arxiki selida

Συμμετοχή της ΕΓΕ Κω στην ετήσια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας στη Χαλκίδα

Οκτώβριος 21, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

Η ετήσια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα στις 12-13.10.2019 με θέμα "το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα" με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Παραρτήματα της χώρας. Από το Παράρτημα της Κω συμμετείχαν 4 μέλη του Δ.Σ.

Η ανάπτυξη των πτυχών του θέματος έγινε αρχικά από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι ανέδειξαν τη σοβαρότητα του προβλήματος( ενδεικτικά: ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται διαρκώς από το 2011 και σήμερα το 21,3% του πληθυσμού είναι 65+ ετών.Έτσι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης. Το brain drain που είναι μια αρκετά επώδυνη συνέπεια της παρατεταμένης κρίσης συμβάλλει στη δραματική μείωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει ή συρρικνώνεται.)

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις και οι Προτάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων της ΕΓΕ. Το Παράρτημα της Κω παρουσίασε τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που διεξήγαγε σε τοπικό επίπεδο, προκαλώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έκδοση Ψηφίσματος το οποίο επιδόθηκε στην Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .

 

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας

Χαλκίδα 12-13.10.2019

 

Ψήφισμα για το Δημογραφικό πρόβλημα

 

Εμείς οι γυναίκες της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα στις 12-13.10.2019 καταλήξαμε στο παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα.

To δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα μακράς διαρκείας, το οποίο με το πέρασμα των χρόνων γίνεται όλο και οξύτερο, πολυπλοκότερο και δισεπίλυτο.

Οι τρεις δημογραφικές συνιστώσες γεννήσεις, θάνατοι και μετανάστευση συμβάλλουν στην ύπαρξη και ένταση του.

Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι των γεννήσεων.

Οι μεγάλες εκροές μεταναστών στο εξωτερικό και κυρίως νέων ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία υψηλού μορφωτικού επιπέδου (brain drain) αφήνουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε μια χώρα που γερνάει και μικραίνει.

Η μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών ενδέχεται να αλλάξει την γεωπολιτική μορφή της χώρας μας

Οι συνέπειες είναι εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Ως Ελληνίδες ανησυχούμε, ως γυναίκες προβληματιζόμαστε.

Με βάση όλα τα παραπάνω ζητάμε να υπάρξει:

* Χάραξη δημογραφικής πολιτικής σύμφωνα με τα επιμέρους κοινωνιολογικά στοιχεία της χώρας μας και τις ιδιαίτερες συνθήκες, γιατί το δημογραφικό είναι πολιτικό ζήτημα που χρειάζεται ένα μακρόπνοο πρόγραμμα με σωστό εθνικό σχεδιασμό.

* Εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, κυρίως των νέων ζευγαριών, για την προστασία της μητρότητας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με την επέκταση των κοινωνικών δομών, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, και όχι απλά με την επιδοματική πολιτική

*Περιορισμό της ανεργίας , παροχή οικονομικών κινήτρων και προοπτικών επαγγελματικής εξέλιξης

*Οικοδόμηση στοχευμένα πλεονεκτημάτων σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία για την αναστροφή του brain drain σε brain gain
* Ενημέρωση του πληθυσμού για το πρόβλημα, ενημερώσεις σε σχολεία για απόκτηση δημογραφικής παιδείας.

* Δημιουργία Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή (στα πρότυπα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους), το οποίο θα παρακολουθεί τη δημογραφική κατάσταση της χώρας, καθώς και τη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Επίσης ψηφίσματα εκδόθηκαν: α) για την μετονομασία

της Γ.Γ.Ι. σε Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και την αναγκαιότητα παραμονής της στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε λόγω του πολυτομεακού της χαρακτήρα, να έχει μια ανεξαρτησία, ευελιξία , άμεση επαφή και επικοινωνία με όλους τους Φορείς και τα Υπουργεία.

2) για το αυξανόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με κύριο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση και κατανομή των ροών των προσφύγων / μεταναστών, πριν είναι πολύ αργά για τις ζωές αυτών των ανθρώπων και ειδικά των ευάλωτων ομάδων-γυναικών και παιδιών- αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.3) Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τις γυναίκες της Συρίας, μάρτυρες δολοφονικών επιθέσεων, που μάχονται ενάντια στην Τουρκική εισβολή, μαζί με τους άνδρες μέχρι την επικράτηση της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Ε.ΓΕ.-ΚΩ

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot