Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα: Οδικά μπλόκα, drones για τις… ταράτσες και το σενάριο ολικής απαγόρευσης

Απρίλιος 15, 2020
jumbo-banner

«Σφράγισμα» μεγάλων οδικών αξόνων που οδηγούν σε περιφερειακά… εξοχικά της Αττικής, μπλόκα για… αναστροφή στην Αττική Οδό, επιτήρηση ιερών ναών υπό το φόβο περιφορών Επιταφίων και αφής Αγίου Φωτός, επιτήρηση… αυλής, πιλοτής και ταράτσας, με drones, ελικόπτερα και «διάλυση» μεγάλων οικογενειακών-φιλικών συναθροίσεων με… τηλεβόα ή με πρόστιμα και συλλήψεις.

Τα παραπάνω, ανεξαρτήτως πολιτικής απόφασης για γενικευμένο lockdown, αποτελούν μερικές από τις ενέργειες που ενδέχεται να εξελιχθούν τις… 52 κρίσιμες ώρες του «Γολγοθά» για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στην Αττική από ακραίες συμπεριφορές, με την αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική Αστυνομία να ξεκινά από τις 14:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

«Φρένο» σε μετακινήσεις προς τα εξοχικά

Το αστυνομικό σχέδιο για την αποτροπή μετακινήσεων για μαζικά οικογενειακά τραπέζια σε εξοχικά και φιλικά σπίτια, περιαστικά της Αττικής, θα επιδιώξει να κλείσει τις… στρόφιγγες σε κομβικά οδικά σημεία της Αττικής. Τα αστυνομικά μπλόκα θα στηθούν στις Λεωφόρους Μαραθώνος, Μεσογείων, Μαρκοπούλου, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου και Πεντέλης, Φυσικά στις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου ήδη διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι.

Σχέδιο Αττικής Οδού

Ειδικότερος είναι ο σχεδιασμός για την επιτήρηση και τους ελέγχους στην Αττική Οδό. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, με ή χωρίς ολική απαγόρευση, περιμένουν αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό. Ανησυχούν για τη δημιουργία ουρών οχημάτων προς έλεγχο, κάτι που θα δημιουργήσει εκνευρισμό και πεδίο αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες. Εκνευρισμός που θα μεγαλώνει όταν οι αστυνομικοί θα είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώσουν παραβάσεις, να αφαιρέσουν άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων και να υποχρεώσουν σε αναστροφή τους επιβάτες. Γι’ αυτό το λόγο τα μπλόκα θα στηθούν κοντά σε εξόδους της Αττικής Οδού, προκειμένου να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.

Περίπτωση ολικής απαγόρευσης

Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχουν πέσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενός γενικευμένου lockdown δηλαδή. Οι δύο πρώτες έχουν σκληρό χαρακτήρα. Η πρώτη αφαρά την απαγόρευση κίνησης οχημάτων χωρίς δικαιολογημένη αιτία και προορισμό και η δεύτερη, πέρα από τα οχήματα, περιλαμβάνει την αναστολή λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την απαγόρευση κίνησης των ταξί από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη μετά το Πάσχα. Η πιο… light πρόταση-εκδοχή περιλαμβάνει την απαγόρευση αναίτιας κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά τη λειτουργία ΜΜΜ και ταξί, με λήξη όμως τη Δευτέρα του Πάσχα.

Τα παραπάνω είναι δύσκολο να περιφρουρηθούν αστυνομικά σε όλη την Αττική, ωστόσο μπορεί να μειώσουν το μέγεθος μιας πιθανής μαζικής μετακίνησης σε συνδυασμό με τη βεβαίωση των αυστηρών διοικητικών προστίμων.

Απόφαση πρωθυπουργού

Την απόφαση για τη λήψη κάποιων από τα παραπάνω μέτρα αυστηρής απαγόρευσης κίνησης θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Αττικής και τις τάσεις-προθέσεις των πολιτών που πληροφορούνται ή διαπιστώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Οποια πρόταση και αν αποφασιστεί να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχουν και επεξηγήσεις των περιπτώσεων που εξαιρούνται από αυτή και μπορούν να μετακινηθούν.

«Φέτος, το Πάσχα είναι διαφορετικό. Μην κάνουμε τέτοια σχέδια. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε φίλους, γείτονες και συγγενείς για Ανάσταση ή Κυριακή του Πάσχα. Μην μαζευτεί η γειτονιά σε ταράτσες και πιλοτές. Αν θέλουν κάποιοι να ρισκάρουν, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το κράτος είναι εδώ. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες. Οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα», τόνισε με έμφαση, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αγιο Φως – γιορτινό τραπέζι

Οπως και να έχει, οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας φοβούνται παράξενες συμπεριφορές έξω από ιερούς ναούς. Τη Μεγάλη Παρασκευή ανησυχούν για την πιθανότητα περιφορών Επιταφίων εκτός ναών και το Σάββατο της Ανάστασης την αφή του Αγίου Φωτός εξωτερικά. Και φυσικά το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα για όσους επιδιώξουν να μετακινηθούν προκειμένου να παραβρεθούν στο οικογενειακό ή φιλικό γιορτινό τραπέζι.

Γειτονιές και κοιμητήρια

Η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πιλοτές και ταράτσες. Στον εντοπισμό τέτοιων υπερβολικών καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και διά ζώσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα βεβαιώνουν πρόστιμα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Μετά τις αποφάσεις των δήμων για κλείσιμο των νεκροταφείων στους τόπους ευθύνης τους, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να περιφρουρήσει και αυτή τη διαδικασία, κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου πολλοί πολίτες βρίσκονταν σε αυτά για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έχασαν. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο θα έχουν υπό διακριτική επιτήρηση κυρίως περιφερειακά νεκροταφεία της Αττικής.

Στα… πράσα

Τη Μεγάλη Δευτέρα βεβαιώθηκαν 98 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 31 στην Αττική, 21 στην Κεντρική Μακεδονία και 14 στη Θεσσαλονίκη. Από τις 06:00 έως και τις 15:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης βεβαιώθηκαν ακόμη 32 παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 289 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 181 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Από τις 23 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί συνολικά 38.672 παραβάσεις. Για λειτουργία καταστημάτων παρά τη σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις και συνελήφθησαν 12 άτομα. Συνολικά έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 425 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 413 άτομα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot