ΕΛΑΣ: «Δύσκολο να ελεγχθούν μαζικά οι δημόσιοι χώροι, δεν θέλουμε να κάνουμε τους χωροφύλακες»

Μάιος 08, 2020
jumbo-banner

Τι συνέβη χτες με το συγχρωτισμό του κόσμου σε πλατείες και δημόσιους χώρους; Πόσο πιθανή είναι η επιβολή ακόμα και απαγόρευσης κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές;

Όσα συνέβησαν χθες και προχθές στην άνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής (πλατεία Αγίου Ιωάννη), όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 νεαροί, προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια των ΜΑΤ, άνοιξαν μια μεγάλη συζήτηση για το τι θα πράττει εφ εξής η κυβέρνηση όταν βρίσκεται μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. (δείτε εδώ τι συνέβη χθες).

Η αλήθεια είναι ότι με το «καλημέρα σας» στην άρση της καραντίνας, η περίπτωση της Αγίας Παρασκευής ήρθε και έκανε έντονη αίσθηση όπως και τα bar με τα take away ποτά. Εικόνες συγχρωτισμού σημειώθηκαν όμως τελικά σε πλείστα άλλα δημόσια μέρη της Αττικής δείχνοντας την έντονη ανάγκη του κόσμου να πάρει μια πρώτη ανάσα μετά από την μακρά περίοδο της καραντίνας.

Πίσω, στην πλατεία Αγίας Παρασκευής που έδωσε το έναυσμα για μια εκ νέου συζήτηση επαναφοράς έκτακτων μέτρων, χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι στο εξής η πλατεία θα παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ και έως τις 6 το πρωί και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να καταγράφονται παρόμοια φαινόμενα και αλλού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων υπερτοπικής εμβέλειας.

 

Πηγές μας στην Ελληνική Αστυνομία τονίζουν ότι η Αγία Παρασκευή είναι μια μοναδική περίπτωση, ιδιάζουσα, χρόνια τώρα, κι επίσης ένα θέμα που μάλλον υπέρ προβλήθηκε με τον λάθος τρόπο.


Άλλωστε, όπως μας είπαν, στην πραγματικότητα χτες ο κόσμος δεν ήταν συγκεντρωμένος και άφθονος μόνο σε Αγ. Παρασκευή, Λυκαβηττό, Παγκράτι κι Ακρόπολη αλλά από άκρη σε άκρη σε όλη την Αττική όπου υπάρχουν υπαίθριοι χώροι, πάρκα και πλατείες. Όπως το περιέγραψαν «χαμός γινόταν και σε Νέα Φιλαδέλφεια, σε Νέα Σμύρνη κ.α». Για αυτό το λόγο, η αστυνομία έχει ήδη εντείνει τους ελέγχους σε δημόσιους χώρους κι οι περιπολίες από χθες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Όπως όμως εξηγούν, στην ουσία είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και να περιφρουρηθεί όλος ο δημόσιος χώρος, τα σημεία είναι εκατοντάδες κι είναι άχαρο αλλά και πρακτικό αδύνατο οι αστυνομικοί να κάνουν τους χωροφύλακες σε όλα αυτά τα σημεία.

Άλλωστε, όπως το έθεσαν, είναι δύσκολο να κυνηγάς παντού αλλά και να τιμωρείς τους πολλούς εφήβους που… διψάνε να βγουν έξω για μια βόλτα, με μια μπύρα στο χέρι. Επίσης δεν είναι όλες οι συγκεντρώσεις ίδιες. Αυτό που συνέβη χθες βράδυ στον Λυκαβηττό δεν ήταν το ίδιο με αυτό στην Αγία Παρασκευή. Στην πρώτη περίπτωση, ζευγαράκια απολάμβαναν τη θέα και το φεγγάρι μέσα από τα αυτοκίνητά τους.

Οι αστυνομικοί πάντως δεν θέλουν να επιβάλλουν πρόστιμα σε κόσμο στο δημόσιο χώρο, όπως εξηγούν υπάρχουν τόσοι άνεργοι εκεί έξω, και κόσμος που λόγω κατάστασης έχει βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση που οι ίδιοι δεν θέλουν να κόβουν 150 άρια σε απλούς πολίτες. Αντ' αυτού κάνουν συστάσεις και προσπαθούν να απομακρύνουν ευγενικά τον κόσμο όπου συγχρωτίζεται. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και με τους καταστηματάρχες που ανοίγουν παράνομα. «Τα μαγαζιά τα κυνηγάμε αλύπητα», μας είπαν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ύψος του προστίμου για τους καταστηματάρχες που σερβίρουν παράνομα ποτά με την πρόφαση του take away, ανέρχεται στις 5.000 ευρώ και συνοδεύεται με λουκέτο στο μαγαζί.

Το σχέδιο της ΓΓΠΠ για το συγχρωτισμό – πότε θα παρθούν αποφάσεις
Ο προβληματισμός στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τα χθεσινά φαινόμενα είναι δεδομένος. Όπως μας είπαν σε επικοινωνία μαζί τους, πίστευαν ότι οι αυστηρές συστάσεις για μη συγχρωτισμό θα τηρούνταν και στην μετά –καραντίνα περίοδο, σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες όπως κατά βάση συνέβη και στο διάστημα του Lock down.

Η ΓΓΠΠ θα παρατηρήσει πια πολύ στενά τι θα συμβεί τις επόμενές ημέρες. Η συμπεριφορά του κόσμου θα μπει στο μικροσκόπιο όπως φυσικά και η πορεία της επιδημίας και των κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, η απόφαση για «κλειστές πλατείες» ή συγκεκριμένο ωράριο επίσκεψής τους θα έρθει ως έσχατο μέτρο σε περίπτωση που στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με περιπτώσεις συνωστισμού σε δημόσιους χώρους.


Σήμερα νωρίτερα πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έριξε το μπαλάκι της απόφασης περί σφραγίσματος ενός δημόσιου χώρου ή έκτακτων μέτρων περιορισμού αν παρατηρείται συγχρωτισμός και στους δήμους τους οποίους κάλεσε να συνεργάζονται σε αυτό το θέμα με την κυβέρνηση.

 

https://www.dikaiologitika.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot