Menu
Στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας. Συνάντηση Εργασίας με φορείς του τουρισμού.

Στο Επιμελητήριο Δωδεκανή…

Συνάντηση εργασίας μ...

Guardian -Υμνοι για την Λέρο και τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου

Guardian -Υμνοι για την Λ…

«Επαθα εμμονή με τη ...

Ιδού το νέο μνημόνιο - Οι όροι για συντάξεις και εργασιακά

Ιδού το νέο μνημόνιο - Οι…

Μεγάλες ανατροπές ...

Θρηνεί το ελληνικό μπάσκετ - "Έφυγε" 18χρονος αθλητής

Θρηνεί το ελληνικό μπάσκε…

Στη... γειτονιά τω...

Θρίλερ στον Κολωνό! Βρέθηκε σακούλα με ανθρώπινα οστά σε κάδο απορριμάτων!

Θρίλερ στον Κολωνό! Βρέθη…

Θρίλερ σε εξέλιξη στ...

Πρωτοβουλία Χατζημάρκου για το Εθνικό Θέατρο

Πρωτοβουλία Χατζημάρκου γ…

Πρωτοβουλία για τη...

Κύμα κατασχέσεων για χρέη άνω των 500 ευρώ στο δημόσιο

Κύμα κατασχέσεων για χρέη…

Σε αδιέξοδο οδηγεί...

«Ξεχασμένες» ασθένειες επελαύνουν

«Ξεχασμένες» ασθένειες επ…

Oι επιστήμονες παγκο...

«Μηδενική η απορρόφηση πόρων από το Ε.Π. Αλιείας με ευθύνη της κυβέρνησης. Κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ»

«Μηδενική η απορρόφηση πό…

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Μ...

Ποιο ριάλιτι επιστρέφει στην τηλεόραση;

Ποιο ριάλιτι επιστρέφει σ…

Άλλο ένα ριάλιτι φ...

Προχωράμε στην κατάργηση των πανελλαδικών

Προχωράμε στην κατάργηση …

Στο σχέδιο της κυβ...

«Πέσαν τα τσιμέντα» με τις φωνές των παικτών του Survivor [βίντεο]

«Πέσαν τα τσιμέντα» με τι…

Στον διαγωνισμό τρ...

Prev Next

“Μόνο στην Κω υπάρχει η γνωστή κατάσταση που υποθάλπει και υποθάλπεται”

“Μόνο στην Κω υπάρχει η γνωστή κατάσταση που υποθάλπει και υποθάλπεται”
jumbo-banner

«Αλήθειες και ψέματα» αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε επερώτηση που είχαν καταθέσει 20 βουλευτές της ΝΔ στις 2 Νοεμβρίου σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Η επερώτηση έχει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό. Παίρνει μια διαστρέβλωση ή ένα λανθασμένο δεδομένο και πάνω σε αυτό κτίζει ένα άλλο ψέμα» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της επίκαιρης ερώτησης ότι ο πρωθυπουργός «αποδέχεται την εγκατάσταση 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα», ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μόνιμη, αλλά προσωρινή, εγκατάσταση ανθρώπων που θα διαρθρωθεί ως εξής: 7.000-10.000 στα hot spots, 20.000 στις επιδοτούμενες θέσεις ενοικίου και 20.000 σε στρατόπεδα προσφύγων που η κυβέρνηση προσπαθεί, σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, να «σπάσει» σε μικρότερα κομμάτια.

Όσον αφορά στην αρνητική στάση των βουλευτών απέναντι στη δημιουργία hot spots στα νησιά και το επιχείρημά τους για αρνητική επίδραση των δομών στον τουρισμό, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι τα hot spots (κέντρα ταυτοποίησης) έχουν λόγο ύπαρξης εκεί όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες.

«Δεν είναι κάποια διαστροφική άποψη δική μου, της κυβέρνησης ή της Ευρώπης» είπε και αποσαφήνισε ότι τα κέντρα είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ζημιά στον τουρισμό των νησιών.

Όσον αφορά στη στάση των δημάρχων στα νησιά που δέχονται τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων, αποσαφήνισε ότι οι δήμαρχοι της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης, της Λέρου, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν στη δημιουργία δομών. Μόνο η Κως έχει αντιδράσει και «πλήρωσε τις κακές της αντιδράσεις πέρσι».

«Δεν γίνεται να αλλάξει η γεωγραφία. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν 2.000 πρόσφυγες στην Κω και να κάνεις το κέντρο στη Λέρο» είπε. Και προσέθεσε, απευθυνόμενος στους επερωτώντες βουλευτές: «Μην παίρνετε θέσεις που περιπλέκουν και δεν διευκολύνουν τη λύση του προβλήματος. Ένας δήμαρχος δεν έχει συμφωνήσει και αυτόν υποστηρίζετε. Πρέπει κάποιος να κάνει ψυχρή ανάλυση. Αυτό θα βοηθήσει κι εσάς κι εμένα να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις και να μην καθιστούμε ψέματα αλήθειες. Είναι υποχρέωσή μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης και πρέπει να γίνεται πολύ καλή ταυτοποίηση γι’ αυτό».

Και διευκρίνισε, απαντώντας στην αρνητική κριτική για τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης στη χώρα: «Η αύξηση των ροών δημιουργεί τα κέντρα ταυτοποίησης. Δεν δημιουργούν τα κέντρα ταυτοποίησης τις ροές». Και πρόσθεσε ότι κέντρα ταυτοποίησης θα δημιουργηθούν και στα relocation centers (κέντρα για όσους προορίζονται για επανεγκατάσταση στο εξωτερικό).

Σχετικά με την κατασκευή των κέντρων ταυτοποίησης, σημείωσε ότι στη Λέσβο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, στη Χίο δημιουργείται ένα προσωρινό που έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από την Κομισιόν όπως και της Λέσβου, στη Σάμο προχωρεί με σημαντικές βελτιώσεις σε υπάρχοντα χώρο, στη Λέρο θα λειτουργεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ στην Κω υπάρχει «η γνωστή κατάσταση που υποθάλπει και υποθάλπεται».

Απαντώντας στην κριτική για πλημμελή δράση της κυβέρνησης προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής, ο κ. Μουζάλας θέλοντας να επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, το 2014 έγιναν 409 αιτήματα που αφορούσαν 9.691 άτομα και έγιναν δεκτές 470 επανεισδοχές. Το 2015 έγιναν 605 αιτήματα, που αφορούσαν 9.300 άτομα και έγιναν δεκτές 2.624 επανεισδοχές. «Το πρόβλημα το είχατε κι εσείς, το έχουμε κι εμείς» είπε απευθυνόμενος στους 20 βουλευτές της ΝΔ.

Εξίσου στην κριτική για άρνηση της κυβέρνησης να προχωρά σε επιστροφές, παρέθεσε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2014 είχαν γίνει 11.668 επιστροφές και το 2015 έχουν μέχρι τώρα γίνει 10.390 επιστροφές.

Όσον αφορά στην κριτική, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει αναδείξει το πρόβλημα με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός απάντησε:

«Είναι ντροπή να λέτε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παθητικά την Τουρκία. Η κυβέρνηση ήταν αυτή που ανέδειξε το θέμα της Τουρκίας από περιφερειακό σε κύριο θέμα της ατζέντας Γιούνκερ, που δημιούργησε επιτροπές, που πέτυχε να συμμετάσχει στην τριμερή με τη Γερμανία και την Τουρκία, που ανάδειξε σε κύρια πολιτική το resettlement» (σ.σ. να οργανωθεί η μετεγκατάσταση αριθμού προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε κράτη της ΕΕ μέσω της κατανομής).

Απαντώντας στους βουλευτές Μ. Κόνσολα και Μ. Βορίδη, που υποστήριξαν ως επίσημη πολιτική διαχείρισης του ζητήματος την αποτροπή και την ανάσχεση στις ροές προσφύγων και μεταναστών , ο κ. Μουζάλας επισήμανε: «Είναι ενάντια στη συνθήκη της Γενεύης να μην σου επιτρέπουν σε μπεις σε μια χώρα και να ζητήσεις άσυλο. Το δικαίωμα αυτό διασφαλίζεται από τον ΟΗΕ. Το αν θα το πάρεις τελικά είναι άλλο θέμα. Αυτά που έκαναν η Σλοβενία, η Ουκρανία, τα Σκόπια είναι παράνομο και παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης». Και ολοκλήρωσε την απάντησή του σημειώνοντας: «Η κριτική είναι καλή. Δημιουργική. Εάν είναι μια κριτική “θα μας φάνε οι “τζιχαντιστές” (σ.σ.: ο βουλευτής Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σε “ορδές τζιχαντιστών”) δεν προσφέρει τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

2 σχόλια

 • Γρηγορίου παναγιώτης
  Γρηγορίου παναγιώτης Σάββατο, 12 Δεκέμβριος 2015 15:33 Απάντησε

  Κύριε Λεβέντη δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση. Αντιθέτως, εάν μας διαβάζετε θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουμε δώσει κανένα τέτοιο στίγμα, αφού είμαστε από τους πρωτοπόρους στην Κω που "παίζουμε" τον κ. Λεβέντη στην εφημερίδα μας. Όπως βλέπετε τα θέματα πολλά και η ροή συνεχόμενη γι'αυτό μην μας αδικείτε. Καλή συνέχεια.

 • λεβεντης.
  λεβεντης. Σάββατο, 12 Δεκέμβριος 2015 09:52 Απάντησε

  καλα βαζετε το δελτιο που διενειμε ο συριζα. το δελτιο της ενωσης καντρωων το κανατε αβαβα; γιατι;;

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός