Έναρξη συνεδρίου "Τουρισμός και Αειφόρος ανάπτυξη" (Βίντεο & Φωτό)

Απρίλιος 30, 2015 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Πρεμιέρα σήμερα για το Διεθνές Συνέδριο "Τουρισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη" (1-3 Μαΐου 2015, Caravia Beach Hotel) που διεξάγεται στο νησί μας το τριήμερο.

Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μονάδα Ευρωπαϊκού Τουρισμού) και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τις εργασίες τους συνεδρίου και την έναρξη με σύντομο χαιρετισμό έκανε ο καθηγητής και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαληνάκης και ακολούθησαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Καματερός, Κόνσολας, Κρεμαστινός, Γάκης και ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης καθώς η υπουργός τουρισμού της Βουλγαρίας κα. Μαρίνοβα o σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κω κ.κ. Ναθαναήλ και ο Ιμάμης Κω.

Την σκυτάλη πήρε ο διεθνούς φήμης Καθηγητής στην Αγγλία, Δ. Μπούχαλης ο οποίος έκλεψε την παράσταση με τον λόγο του, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει για αρκετές φορές πως όσοι βρέθηκαν εκεί να παραμείνουν και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου. Κεντρικά θέματα του Συνεδρίου είναι οι προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου, τα φλέγοντα ζητήματα του all-inclusive, οι αεροπορικές συνδέσεις στο Αιγαίο, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τουρισμό. Η ατζέντα του Συνεδρίου πολυδιάστατη, θα φιλοξενήσει την Αν. Υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά,(Σάββατο 2/5) καθώς και προσωπικότητες του Τουρισμού από 20 και πλέον χώρες. Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετέχουν στελέχη από Διεθνείς Οργανισμούς του Τουρισμού, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού και διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες και Πανεπιστημιακοί.
Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μονάδα Ευρωπαϊκού Τουρισμού) και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, οι Περιφερειάρχες Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, και Β. Αιγαίου Χ. Καλογήρου, o Πρόεδρος της TURSAB Basaran Ulusoy, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Ευτ. Βασιλάκης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Α. Λοΐζου, εκπρόσωποι της TUI, της Intercontinental Hotels Group, του International Airport Association κ.ά.

Ομιλία Δημάρχου Κω:

Κυρία Υπουργός
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι

Η Κως σας καλωσορίζει.

Είναι μεγάλη τιμή για το νησί μας η διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού διεθνούς συνεδρίου, με σημείο αναφοράς τον τουρισμό.

Ο Δήμος Κω και η Νέα Δημοτική Αρχή πιστεύουν στην Κω που έχει στραμμένο το βλέμμα της στον κόσμο, στην Κω της εξωστρέφειας.

Είμαστε ένα νησί που γνώρισε και γνωρίζει μια περίοδο τουριστικής ανάπτυξης.
Υπάρχει βαθιά συνειδητοποίηση από την πλευρά μας, της έννοιας του κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Η τουριστική ανάπτυξη δεν αποτελεί σταθερό μέγεθος, εξαρτάται από την ικανότητα κάθε τουριστικού προορισμού να προσφέρει νέες υπηρεσίες, να είναι ανταγωνιστικός και ελκυστικός, να διαφοροποιεί το συνολικό τουριστικό προϊόν που προσφέρει στους επισκέπτες του και να βελτιώνει τις υποδομές του.

Η προσπάθεια αυτή έχει συλλογικό χαρακτήρα.
Είναι προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Κράτος, την αυτοδιοίκηση , την επιχειρηματικότητα και την τοπική κοινωνία.

Γνωρίζετε όλοι τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και επηρεάζουν τη λειτουργία και τους σχεδιασμούς της αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμος Κω και η Νέα Δημοτική Αρχή έχουν μία σύγχρονη οπτική για την τουριστική ανάπτυξη.
Πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του.
Η στρατηγική προβολής και προώθησης της Κω, ως τουριστικού προορισμού, είναι υπόθεση όλων μας, του δήμου και των φορέων του τουρισμού.Πιστεύουμε επίσης ότι ο Δήμος δεν μπορεί να περιορίζεται σε παθητικό ρόλο, οφείλει να χαράσσει και να υλοποιεί πολιτικές που βελτιώνουν τις υποδομές του νησιού και προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Κω υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής και προώθησης του νησιού.Από το 2016 μάλιστα, η Κως θα τρέξει μια δυναμική καμπάνια στο διαδίκτυο και στα Social Media.

Θα καταστήσει συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή αυτής της καμπάνιας τις τοπικές επιχειρήσεις και τους φορείς του τουρισμού.Συμμετέχουμε στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, θέλουμε όμως να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, νέους τρόπους προσέγγισης δυνητικών επισκεπτών μας.Όλα αυτά την ώρα που αντιμετωπίζουμε μείωση πόρων αλλά και γραφειοκρατικού χαρακτήρα εμπόδια.Την ίδια στιγμή, διαμορφώνουμε μια σειρά παρεμβάσεων για να γίνει η Κως ένα νησί φιλικό και προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία.Γνωρίζουμε όλοι μας τον κυρίαρχο ρόλο που παίζουν οι μεταφορές στον τομέα του τουρισμού.

Είναι ο πρώτος χρόνος της θητείας μας, στον οποίο προχωρήσαμε σε σειρά επαφών με αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μαζί τους και να προσελκύσουμε περισσότερες πτήσεις προς την Κω, περισσότερους επισκέπτες.
Είναι σημαντικό συνεπώς να τελειώσει σύντομα η εκκρεμμότητα που υπάρχει με το αεροδρόμιο και τη διαχείριση του.
Γιατί η εκκρεμότητα αυτή, λειτουργεί ανασταλτικά για τις όποιες συμφωνίες θα μπορούσαν να συναφθούν με τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και τον προγραμματισμό τους.

Είχα πει ότι η προοπτική ανάπτυξης του αεροδρομίου της Κω έχει τέσσερα προαπαιτούμενα: καλύτερες υπηρεσίες, νέες υποδομές, περισσότερες πτήσεις και ανταγωνιστικά τέλη.Ένα ακριβό αεροδρόμιο δεν είναι και ελκυστικό, τα ακριβά τέλη σημαίνουν πιο ακριβό εισιτήριο.Από εκεί και πέρα ο Δήμος Κω, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, κάνει αυτό που μπορεί: να βελτιώσει την αστική συγκοινωνία στο νησί.

Για πρώτη φορά, θα υπάρξει δρομολόγιο από και προς το αεροδρόμιο, θα υπάρξουν δρομολόγια όχι μόνο στην πόλη αλλά και στις άλλες περιοχές του νησιού, περισσότερα δρομολόγια, καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας.
Με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αστικής συγκοινωνίας για να μπορούν να εξυπηρετούνται μέχρι αργά οι επισκέπτες μας.

Κυρίες και κύριοι

Μία σημαντική παράμετρος, που συνδέεται με την τουριστική ανάπτυξη, είναι η ανταγωνιστικότητα.
Είμαστε ένα νησί, που ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται αεροπορικώς, ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο αφίξεων στο αεροδρόμιο μας, τα δύο τελευταία χρόνια. Για αυτό και επισήμανα τη σημασία που έχει το κόστος μεταφοράς.

Το ότι ο τουρισμός αποτελεί τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της ελληνικής οικονομίας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με φοροεισπρακτικές λογικές και επιβαρύνσεις.
Άκουσα για την επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις στα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων, πέραν όλων των άλλων που ακούγονται.
Το θεωρώ μέγα λάθος, αν συμβεί αυτό ειδικά αν αυτά τα έσοδα δεν αποδίδονται στην Τ.Α. για δράσεις που αφορούν στις υποδομές και την προβολή.

Σήμερα υπάρχει ο ΦΠΑ στο 6,5% για τη διαμονή στα ξενοδοχεία για την υπόλοιπη Ελλάδα και στο 5%, λόγω των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στην Κω και στα νησιά μας.
Αν υλοποιηθούν όσα ακούγονται, για επιβολή φόρου διανυκτέρευσης στα καταλύματα 3 αστέρων και πάνω, τότε θα επέλθει έμμεση αύξηση στο ΦΠΑ.Μεσοσταθμικά, η επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 60 έως 100% , αν δεχθούμε ότι στα ξενοδοχεία τριών αστέρων ο φόρος διαμονής από το 5% θα πάει στο 8% και στα πεντάστερα από το 5% στο 10%.

Πιστεύει κανείς ότι η αύξηση αυτή δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από άλλες χώρες και τουριστικούς προορισμούς;
Ποιος πιστεύει ότι το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας;
Όπως αρνητικά λειτούργησε και το μέτρο των απαγορευτικών όρων για τη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων , που είχε επιβάλλει ο ΕΟΦ.

Το τελευταίο που έχει ανάγκη ο τουρισμός μας είναι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα πλήξουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Γιατί κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η αύξηση ή η επιβολή φόρου διανυκτέρευσης αφορά μόνο τα ξενοδοχεία.
Επηρεάζει συνολικά το τουριστικό μας προϊόν.

Η αειφόρος ανάπτυξη του τουρισμού αφορά τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Αφορά συνολικά έναν τουριστικό προορισμό.

Κυρίες και κύριοι

Η αειφόρος ανάπτυξη του τουρισμού συνδέεται με την διατήρηση της ποιότητας, την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ισόρροπη τοπική οικονομική ανάπτυξη,στην οικονομική βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη διαφοροποίηση από το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας.

Αυτά τα στοιχεία αποτελούν και δικούς μας στόχους.
Αποτελούν στοιχεία της τουριστικής ταυτότητας που πρέπει να έχει η Κως τα επόμενα χρόνια.
Για να συνεχίσει να είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός, να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να αφήνει ικανοποιημένους όλους τους επισκέπτες της.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.


 

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot