Vangelis: Ο Έλληνας συνθέτης που έγραψε μουσική για το διάστημα και έδωσε το όνομά του σε αστεροειδή (βίντεο)

Μάιος 20, 2022
jumbo-banner

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου ή πιο απλά Vangelis που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια σε ηλικία 79 ετών είχε και μια ακόμα μεγάλη αγάπη εκτός από τη μουσική: τον άπειρο κόσμο του διαστήματος.
Λίγα χρόνια μετά τους Aphrodite's Child ο Vangelis κάνει την πρώτη του γνωριμία με το σύμπαν. Συγκεκριμένα, το 1980 όταν ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Cosmos: A Personal Voyage» του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Τα επεισόδια της σειράς επενδύθηκαν μουσικά από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Emmy και προβλήθηκε σε 60 χώρες και 500 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 60 χώρες.

Το 1995, το International Astronomical Union Minor Planet Center έδωσε το όνομά του (Vangelis) στον Αστεροειδή 6354 ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα.

Το καλοκαίρι του 2001, ο Vangelis παρουσίασε το έργο «Μυθωδία» στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑSΑ μέσω ειδικών οπτικών εφέ. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ.

 

Επίσης συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, η 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ ο ίδιος ο συνθέτης χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη, ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η Γαλλική Κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου. Στις συναυλίες δεν αποχωρίζεται τα μακριά σακάκια του (άλλοτε άσπρα και άλλοτε σκούρα). Λατρεύει τα πουκάμισα – πάντα τα δύο πάνω κουμπιά είναι ανοιχτά. Δύο χρόνια αργότερα, η ΝΑSΑ τίμησε τον περίφημο μουσικό με το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της, βραβείο που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αμερικανικό Οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Το ταξίδι του Juno
Το ταξίδι του Juno, στις αρχές Ιουνίου του 2021, όταν και πλησίασε τον παγωμένο Γανυμήδη, ήταν «ντυμένο» με τη συμπαντική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Οι εντυπωσιακές εικόνες που μετέδιδε από το σύστημα του Δία η αποστολή Juno (Ήρα) της NASA στοιχειοθετούν ένα βίντεο που νοερά βάζει τον θεατή να πετάξει πάνω από τον πλανήτη και ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του, ενώ ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis) υπογράφει τη μουσική που το «ντύνει».

Στο βίντεο, το time-lapse που παρουσίασε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια ξεκινά με το Juno να προσεγγίζει τον Γανυμήδη σε απόσταση μόλις 1.000 χιλιομέτρων, κινούμενο με σχετική ταχύτητα 67.000 χιλιομέτρων την ώρα.

 

 

Ο θεατής εικονικά «ίπταται» μόλις 3.400 χιλιόμετρα πάνω από τα χαρακτηριστικά, πολύχρωμα σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα. Σε αυτή τη φάση, το βαρυτικό πεδίο του Δία έχει επιταχύνει το σκάφος στα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα σε σχέση με τον πλανήτη.

Στο βίντεο περιλαμβάνονται και προσομοιώσεις των κεραυνών που μαστίζουν διαρκώς την ταραγμένη ατμόσφαιρα.

Υπενθυμίζεται ότι τo Juno, το οποίο εξερευνά το σύστημα του Δία από το 2016, κινήτο σε πολική τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

 

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/386013/vangelis-o-ellinas-synthetis-pou-egrapse-mousiki-gia-to-diastima-kai-edose-to-onoma-tou-se-asteroeidi

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot