Γ. Χαρτοφίλης: Δεν είμαι μέλος του νέου ΔΣ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και, βέβαια, ούτε Πρόεδρος του σωματείου!

Ιούλιος 21, 2016 Comments (1)
jumbo-banner

Οι πρόσφατες εκλογές στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ, ήταν το κλείσιμο μιας περιόδου έντονης παρουσίας και δραστηριοποίησης μιας συλλογικότητας που δημιουργήθηκε και έδρασε με την εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος στο νησί μας.

Οι έντονα αντικαταστατικές τάσεις, που αναπτύχθηκαν από τους πρώτους μήνες του χρόνου στο εσωτερικό της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, την υποχρέωσαν σε πολύμηνη αδράνεια, και περιθωριοποίηση και ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οδηγήθηκα στην απόφαση να απέχω ολοκληρωτικά από τις εκλογές αυτές, στις οποίες, τελικά, συμμετείχαν μόλις 15 μέλη.

Θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω ότι δεν είμαι μέλος του νέου ΔΣ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και, βέβαια, ούτε Πρόεδρος του σωματείου.

Η προσωπική μου εμπλοκή στη σύσταση και τη λειτουργία της ομάδας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ από την πρώτη μέρα και στη μετατροπή της σε σωματείο, του οποίου ήμουν Πρόεδρος μέχρι τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, καθώς και το γεγονός ότι διεκπεραίωσα την επικοινώνηση των δράσεων και των θέσεων της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ όλο αυτό το διάστημα, μου επιβάλλει να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους πολίτες της Κω, που με εμπιστοσύνη περιέβαλαν το εγχείρημα αυτό, καθώς και όλους εκείνους, με τους οποίους συνεργάστηκα, από τη θέση ευθύνης που κατείχα, για την επίτευξη των στόχων της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Η Ομάδα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2015 για να δώσει χείρα βοηθείας στους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς, που έφταναν στην Κω και να συμμετέχει στη θωράκιση της τοπικής κοινωνίας από το μικρόβιο του ρατσισμού.

Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα συντόνισε τις προσπάθειες πολλών Κώων πολιτών και με την υποστήριξη πολλών επιχειρηματιών της Κω δημιούργησε μια μοναδική ιστορική πραγματικότητα τη στιγμή, που οι φορείς της επίσημης πολιτείας είτε αδυνατούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά είτε αδιαφόρησαν στην πράξη τηρώντας παθητική στάση είτε τέθηκαν εξ αρχής απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, προβάλλοντάς τους ως εισβολείς.
Οι πολίτες της Κω στη συντριπτική τους πλειονότητα υποστήριξαν από την αρχή την τακτική της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και αγκάλιασαν με εμπιστοσύνη τις ενέργειές της και, σε αντίθεση με τις επιταγές και τις κατευθύνσεις παραγόντων του νησιού, συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ αναζητώντας μαζί μας λύσεις, που να μη μας προσβάλλουν ως κοινωνία. Μαζί, πολλοί εθελοντές από την Ελλάδα και τον κόσμο έστελναν καθημερινά προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα της Αλληλεγγύης.

Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε. Αλλοιώθηκε και εξασθένησε από τα παράσιτα και τον θόρυβο της ιδιοτέλειας και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων μικρών πολιτικών.
Παρ’ όλα αυτά, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ, στην κρίσιμη περίοδο του περσινού καλοκαιριού, λειτούργησε στη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό, ακόμα και σήμερα, κάποιοι (και μάλιστα από αυτούς που με την αντίθετη στάση τους οδήγησαν την Κω σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο) προσπαθούν -ματαίως βέβαια- να καπηλευτούν τη δική της δράση.

Οι επιθέσεις που δέχθηκε η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ήταν συγκροτημένες και απόλυτα κατευθυνόμενες, όμως η αδρανοποίηση, που επιβλήθηκε εκ των έσω στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και οδήγησε στην πολύμηνη απουσία της από το προσκήνιο, άφησε το πεδίο ελεύθερο σε πρακτικές κοινωνικά επικίνδυνες για το νησί .
Μια τέτοια κατάσταση αναπόφευκτα εξυπηρετεί την άποψη για «επικίνδυνους» πρόσφυγες – «εισβολείς», η οποία εκφράζεται με το σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΟ HOT SPOT» και η οποία έχει ήδη πλήξει ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά το νησί.

Όμως, η ζωή των προσφύγων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα και δεν μπορεί να αποτελεί «υλικό» για μικροκομματικά παιχνίδια οποιασδήποτε στόχευσης.
Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στις 18 Μαρτίου 2016 παρατείνει τη βάσανο των προσφύγων και παράλληλα βάζει τη χώρα μας σε περιπέτειες.
Σε μια τέτοια πολιτική συγκυρία, μια συλλογικότητα, που άρθρωνε ένα διαφορετικό λόγο υποχρεώθηκε σε αδράνεια. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ όφειλε να έχει ανοιχτές πόρτες για όλους, να επιδιώκει επισταμένα τη διεύρυνση της βάσης της και όχι να περιχαρακώνεται σε μικροπολιτικές τακτικές μικρών κομμάτων.

Όσοι μεθόδευσαν και συνέβαλαν στην περιθωριοποίηση και τη συρρίκνωσή της, καταργώντας τη δυναμική ανάπτυξης της μοναδικής συλλογικότητας Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στην Κω, έχουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στον λαό της Κω.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιώργος Χαρτοφίλης

Σχόλια  
Πολίτης
0 #1 Πολίτης 21-07-2016 23:53
Άσε μας ρε Γιωργάκη με τις π@π@ριές σου!
ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ το νησί παλιοκουμούνια!
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot