμείς» δήλωσε ο κ. Παπαοικονόμου και πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε ήδη κάποιες έρευνες για το αν χρειαστεί να πάρουμε κάποια μέτρα για θερμομετρήσεις όπως για παράδειγμα τι εξοπλισμός υπάρχει ώστε ανάλογα με τις οδηγίες να προχωρήσουμε άμεσα στην αγορά των απαραίτητων μέσων και να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να δράσουμε γρήγορα».

Όπως υπογράμμισε υπάρχει υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία αν χρειαστεί να γίνει κάποια προμήθεια λόγω των έκτακτων αναγκών να μη χρειαστεί να πάει σε διαγωνισμό αλλά σε απευθείας προμήθεια του εξοπλισμού που θα χρειαστεί.

Οπότε οι διαδικασίες θα είναι αρκετά σύντομες. Πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα ταξίδια και ο τουρισμός, ο κάθε επισκέπτης θα είναι εφοδιασμένος με μία ειδική κάρτα υγείας και κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και στην κρουαζιέρα.

https://www.rodiaki.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot