Στα «σκουπίδια» το χειρουργικό ρομπότ da Vinci

Απρίλιος 03, 2017 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

«Σκουριάζει» το μοναδικό χειρουργικό ρομπότ του ΕΣΥ που κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περί τα 3.000.000 ευρώ!

Το υπερσύγχρονο μηχάνημα, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2008 στο Λαϊκό και παρέμεινε κλειδωμένο σε αίθουσα του νοσοκομείου για περισσότερο από τρία χρόνια, ξανάπεσε σε... χειμερία νάρκη!

Εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν λειτουργεί λόγω λήξεως της συμβάσεως και μη ύπαρξης αναλωσίμων. Πρόκειται για ένα μηχάνημα υπερσύγχρονης τεχνολογίας, με πρωτοποριακά συστήματα επεμβατικής ιατρικής, χάρη στα οποία οι περισσότερες εγχειρήσεις γίνονται λιγότερο επώδυνες και περισσότερο ασφαλείς για τους ασθενείς, μειώνοντας στο ελάχιστο την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο Λαϊκό αδυνατεί να το θέσει σε επαναλειτουργία εξαιτίας του υψηλού κόστους συντήρησης του μηχανήματος, που αγγίζει ετησίως τις 200.000 ευρώ, ποσό που προβλέπεται ακόμη και με μηδενική χρήση του μηχανήματος. Σε περίπτωση δε διενέργειας πράξεων, η δαπάνη για τα αναλώσιμα και τα υλικά που συνοδεύουν τη λειτουργία του χειρουργικού ρομπότ αυξάνεται κατακόρυφα. Μόνο ένα ψαλιδάκι που διαθέτει και το οποίο έχει περιορισμένη χρήση, κοστίζει περί τα 700 ευρώ.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα, σχεδόν εννέα χρόνια από την εγκατάσταση του σύγχρονου μηχανήματος στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει επίσημη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία πράξη δεν μπορεί να χρεωθεί, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο -εκτός από τα έξοδα συντήρησης- να επιβαρύνεται και με το υπέρογκο κόστος των πράξεων. Ενδεικτικό είναι ότι μια λαπαροσκοπική επέμβαση, για παράδειγμα στη χολή, με το συμβατικό τρόπο στοιχίζει 100-200 ευρώ. Το κόστος για την ίδια επέμβαση με το χειρουργικό ρομπότ, εκτοξεύεται στα 5.000 ευρώ! Πριν την «απενεργοποίηση» του μηχανήματος, το νοσοκομείο προκειμένου να αποζημιωθεί χρησιμοποιούσε ένα ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο) αξίας 1.170 ευρώ, ποσό βέβαια μικρότερο από την πραγματική δαπάνη που έφθανε τα 4.000 ευρώ. Μετά την αναπροσαρμογή των ΚΕΝ, το συγκεκριμένο νοσήλειο «έπεσε» στα 402 ευρώ και έτσι το μηχάνημα τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρώην υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθαν. Γιαννόπουλος. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία του Robot. Έτσι πάρα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους, χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει την αποζημίωση της δαπάνης», ανέφερε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιαίτερα στα ουρολογικά περιστατικά - καρκίνος προστάτου, καρκίνος ουροδόχου κύστεως, υπερτροφία προστάτου - είναι το μηχάνημα εκλογής γιατί εξασφαλίζονται πλήρως τα νευρικά πλέγματα με μηδενισμό των επιπλοκών, ακράτεια ούρων και ιδιαίτερα τη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας, που δίνεται δυνατότητα ποιότητας ζωής». Και σημείωσε: «Φαίνεται κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η λύση είναι εύκολη αρκεί οι υπεύθυνοι να αποφασίσουν, αν αναλογιστούν ότι στη θέση αυτών των ασθενών μπορεί αύριο να βρεθούν οι ίδιοι».

Τι είναι το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής;
Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci πραγματοποιεί όλο το φάσμα λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων αλλά και μεγάλο ποσοστό των έως σήμερα κλασικών «ανοικτών» εγχειρήσεων που μετατρέπονται σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις «ρουτίνας». Η ρομποτική χειρουργική αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων, εκμηδενίζει τις επιπλοκές και τους κινδύνους, είναι αναίμακτη επέμβαση, ελαχιστοποιεί το μετεγχειρητικό πόνο, περιορίζει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο μετεγχειρητικής νοσηλείας με ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, διασφαλίζει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Το πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci προσφέρει απόλυτη ακρίβεια και ταχύτητα στους χειρουργικούς χειρισμούς χάρη στη μεγάλη ευελιξία που προσφέρουν τα χειρουργικά εργαλεία που διαθέτει, τρισδιάστατη οπτική εικόνα, ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς μέσα από τομές χιλιοστών.
Μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με 1 εκατ. χιλιόμετρα!
Ενδεικτικά, το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας (Δυτική Ελλάδα) διαθέτει 48 ασθενοφόρα, τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν από 20 έτη και έχουν διανύσει 700.000 έως 1.000.000 χιλιόμετρα. Τα μισά είναι χαλασμένα.
Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο χώρος της Υγείας, με τους ασθενείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και νοσοκομείων που υπολειτουργούν. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της έλλειψης Ειδικευμένων Ιατρών βασικών ειδικοτήτων, την έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων (όπως Αξονικοί) και την αδυναμία να εκτελέσουν ακόμη και απλές χειρουργικές επεμβάσεις.
«Οι ανάγκες σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών από το ΕΚΑΒ τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκαν 30%. Αυτό δείχνει την κατάρρευση των Δημοσίων Νοσοκομείων, σε προσωπικό, υλικά, υποδομές και ιατρικά μηχανήματα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ενδεικτικά, το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας (Δυτική Ελλάδα) διαθέτει 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν 20 έτη και έχουν διανύσει 700.000 έως 1.000.000 χιλιόμετρα. Τα μισά είναι χαλασμένα.
Στα Φάρσαλα Θεσσαλίας υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ χωρίς όμως να διαθέτει επαρκή αριθμό Διασωστών (15 νυκτερινές βάρδιες είναι ακάλυπτες τον Μάρτιο). Το βράδυ της Κυριακής δεν διέθετε Ασθενοφόρο και έτσι κλήθηκε από τον Ιατρό του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων Ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Λάρισας, για τη διακομιδή Ασθενούς εκτάκτου περιστατικού. Το Ασθενοφόρο που ξεκίνησε από την Λάρισα να παραλάβει τον Ασθενή έπαθε βλάβη στα Φάρσαλα, έξω από το Κέντρο Υγείας. Τελικά, οι Διασώστες μετέφεραν τον Ασθενή με το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων που ήταν παρκαρισμένο. Το χαλασμένο Ασθενοφόρο φορτώθηκε σε όχημα οδικής βοήθειας και επέστρεψε στο ΕΚΑΒ Λάρισας.

Φάρμακα
Την ίδια στιγμή, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται στην αγορά φαρμάκου. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά για να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο. Σε καθημερινή βάση, μάλιστα, υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα σε αναμονή ανά φαρμακείο, τα οποία εναλλάσσονται, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται συνήθως να περιμένουν κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 3 ή 4 μήνες, ανάλογα με το φάρμακο που ζητούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκο Θεοδοσιάδη, «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα». Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό, αλλά και σε ινσουλίνες, ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι τόσο τα εμβόλια, όσο και οι ινσουλίνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα και πρόσθεσε ότι «σε καθημερινή βάση λείπουν κατά μέσο όρο 70-80 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται».

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot