Η δημιουργία νέου hot spot ή πλωτού κέντρου στην Κω, είναι μία εγκληματική επιλογή. Θα υπερασπιστούμε την τουριστική μας ταυτότητα

Νοέμβριος 03, 2017 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Ξεκάθαρη και κατηγορηματική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Κω κ. Κυρίτση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών για τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στην Κω αλλά και για τη δημιουργία πλωτών κέντρων.

Ο Δήμαρχος Κω χαρακτήρισε εγκληματική επιλογή τη δημιουργία νέων δομών, νέου hot spot ή πλωτού κέντρου στην Κω.
“Μας θυσιάζουν και μας τιμωρούν.
Όσοι πιστεύουν ότι ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά, τους λύνει το πρόβλημα και έχουν εξασφαλισμένη την ησυχία τους κάνουν λάθος.
Γιατί το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει μόνο την διάσταση της ανθρωπιστικής διαχείρισης, συνδέεται και με την εθνική ασφάλεια.
Εάν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιοδήποτε γωνιά αυτής της χώρας, κανείς δεν θα μπορεί να έχει την ησυχία του και να αισθάνεται ασφαλής.
Όσο μακριά και αν θεωρεί ότι είναι από το πρόβλημα.
Στον Έβρο και στη Θράκη ορθότατα δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοιου είδους δομές αφού υπάρχουν εθνικοί λόγοι και λόγοι που συνδέονται με κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Πόσοι όμως από αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους για να γίνουν αυτές οι δομές στην Κω, γνωρίζουν ότι στην Κω υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα;
Πόσοι αντιλαμβάνονται ότι τα νησιά αποτελούν μια ευαίσθητη, εθνικά και γεωπολιτικά, περιοχή;” τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω επισήμανε ότι είχε προειδοποιήσει για το πως θα εξελισσόταν η κατάσταση, αν δημιουργούνταν hot spot στα νησιά, με αυτά τα χαρακτηριστικά.
“Οι θέσεις μου ήταν και είναι δημόσια καταγεγραμμένες.
Όλοι μπορούν να δουν τι έλεγα και αν επαληθεύτηκα.’’ ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα τόνισε, απευθυνόμενος σε όλους:
“Κάνω έκκληση προς όλους κυβέρνηση και κόμματα, να αποφευχθεί κάθε μονομερής ενέργεια στο μεταναστευτικό, που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρισμό της Κω.
Αναφέρομαι στη δημιουργία νέου hot spot ή στη δημιουργία άλλης δομής ή και πλωτών κέντρων όπως ακούμε.
Να αφήσουν ήσυχους τους πολίτες της Κω να δουλέψουν, να αφήσουν τον τουρισμό μας να δείξει τη δυναμική του.
Ο στόχος μας είναι να βγει η Κως έξω από το χάρτη των hot spot.
Να κλείσουν αυτές οι δομές.
Η Κως να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της, και αυτοί δεν μπορεί να είναι πάνω από 200-250 σύμφωνα με την αναλογική κατανομή. Όσοι είναι παράνομοι μετανάστες να επαναπροωθούνται με ταχύτερες διαδικασίες στην Τουρκία.”
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Δημάρχου Κω στην ομιλία του στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής:
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε.
Θα μιλήσω όπως κάνω πάντα.
Ξεκάθαρα.
Ήμουν, είμαι και θα είμαι κάθετα αντίθετος απέναντι σε ένα μοντέλο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος που είχε σαφή στόχευση από την πρώτη στιγμή:
να εγκλωβίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά.
Το υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή.
Υπενθυμίζω ότι μετά από πρόσκληση του Δήμου Κω ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Τίμερμανς και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκαν το νησί μας τον Αύγουστο του 2015.
Το αρχικό σχέδιο που παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Τίμερμανς και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος στην Κω τον Αύγουστο του 2015, προέβλεπε τη δημιουργία μόνο χώρων πρώτης υποδοχής στα νησιά και αντίστοιχα τη δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα.
Αναρωτιέμαι τι άλλαξε, για ποιο λόγο οδηγηθήκαμε σε μια επιλογή ακραίου παραλογισμού με την οποία κάποιοι έθεσαν σε κίνδυνο την τουριστική ταυτότητα της Κω αλλά και την τοπική μας οικονομία ενώ δημιουργήθηκε και ένα πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια στα άλλα νησιά.
Μας είχαν πει κάποιοι ότι η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας δεν επιτρέπει τη μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά, κάτι που είναι απόλυτα ανακριβές.
Όσοι το υποστήριζαν, τους προκαλέσαμε να μας φέρουν το συγκεκριμένο εδάφιο της συμφωνίας που το αναφέρει.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Ξέρετε ποια είναι η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
Μας θυσιάζουν και μας τιμωρούν.
Όσοι πιστεύουν ότι ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά, τους λύνει το πρόβλημα και έχουν εξασφαλισμένη την ησυχία τους κάνουν λάθος.
Γιατί το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν έχει μόνο την διάσταση της ανθρωπιστικής διαχείρισης, συνδέεται και με την εθνική ασφάλεια.
Εάν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιοδήποτε γωνιά αυτής της χώρας, κανείς δεν θα μπορεί να έχει την ησυχία του και να αισθάνεται ασφαλής.
Όσο μακριά και αν θεωρεί ότι είναι από το πρόβλημα.
Στον Έβρο και στη Θράκη ορθότατα δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοιου είδους δομές αφού υπάρχουν εθνικοί λόγοι και λόγοι που συνδέονται με κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Πόσοι όμως από αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους για να γίνουν αυτές οι δομές στην Κω, γνωρίζουν ότι στην Κω υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα;
Πόσοι αντιλαμβάνονται ότι τα νησιά αποτελούν μια ευαίσθητη, εθνικά και γεωπολιτικά, περιοχή;
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Είχα προειδοποιήσει για το πως θα εξελισσόταν η κατάσταση, αν δημιουργούνταν hot spot στα νησιά, με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Οι θέσεις μου ήταν και είναι δημόσια καταγεγραμμένες.
Όλοι μπορούν να δουν τι έλεγα και αν επαληθεύτηκα.
Σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα που κάποιοι θέλουν να την κρύβουν.
1ον- Η μεγάλη πλέον πλειοψηφία όσων έρχονται στη χώρα μας δεν είναι πρόσφυγες ούτε έχουν το προφίλ του πρόσφυγα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν πολιτικό άσυλο. Οι χώρες τους δεν τους δέχονται πίσω, το έχουμε δει σε αποστολές ή σε προσπάθειες επαναπροώθησης προς το Πακιστάν για παράδειγμα.
Υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει.
Ούτε αυτό όμως γίνεται γιατί υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις αποφάσεις που σχετίζονται με το άσυλο. Άρα διαμορφώνεται μια αδιέξοδη εικόνα και κατάσταση από τη στιγμή που αυτές οι διαδικασίες δεν κινούνται με την ταχύτητα που θα έπρεπε.
Ένα ερώτημα που όλοι θα έπρεπε να θέσετε είναι πόσες επαναπροωθήσεις έχουν γίνει, σε σχέση με τις αφίξεις. Και πόσες μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες, για τους πρόσφυγες.
Να γιατί υπάρχει το πρόβλημα στα νησιά.
2ον- Κάποιοι, μας λένε ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους από τα νησιά γιατί αποτελεί όρο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας.
Στη συμφωνία βέβαια δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει τέτοιος όρος είναι προφανές ότι είτε πρόκειται για μονομερή και αυθαίρετη ερμηνεία από κάποιους της συμφωνίας είτε πρόκειται για δεσμεύσεις που κάποιοι έχουν δώσει ή έχουν αναλάβει χωρίς να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό.
Άλλωστε η Ελλάδα ήταν απούσα από τη διαμόρφωση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
3ον- Επειδή τα βόρεια σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, επειδή οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επειδή πλέον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να στέλνουν στην Ελλάδα και άλλους, στα πλαίσια της συμφωνίας Δουβλίνο, η χώρα πρέπει να κάνει μια μεγάλη και ανοιχτή συζήτηση.
Τι θα κάνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους;
Πόσους αντέχει να φιλοξενήσει;
Πόσοι από αυτούς μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία;
Έχει το πολιτικό σύστημα το σθένος αλλά και την αποφασιστικότητα να συνεννοηθεί με όρους εθνικού συμφέροντος και να αντιμετωπίσει με σχέδιο και αποφασιστικότητα το μεταναστευτικό;
Κάποιοι πρέπει να πουν αυτές τις αλήθειες στους πολίτες.
Επιτρέψτε μου δύο λόγια για την Κω.
Η Κως πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία αλλά άντεξε.
Για δύο όμως χρονιές, το 2015 και το 2016, καταγράψαμε απώλειες.
Η τοπική οικονομία και ο τουρισμός μας πλήρωσαν την επιλογή κάποιων να μετατρέψουν την Κω σε αποθήκη ανθρώπων.
Θέλω να παραθέσω τα στοιχεία της έρευνας του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό των νησιών μας.
Σύμφωνα με αυτή, το 2015 μειώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων κατά 18,75%, των επισκεπτών κατά 22,80%. Υπήρξε μείωση των τιμών κατά 12,45%, της απασχόλησης κατά 6% ενώ παράλληλα αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων κατά 5,70%.
Η συνολική μείωση των εσόδων στις τοπικές οικονομίες των νησιών υπερβαίνει το 35%.
Το 2016 έκλεισε με απώλειες 10% για τον τουρισμό μας.
Με δεδομένο ότι η Κως είναι ο τρίτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, σε απόλυτους αριθμούς το 10% της πτώσης, σημαίνει πάνω από 100.000 επισκέπτες λιγότερους για το νησί μας.
Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε βοήθεια ούτε στήριξη από πουθενά.
Διαβλέποντας τους κινδύνους να ταυτοποιηθούμε ως χώρος παραμονής και εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, κινηθήκαμε μόνοι για να υπερασπιστούμε την τουριστική μας ταυτότητα.
Προχωρήσαμε σε συνεννόηση και συνεργασία με το γειτονικό Δήμο του Μπόντρουμ στην Τουρκία και ήδη βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας.
Μιας συμφωνίας που το κεντρικό της μήνυμα και νόημα είναι η ανακήρυξη της περιοχής που περιλαμβάνει τους δύο δήμους ως αμιγούς τουριστικής ζώνης.
Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε, με πολύ κόπο και προσπάθεια μαζί με τους φορείς του νησιού, την τουριστική μας φήμη και το 2017 υπάρχει βελτίωση.
Τα προβλήματα όμως παραμένουν, όπως στην κρουαζιέρα.
Δείτε το και μόνοι σας.
Ποιος θα επέλεγε εύκολα ένα τόπο για τις διακοπές του, ο οποίος έχει αυτές τις δομές;
Για αυτό και η Ιταλία δεν δημιούργησε αυτές τις δομές σε περιοχές που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Εμείς στην Κω είχαμε μηδενικές ροές για ένα περίπου χρόνο. Πως όμως φτάσαμε να έχουμε πάνω από 2.000 σε αυτές τις δομές στο hot spot και στο κέντρο κράτησης;
Πρώτον γιατί δεν γίνονται επαναπροωθήσεις και δεύτερον γιατί μας μεταφέρουν και άλλους από άλλες περιοχές της χώρας. Μέσα στο καλοκαίρι και τους αποβιβάζουν στο λιμάνι.
Αυτή είναι η κατάσταση.
Η θέση μας στην Κω είναι ξεκάθαρη.
Η Κως αποτελεί τον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας. Η επιλογή να δημιουργηθεί hot spot στο νησί αλλά και μια νέα δομή κλειστού τύπου, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική.
Ο στόχος μας είναι να βγει η Κως έξω από το χάρτη των hot spot.
Να κλείσουν αυτές οι δομές.
Η Κως να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της.
Όσοι είναι παράτυποι μετανάστες να επαναπροωθούνται με ταχύτερες διαδικασίες από τα νησιά μας.
Κάνω έκκληση προς όλους κυβέρνηση και κόμματα, να αποφευχθεί κάθε μονομερής ενέργεια στο μεταναστευτικό, που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρισμό της Κω.
Αναφέρομαι στη δημιουργία νέου hot spot ή στη δημιουργία άλλης δομής ή και πλωτών κέντρων όπως ακούμε.
Να αφήσουν τους πολίτες της Κω να δουλέψουν, να αφήσουν τον τουρισμό μας να δείξει τη δυναμική του.
Στο ερώτημα του τι πρέπει να γίνει, εγώ θα είμαι και πάλι ξεκάθαρος και θα καταθέσω 5 σημεία:
1ον- Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και να εγκαταλειφθούν σκέψεις ή πρακτικές για να συνεχιστεί ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων εκεί.
2ον- Επιτάχυνση της επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών προς την Τουρκία.
3ον- Αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα, η οποία σήμερα ούτε υπάρχει, ούτε τηρείται, ούτε εφαρμόζεται. Αναλογική κατανομή που πρέπει να γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.
4ον- Πλήρης στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου, έστω και με υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών. Αν απαιτηθεί νομοθετική παρέμβαση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να κατατεθεί άμεσα και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
5ον- Δημιουργία συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης για όλους και προστασίας για όσους, αποδεδειγμένα, θεωρούνται ή θα κριθούν ως πρόσφυγες.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot