Β. Μανιάς: Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών

Μάιος 03, 2016 Comments (1)
jumbo-banner

«Η συζήτηση για το τοπικό σύμφωνο λειτουργίας επιχειρήσεων και νησιού, προς το παρόν βρίσκεται καθαρά σε επίπεδο προθέσεων της δημοτικής αρχής χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Προφανώς και ο ΣΕΠΕΚΩ θεωρεί ότι η λογική της από κοινού ρύθμισης κανόνων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ» ο πρόεδρος του  Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω (ΣΕΠΕΚΩ) Βασίλης Μανιάς, μέσω της οποίας δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα και βέβαια, να ενημερωθούμε για τις θέσεις και τις απόψεις του Σωματείου σε μια σειρά ζητημάτων. Ο κ. Μανιάς ξεκαθαρίζει πως, η συζήτηση με το δήμο για το τοπικό σύμφωνο που θα εξειδικεύει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και κατ’ επέκταση του νησιού, «βρίσκεται καθαρά σε επίπεδο προθέσεων της δημοτικής αρχής» αλλά σημειώνει πως, «η λογική της από κοινού ρύθμισης κανόνων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αναφέρει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του, καθώς την υπεροχή του απέναντι στο all inclusive, λέγοντας πως «η προσωπική επαφή, η ποιότητα και η διαφορετικότητα, είναι η απάντηση του κλάδου απέναντι στην ομοιομορφία, τη μαζικότητα και την αναπόφευκτα λόγω τιμής, μέτρια ποιότητα των παροχών των allinclusive μονάδων». Όμως, δεν αφήνει στο απυρόβλητο τι τοπικές πολιτικές εξουσίες, λέγοντας πως ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι «η αντιμετώπιση στη βάση πελατειακής λογικής των επιχειρήσεών μας από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των «σοβαρών» συναδέλφων που προσπαθούν να συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανόνες».

Για το γεγονός πως δεν ανταποκρίθηκαν οι επιχειρήσεις στο κάλεσμα του δήμου (όσες  επλήγησαν πέρσι λόγω προσφυγικού), εξηγεί πως, «πολλοί από τους συγκεκριμένους συναδέλφους αμέσως μετά το τέλος της σεζόν, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης, είχαν ήδη φύγει, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς έκλεισαν οριστικά τις επιχειρήσεις τους». Παράλληλα, θεωρεί ότι ήταν λάθος να επικεντρωθούν οι αποζημιώσεις βασικά στα τέλη κοινοχρήστων χώρων, όταν οι επιχειρήσεις της Β. Γεωργίου που επλήγησαν περισσότερο απ’ όλες, έχουν ιδιόκτητες αυλές (πρασιές) και κατά συνέπεια δεν ωφελούνταν καθόλου από τέτοιου είδους εκπτώσεις.

Γι αυτό καθ’ αυτό το προσφυγικό ζήτημα, δηλώνει ότι, «όλοι ανεξαιρέτως, φορείς εξουσίας αλλά και τοπική κοινωνία,  ήμασταν απροετοίμαστοι για ένα τέτοιας έντασης και έκτασης φαινόμενο, οπότε ήταν φυσικό επακόλουθο να γίνουν λάθη στη διαχείρισή του» ενώ σημειώνει πως, η ατζέντα του προσφυγικού ζητήματος έχει αλλάξει άρδην στην Ευρώπη μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα των τζιχαντιστών κι έτσι, «το βάρος του φόβου είναι πλέον πολύ σημαντικότερο από κάθε άλλο παράγοντα που αποτρέπει τους τουρίστες από το να έλθουν στην Κω», για να καταλήξει υποστηρίζοντας πως, «δεν συμφωνούμε με μόνιμες δομές τύπου ΚΕΠΥ ή hotspot που χαρακτηρίζουν το νησί ως επίσημη πύλη εισόδου για τους μετανάστες».

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως, ο κ. Μανιάς εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την άποψη πως, η Επιτροπή Τουρισμού, η οποία αντικατέστησε τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού, στην ουσία δεν υπάρχει. Παράλληλα, χαρακτηρίζει θετική την απάντηση του αντιδημάρχου Ηλία Σιφάκη στην έκκληση του Σωματείου του να προβεί ο δήμος  

σε ενέργειες για τον περιορισμό των απωλειών από την ιδιαιτέρως σημαντική αγορά της Ολλανδίας, όμως, θεωρεί αδιανόητο να αδυνατεί ο δήμος να καλύψει τα εισιτήρια τουριστικών παραγόντων από την Ολλανδία…

Τελειώνοντας, καλεί τους συναδέλφους του επιχειρηματίες που δεν έχουν ακόμα μπει στο σωματείο να το κάνουν άμεσα. «Θα δουν γρήγορα ότι τα οφέλη της συλλογικής δουλειάς και εκπροσώπησης είναι πολλά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ:  Κύριε Μανιά, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής,  στόχος του δήμου είναι η συνεργασία του με τους επιχειρηματίες προκειμένου να διαμορφωθεί ένας χάρτης κανόνων, ένα τοπικό σύμφωνο, για τη λειτουργία του νησιού και των επιχειρήσεων σε ολόκληρο το νησί. Εκτιμά πως, θα ολοκληρωθεί φέτος το εγχείρημα και θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο. Ποια είναι η δική σας θέση;

Β.Μ.: Σε δύο συναντήσεις που είχα με τον αντιδήμαρχο κ. Ηλία Σιφάκη, πληροφορήθηκα για την πρόθεση του δήμου να συνεργαστεί με το σωματείο μας με σκοπό  τη σύνταξη ενός πλαισίου αμοιβαία αποδεκτών κανόνων που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Προφανώς και ο ΣΕΠΕΚΩ θεωρεί ότι η λογική της από κοινού ρύθμισης κανόνων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ερ: Να μείνουμε στο θέμα. Ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι, με αυτό το τοπικό σύμφωνο θα μπει ένα τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ελεγχθούν οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (αλλαγή χρήσης), η αισθητική τους, αλλά και η χρήση κοινόχρηστων χώρων. Δηλαδή, «πληγές» χρόνων… Ποια είναι η άποψή σας;

Β.Μ.: Όταν έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα. Η συζήτηση προς το παρόν βρίσκεται καθαρά σε επίπεδο προθέσεων της δημοτικής αρχής χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η κάθε πρόταση, όταν αποκρυσταλλωθεί, θα πρέπει να συζητηθεί στο διοικητικό μας συμβούλιο και αν χρειάζεται και σε γενικές συνελεύσεις με τα μέλη μας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να έχουμε άποψη για το που συμφωνούμε και που όχι.

Ερ: Περιγράψτε μας τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου της εστίασης.

Β.Μ.:  Α) Πολυδαίδαλο και σε πολλές περιπτώσεις θολό νομικό πλαίσιο που επιδέχεται αυθαιρεσιών από τις εκάστοτε ελεγκτικές αρχές. Με απλά λόγια:  δύσκολα μπορεί κάποιος να είναι 100% νόμιμος με το υπάρχον νομικό καθεστώς.

Β) Τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα χωρίς λογική και σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτικά, ιδίως από τη μεριά του ΙΚΑ.

Γ) Αυθαίρετη επιβολή χρεώσεων από τις διάφορες εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ, GEA κλπ.).

Δ) Αντιμετώπιση στη βάση πελατειακής λογικής των επιχειρήσεών μας από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των «σοβαρών» συναδέλφων που προσπαθούν να συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανόνες.

Ερ: Μάλιστα. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι σοβαρά, κυρίως δε, το τελευταίο… Πείτε μας, πόσο ανταγωνιστικοί μπορείτε να γίνετε σε σχέση με το allinclusive και γενικότερα με τις ξενοδοχειακές παροχές, οι οποίες πλέον αγγίζουν και τον τομέα της διασκέδασης;

Β.Μ.: Έχουμε πλέον πολλές εξειδικευμένες και ποιοτικές επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που ο τουρίστας δεν μπορεί να βρει στο allinclusive ξενοδοχείο. Η προσωπική επαφή, η ποιότητα και η διαφορετικότητα, είναι η απάντηση του κλάδου απέναντι στην ομοιομορφία, τη μαζικότητα και την αναπόφευκτα λόγω τιμής, μέτρια ποιότητα των παροχών των allinclusive μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα ταξιδιωτικά sites και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κωακή εστίαση αξιολογείται από τους ίδιους τους επισκέπτες με πολύ υψηλή βαθμολογία και συμμετέχει πολύ δυναμικά σε αυτό που ονομάζουμε brandname του νησιού μας.

Ερ: Παρά το γεγονός ότι είστε ένας νέος Σύλλογος, έχετε επιδείξει μια δυναμικότητα αξιοζήλευτη για τα τοπικά δεδομένα. Μπορείτε να μας αναφέρετε επιγραμματικά τις δράσεις του ΣΕΠΕΚΩ;

Β.Μ.: Ενδεικτικά θα αναφέρω: 

1) Έχουμε κάνει μια γενική συνέλευση, όπου μετά από συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναλύσαμε διεξοδικά τη θέση του σωματείου μας για το προσφυγικό σε όλα τα μέλη.

2) Συμμετείχαμε στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης, αυτή του Βερολίνου, για πρώτη φορά ως σωματείο.

3) Πετύχαμε μέσω της συνεχούς ενημέρωσης να περιορίσουμε αισθητά την αυθαιρεσία των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων ενώ πολλοί συνάδελφοι πλέον κερδίζουν και στις δικαστικές διαμάχες έναντι αυτών.

4) Διενεργήσαμε σεμινάρια επιμόρφωσης των επαγγελματιών, επιχειρηματιών και εργαζομένων.

5) Πετύχαμε εκπτώσεις για τα μέλη μας στα διάφορα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης

6) Ενημερώσαμε τους εργαζόμενους που ψάχνουν για δουλειά στο χώρο της εστίασης να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο, που κοινοποιεί στη συνέχεια τα διάφορα βιογραφικά σε όλα τα μέλη του. Κάτι αντίστοιχο επιτυγχάνουμε σιγά σιγά και με προμηθευτές, στις περιπτώσεις που υπάρχει μια εξαιρετική προσφορά χαμηλής τιμής σε κάποιο προϊόν. Το σωματείο  ενημερώνει  άμεσα όλα τα μέλη του για τέτοιου είδους ευκαιρίες.

7) Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι πετύχαμε μέσω των νέων μορφών ηλεκτρονικής επικοινωνίας  να έχουμε καθημερινή σχεδόν επαφή με τα μέλη μας. Οι αναρτήσεις και η πληροφόρηση που παρέχει ο ΣΕΠΕΚΩ προς τους συναδέλφους είναι συνεχής και σχεδόν καθημερινή.

Ερ: Πέρσι το καλοκαίρι, ο κλάδος σας υποστήριξε  ότι, δέχτηκε ένα παραπάνω πλήγμα από το μεταναστευτικό ζήτημα. Και λέω «υποστήριξε» διότι, από την πλευρά του δήμου ενημερωθήκαμε πως ήταν ελάχιστες οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια και μάλιστα όχι από τις οδούς που ήταν επιβαρυμένες από τους μετανάστες… Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Β.Μ.: Είναι πασιφανές ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονταν στους δρόμους όπου είχαν κατασκηνώσει πρόσφυγες,  ήταν αυτές που επλήγησαν οικονομικά  περισσότερο. Το φαινόμενο της μη ανταπόκρισης στο κάλεσμα του δήμου για βοήθεια, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί από τους συγκεκριμένους συναδέλφους αμέσως μετά το τέλος της σεζόν, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης,  είχαν ήδη φύγει, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς έκλεισαν οριστικά τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα θεωρώ ότι ήταν λάθος να επικεντρωθούν οι αποζημιώσεις βασικά στα τέλη κοινοχρήστων χώρων, όταν οι επιχειρήσεις της Β. Γεωργίου που επλήγησαν περισσότερο απ’ όλες, έχουν ιδιόκτητες αυλές (πρασιές) και κατά συνέπεια δεν ωφελούνταν καθόλου από τέτοιου είδους εκπτώσεις.

Ερ: Ο Σύλλογός σας έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις για το προσφυγικό. Πείτε μας ξεκάθαρα τη θέση σας τόσο για τα αίτια της περσινής κατάστασης όσο και για τη δομή που οσονούπω ολοκληρώνεται στο Πυλί.

Β.Μ.: Όλοι ανεξαιρέτως, φορείς εξουσίας αλλά και τοπική κοινωνία,  ήμασταν απροετοίμαστοι για ένα τέτοιας έντασης και έκτασης φαινόμενο, οπότε ήταν φυσικό επακόλουθο να γίνουν λάθη στη διαχείρισή του. Σε σχέση με τη θέση του ΣΕΠΕΚΩ πάνω στο προσφυγικό πρόβλημα,  σας υπενθυμίζω τι προτείναμε στην επιτροπή διαβούλευσης στις 18/11/15: «… πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τη συγκέντρωση των μεταναστών στα κεντρικά σημεία της πόλης… Μια πρώτη ενέργεια πρέπει να είναι ηαπομάκρυνση της καταγραφής τους από το χώρο της αστυνομίας. Αυτή πρέπει να γίνεται έξω από την πόλη, σε χώρο μακριά από οικισμούς και τουριστικές εγκαταστάσεις. Από κει και πέρα πρέπει με κάθε θυσία να εξασφαλιστεί η άμεση μεταβίβαση τους με επιβατικά πλοία στην ηπειρωτική χώρα. Για την περίπτωση που κάποιοι μετανάστες ξεμένουν για κάποιες μέρες στο νησί θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πρόχειρης διαμονής, μικρής χωρητικότητας, δίπλα στον χώρο καταγραφής τους, που να παρέχει βασικές συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι φυλασσόμενος και οι μετανάστες να μην μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα».

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνω σ’ αυτό το σημείο ότι η ατζέντα του προσφυγικού ζητήματος έχει αλλάξει άρδην στην Ευρώπη μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα των τζιχαντιστών. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το βάρος του φόβου είναι πλέον πολύ σημαντικότερο από κάθε άλλο παράγοντα που αποτρέπει τους τουρίστες από το να έλθουν στην Κω. Τον επισκέπτη πλέον δεν τον ενδιαφέρει αν οι πρόσφυγες είναι εντός ή εκτός πόλης, σε οργανωμένο ή όχι χώρο. Τον ενδιαφέρει να πάει κάπου και να έχει το κεφάλι του ήσυχο ότι δεν κινδυνεύει από τον θρησκευτικό ζήλο του κάθε παράφρονα φονταμενταλιστή. Επομένως δεν συμφωνούμε με μόνιμες δομές τύπου ΚΕΠΥ ή hotspot που χαρακτηρίζουν το νησί ως επίσημη πύλη εισόδου για τους μετανάστες.

Ερ: Ας πάμε σε ένα άλλο θέμα που και αυτό αφορά στον τουρισμό. Πείτε μας την άποψή σας για την «κατάργηση» του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού και την αντικατάστασή του από Επιτροπή Τουρισμού; Ωφελήθηκε το νησί ή ζημιώθηκε; Ποια η δική σας πρόταση;

Β.Μ.: Ένα τέτοιου είδους σχήμα αποτελούμενο από τεχνοκράτες του τουρισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη σωστή ανάπτυξη του τουριστικού μας  προϊόντος.  Ιδίως μετά τη προσφυγική κρίση έγινε ακόμα πιο έκδηλη σε όλους η αναγκαιότητα ενός τέτοιου  θεσμού. Σίγουρα, η επικοινωνιακή τουλάχιστο διαχείριση του προβλήματος, θα ήταν πολύ καλύτερη αν υπήρχε αυτό το εξειδικευμένο όργανο.

Ερ: Κάτι ακόμα για τον τουρισμό. Ζητήσατε από το δήμο να προβεί σε ενέργειες για τον περιορισμό των απωλειών από την ιδιαιτέρως σημαντική αγορά της Ολλανδίας.  Σας ικανοποίησε η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου;

Β.Μ.: Είναι θετικό ότι απάντησε και μάλιστα άμεσα. Το πόσο σημαντική για την Κω είναι η ολλανδική αγορά το γνωρίζουν όλοι. Εμείς ως εστίαση το καθήκον μας θα το κάνουμε και θα παρέχουμε δωρεάν όσα γεύματα χρειαστούν σε τουριστικούς παράγοντες από την Ολλανδία. Το ίδιο και η Ένωση ξενοδόχων δεσμεύεται να τους εξασφαλίσει τη διαμονή. Η πρότασή μας παραμένει σε ισχύ και περιμένει τις πρωτοβουλίες της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας. Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι ο 4οςτουριστικός προορισμός της χώρας και ένας δήμος ισχυρός όπως ο δικός μας, δεν μπορεί άμεσα να φέρει μερικούς τουριστικούς παράγοντες από την Ολλανδία γιατί αδυνατεί να καλύψει τα εισιτήρια!

Ερ: Κύριε Μανιά, ο επίλογος δικός σας.

Β.Μ.:  Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση και την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω κάποιους από τους προβληματισμούς του ΣΕΠΕΚΩ. Τελειώνοντας, θα ήθελα να καλέσω τους συναδέλφους επιχειρηματίες που δεν έχουν ακόμα μπει στο σωματείο να το κάνουν άμεσα. Θα δουν γρήγορα ότι τα οφέλη της συλλογικής δουλειάς και εκπροσώπησης είναι πολλά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»

Σχόλια  
manolis
0 #1 manolis 03-05-2016 14:59
Ρe pedia den pernate kanena video pios na to diabash ayto to makrinari mono poy to ida koyrastika xaxaxa
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot