Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί κανείς μια απογοήτευση;

Μάρτιος 02, 2017
jumbo-banner

Συνήθως όταν μιλάμε για «απογοήτευση» οι περισσότεροι απο εμάς την συγχέουμε συνειρμικά με την ερωτική απογοήτευση, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι το μόνο είδος απογοήτευσης που υπάρχει

Η πρώτη στιγμή που παραδίδεται κανείς στην απογοήτευση και την αποδέχεται γιατί απλά δεν μπορεί να κάνεις αλλιώς υπάρχει σοκ, έκπληξη, ματαιότητα, αίσθημα κενού, βαρυθυμία, πικρία, θυμός, φόβος, οδύνη, ίσως η αίσθηση της κατάρρευσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανατρέχουν στο κοντινό ή το μακρινό παρελθόν τους όπου μπορούν να εντοπίσουν τουλάχιστον μια περίπτωση κατά την οποία αισθάνθηκαν μεγάλη απογοήτευση.

Συνήθως όταν μιλάμε για «απογοήτευση» οι περισσότεροι απο εμάς την συγχέουμε συνειρμικά με την ερωτική απογοήτευση, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι το μόνο είδος απογοήτευσης που υπάρχει. Γενικά, υπάρχει η κατηγορία των «συναισθηματικών» απογοητεύσεων, και εδώ περιλαμβάνονται: οι «ερωτικές», οι «οικογενειακές» οι «φιλικές» απογοητεύσεις. Έχουμε όμως και την απογοήτευση που σχετίζεται με τον επαγγελματικό τομέα ή τα οικονομικά ζητήματα και έχουμε μικρές ή μεγάλες απογοητεύσεις που σχετίζονται λίγο-πολύ με κάθε ευαίσθητο και πτυχή της ζωής.

Η φυσιολογία της απογοήτευσης

Η απογοήτευση είναι το συναίσθημα που πηγάζει απο απότομη μετστροφή δεδομένων της ζωής μας προς το χειρότερο. Η αντίθεση ανάμεσα σε αυτό που ίσχυε ή που πιστεύαμε και σε αυτό που ξαφνικά συμβαίνει νέες συνθήκες (ανεργία, απώλεια αγαπημένου προσώπου, προδοσία, υπονόμευση απο φίλο, αγαπημένο ή και οικείο πρόσωπο εμπιστοσύνης). Έτσι, όταν η σιγουριά και ασφάλεια που αισθανόμαστε για ένα πρόσωπο, μια κατάσταση ή ένα πράγμα και ξαφνικά αυτό αντιστρέφεται και καταρρέει... τότε γεννιέται η απογοήτευση.

Πώς διαχειριζόμαστε μια απογοήτευση;

Τι γίνεται λοιπόν μετά το πρώτο σοκ; Τα συναισθήματα της απογοήτευσης σε καταλαμβάνουν εξ' απήνης, είναι τόσο επώδυνα & αβάστακτα γίνονται ένα αδιαπέραστο τείχος το οποίο μας αποκόβει από τον υπόλοιπο κόσμο και μας οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, απόσυρση, αποξένωση, περιθωριοποίηση, αλλοτρίωση.

Αυτό σημαίνει ότι το απογοητευμένο άτομο εξασθενεί ψυχονοητικά, αδυνατεί να δει καθαρά τα πράγματα εγκλωβίζεται σε έναν κυκεώνα από αρνητικά συναισθήματα και μαύρες σκέψεις κλυδωνίζουν τον άνθρωπο, υιοθετεί έναν μοιρολατρικό τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας ή αδυνατεί να λάβει υπόψη του άλλες πληροφορίες μέσα στις οποίες θα μπορούσε να βρει τις λύσεις του, να τις επεξεργαστεί προκειμένου να απεμπλακεί & να ανακουφιστεί (να λυτρωθεί).

Το απογοητευμένο άτομο εν ολίγοις είναι περιχαρακωμένο στον μικρόκοσμο των δεινών του, των οδυνών του & της τραγικότητας στην οποία έχει περιέλθει πολλές φορές χωρίς να φταίει, η να έχει προκαλέσει με κίνηση του, με λόγο ή πράξη του την όλη του ζοφερή κατάσταση.

Ο θυμός, το αίσθημα αδικίας & αγανάκτησης που βιώνει το απογοητευμένο άτομο, τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τους άλλους, αποτελεί ένα μεγάλο πρόσκομμα & απροσπέλαστο εμπόδιο στο να ξεπεράσει την άσχημη κατάσταση και να περάσει στην αντιπέρα όχθη.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να εξετάσει κανείς τα δεδομένα & να προσπαθήσει να αναλογιστεί, τι έγινε, γιατί πιστεύει ότι συνέβη έτσι, ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, πώς βλέπει το συγκεκριμένο συμβάν κάποιο άλλο εμπλεκόμενο άτομο και υπό πιο πρίσμα θα προσέγγιζε την κατάσταση ένας τρίτος.

Ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια... είναι έννοιες - κλειδί είναι επίσηε κομβικό και κρίσιμο σημείο στο πώς να χειριστεί κανείς μια δύσκολη κατάσταση χωρίς δραματικές εκδηλώσεις, ακραίες συναισθηματικές εξάρσεις & υπερβολές, δίχως δηλώσεις και αντιδράσεις για τις οποίες ίσως μετανιώσει το άτομο & που οι οποίες μπορούν να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο το άτομο. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει τον εαυτό του να μην παρεκτραπεί, με την έννοια ότι βάζει κάποια όρια στον πόνο και άρα θέτει τα θεμέλια για να ξεπεράσει το πρόβλημα του ή τουλάχιστον να έρθει πιο κοντά στη λύση που αποζητά για να απεμπλακεί από το φαύλο κύκλο της ματαιοπονίας, της αυτοθυματοποίησης & ψυχοσωματικές αυτοκαταστροφής

Ο ρεαλισμός... είναι επίσης σημαντικός αφού μας βοηθά να αντιληφθούμε την πραγματικότητα στις σωστές της διαστάσεις. Να συνειδητοποιήσουμε κυρίως ότι δεν είναι πάντα δυνατό να πετυχαίνουν και ευοδώνονται όλα τα σχέδια και να εκπληρούνται όλες οι προσδοκίες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί κανείς πιστεύοντας ότι όλα θα πάνε κατ’ευχήν, είναι ο σίγουρος τρόπος για να απογοητευτεί κάποιος και πιο γρήγορα από ότι νομίζει.

Τέλος, μια δόση αισιοδοξίας είναι πάντα απαραίτητη αφού το άτομο μπορεί να αποτιμήσει την αρνητική κατάσταση, να υπολογίσει πιθανές διορθωτικές κινήσεις, να αναπτύξει άμυνες & τακτικές για μελλοντικούς χειρισμούς παρόμοιων καταστάσεων και να πιστέψει ότι θα παρουσιαστούν και νέες ευκαιρίες εν ευθέτω χρόνω αρκεί να επιδιώκει να τις ανακαλύπτει για να τις αδράξει και να τις αξιοποιήσει εποικοδομητικά και κυρίως υπέρ του.

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

kontasou.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot