H μάστιγα των ψεύτικων Facebook προφίλ

Μάρτιος 13, 2016
jumbo-banner

Είναι πρωί, είσαι στο γραφείο, κάνεις τον καφέ σου και ανοίγεις τον υπολογιστή σου για να ελέγξεις τα email σου και φυσικά τα μηνύματά σου στo Facebook.

Εκτός από μηνύματα έχεις και κάποια αιτήματα φιλίας. Πατάς και βλέπεις να θέλουν να γίνετε φίλοι μεταξύ άλλων, ο Brad Pitt, μία κοπελίτσα με μοναδικές φωτογραφίες κάτι σατανιστικά σύμβολα και μία άλλη που δεν έχει καν φωτογραφία στο προφίλ και η μόνη φίλη με την οποία έχει βγάλει φωτογραφία είναι μία αδέσποτη γάτα που βρήκε τυχαία στο δρόμο.

Το Facebook σήμερα υπολογίζει ότι έχει περίπου 170 εκατομμύρια ψεύτικα προφίλ, ένα ποσοστό πολύ υψηλό που αυξάνεται συνεχώς, προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στους ίδιους τους διαχειριστές του μπλε κοινωνικού δικτύου, όσο και στους δισεκατομμύρια χρήστες του. Περισσότερο δηλαδή από το 1/10 των προσώπων που εμφανίζονται στο Facebook είναι αναληθή ή προσποιούνται ότι είναι κάποιοι που δεν είναι.

Τι κρύβεται όμως, πίσω από την ψυχολογία των ψεύτικων λογαριασμών και για ποιους λόγους οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων προχωρούν σε μία τέτοια κίνηση; Οι λόγοι είναι από εγκληματικοί μέχρι και γελοίοι.

Σύμφωνα με το any-news.gr κάποιοι το κάνουν για διαφημιστικούς λόγους, για να προωθούν τα προϊόντα τους ή τη δουλειά τους, άλλοι για να κάνουν φάρσα σε κάποιο φίλο τους και άλλοι απλά για να παίζουν παιχνίδια χωρίς να τους παίρνουν χαμπάρι. Αυτοί είναι οι λιγότερο ενοχλητικοί των κοινωνικών δικτύων και συνήθως δεν έχουν κακές προθέσεις.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που δημιουργούν τους ψεύτικους λογαριασμούς για να την πέσουν σε άνδρες ή γυναίκες, να φλερτάρουν στο τσατ και αν είναι και τυχεροί να κάνουν και online σεξ. Είναι κι άλλοι που το κάνουν για να παρακολουθούν και να τεστάρουν το σύντροφό τους ή τους φίλους τους και είναι και οι χειρότεροι όλων, οι παιδόφιλοι και οι οργανωμένοι κλέφτες. Εδώ και καιρό οι αρχές φωνάζουν και προειδοποιούν για την έκθεση ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα και για τα αλόγιστα check in. Καλύτερα άφησε ένα σημείωμα στον πάγκο που να λέει: «αγαπητέ κλέφτη, αν μας παρακολουθείς διαδικτυακά, αυτή τη στιγμή είμαστε στην Πάρο οικογενειακώς για διακοπές και επιστρέφουμε σε μία βδομάδα. Φεύγοντας παρακαλούμε να κλειδώσεις την πόρτα».

Όσο για τους αρρωστημένους συντρόφους σε σχέσεις, δεν ήταν πάντα αρρωστημένοι. Κάποιες φορές η συμπεριφορά των άλλων τους αναγκάζει να γίνουν. Και το Facebook πλέον το κάνει πολύ εύκολο για όλους. Όλοι ίσως σκεφτήκαμε να παρακολουθήσουμε το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει με ψεύτικο προφίλ, ακόμα κι αν δεν το κάναμε. Κάποιοι δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στον πειρασμό και φθάνουν σε σημεία παράνοιας, προκαλώντας οι ίδιοι προβλήματα στη σχέση τους.

Το Facebook έχει ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στους ψεύτικους λογαριασμούς από τον πρώτο καιρό που αυτοί δημιουργήθηκαν. Όμως τελικά, αυτός δεν ήταν αρκετός αφού οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς. Η μοναδική δύναμη που οι χρήστες έχουν στα χέρια τους όταν ένα ψεύτικο πρόσωπο τους ενοχλεί είναι να το κάνουν report. Το block είναι επίσης μία άλλη λύση που δε βοηθάει και ιδιαίτερα, αν ο απέναντι είναι επίμονος, αφού μπορεί εύκολα να κάνει ένα άλλο ψεύτικο προφίλ. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα email και ψεύτικα στοιχεία. Και το report είναι ουσιαστικά ένα όπλο άσφαιρο, αφού για να φτάσει στο σημείο η διαχείριση να κλείσει ένα λογαριασμό, πρέπει να δεχτεί πολλές αναφορές για κλείσιμο.

Η μάστιγα των ψεύτικων Facebook προφίλ πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι πλέον θέμα ασφάλειας, ηρεμίας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όπως έχει δικαίωμα κανείς να περπατάει ελεύθερος στο δρόμο χωρίς να τον ενοχλούν, έτσι θα πρέπει να έχει και το δικαίωμα να σερφάρει στο διαδίκτυο.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot