Menu
Πώς θα καταλάβεις αν είσαι ερωτευμένη, ανάλογα με το ζώδιό σου

Πώς θα καταλάβεις αν είσα…

Αν είσαι ερωτευμέν...

Και η ζωή συνεχίζεται ΔΥΝΑΜΙΚΑ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ: ΔΕΙΤΕ τις αφίξεις πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Κω από 22/07 έως 24/07

Και η ζωή συνεχίζεται ΔΥΝ…

Το τριήμερο 22/07 ...

Νέος καύσωνας προ των πυλών - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» τις επόμενες ώρες

Νέος καύσωνας προ των πυλ…

Τα καμώματα του καιρ...

Βάσεις 2017: Οι πρώτες εκτιμήσεις για ΟΛΕΣ τις σχολές

Βάσεις 2017: Οι πρώτες εκ…

Τις δικές του εκτι...

Νέα τουρκική πρόκληση: Το Barbaros παρενόχλησε ψαράδες ανοιχτά της Πάφου

Νέα τουρκική πρόκληση: Το…

Σύμφωνα με πληροφο...

Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ σχετικά με τις τραπεζικές προμήθειες στην πληρωμή φόρων

Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ σχετικ…

H ΑνεξάρτητηΑρχή Δ...

Τα ζώδια σήμερα 22 Ιουλίου: Τοξότες, σήμερα δεν θα είστε τόσο αισιόδοξοι!

Τα ζώδια σήμερα 22 Ιουλίο…

Τι λένε για σήμερα τ...

Σημαντικές ζημιές σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της ΚΩ - Κλειστά έως ότου αποκατασταθούν οι φθορές

Σημαντικές ζημιές σε μνημ…

Σοβαρές ζημιές προ...

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκφράζει την συμπαράστασή του στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Κω

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσ…

Το Επιμελητήριο Δωδε...

Ελ. Κουντουρά: Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές δουλεύουν κανονικά στην Κω

Ελ. Κουντουρά: Οι ξενοδοχ…

Δεν επηρεάστηκαν λ...

Μ. Παπαβασιλείου: "Η Κως παραμένει ένας ασφαλής, φιλόξενος και πανέμορφος προορισμός"

Μ. Παπαβασιλείου: "Η…

Δήλωση της Αντιπερ...

Πάνω από 15.000 «λουκέτα» στο επτάμηνο του 2017-Λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις της Κω ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

Πάνω από 15.000 «λουκέτα»…

Τις 15.000 υπερβαίνο...

Prev Next

Ο Δάσκαλος... Ανδρέας Διπλός

Ο Δάσκαλος... Ανδρέας Διπλός
jumbo-banner
Ο Ανδρέας Διπλός γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1930 στην Κω από  Μικρασιάτες  γονείς.
 
Πρωτότοκος γιος της οικογένειας Διπλού με ακόμη δύο παιδιά, την Χρυσάνθη και τον Δημοσθένη. Από την παιδική του ηλικία ο Ανδρέας φαινόταν πως είχε μεγάλη αγάπη για τα γράμματα γι' αυτό άλλωστε με την ίδρυση του πρώτου σχολείου (Γυμνάσιο) ήταν  ανάμεσα στους εφτά μαθητές που ξεκίνησαν την τότε λειτουργία του.
 
Το 1947 ο νεαρός Ανδρέας τελειώνει το Γυμνάσιο και πηγαίνει στη Ρόδο για να τελειώσει την Παιδαγωγική Ακαδημία πράγμα που επιτυγχάνει λίγα χρόνια αργότερα. Επιστρέφει στην Κω και αρχικά διορίζεται Γραμματέας στην κοινότητα Πυλίου και μετέπειτα στο δημοτικό σχολείο Αμανιού. Στο Πυλί  έζησε αρκετά χρόνια με την οικογένεια του μέχρι να διοριστεί σε σχολείο της πόλης οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Την ίδια περίοδο  ο Σαμιώτης Παύλος Αθανασίου και η σύζυγος του Φεβρωνία  έρχονται  στην Κω και εγκαθίστανται λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, με τα παιδιά τους, Αγγέλα και Δημήτρη. Η νεαρή Σαμιώτισσα Αγγέλα γνωρίζει μέσω κοινών φίλων τον Ανδρέα Διπλό και ενθουσιάζεται από τον χαρακτήρα και την έντονη προσωπικότητα του.
 
Το 1965 το νεαρό ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί και να δημιουργήσει την δική του οικογένεια.  Γρήγορα αποκτούν  τρία παιδιά, την Αφροδίτη, την Παυλίνα και τον Θανάση. Η οικογένεια μεγαλώνει και ο δάσκαλος συνεχίζει το παιδαγωγικό του έργο αφού δεκάδες μαθητές περνούν από τα χέρια του. Μετά το δημοτικό Πυλίου διορίζεται σε σχολείο της πόλης και εν συνεχεία στο 4ο δημοτικό σχολείο (σημερινό 7ο) όπου και δίδαξε τα περισσότερα χρόνια στην καριέρα του. Το 4ο αποτέλεσε σημαντικό σταθμό της ζωής του αφού δίδαξε αμέτρητες ώρες, γνώρισε πολλούς συναδέλφους,  αλλά και πολλούς μαθητές.

Μιλώντας με την σύζυγο του Αγγέλα μάθαμε λίγα περισσότερα στοιχεία για τον χαρακτήρα του. Πάρα πολλοί Κώοι που υπήρξαν μαθητές του όπως μας είπε η σύζυγος του, θυμούνται αρκετά περιστατικά με νοσταλγία, μιλούν για τον χαρακτήρα του αλλά και αρκετές φορές για την "αυστηρότητα" του, ειδικά όταν τους συναντούσε σε εξόδους εκτός σχολείου...

"Ο Ανδρέας ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος, οικογενειάρχης που πάντα του άρεσε να κάνει χιούμορ με την παρέα και τους στενούς φίλους του. Δούλευε με ησυχία και δεν ενοχλούσε κανέναν, του άρεσε όλα να γίνονται με λεπτομέρεια και μετά από ώριμη σκέψη. Θυμάμαι πολλές φορές όταν τα παιδιά μας τον ρωτούσαν για κάποιο μάθημα για να τους βοηθήσει την φράση που τους έλεγε: Θέλω να σκέφτεστε μόνοι σας και θα βρείτε την λύση, διαβάστε προσεκτικά και δείτε τι σας ζητάει; πρώτα σκέψου και θα βρεις την λύση! Ήταν άνθρωπος της παρέας του άρεσε να περπατάμε και να κάνουμε βόλτες, πολλές φορές πηγαίναμε στα χωριά κόβαμε λουλούδια μαζεύαμε χόρτα και γενικότερα με απλά καθημερινά πράγματα περνούσαμε όμορφα. Βέβαια δεν παρέλειπε να πιει και το απαραίτητο καφεδάκι στο καφενείο πράγμα που έκανε σε καθημερινή βάση. Ήταν καλός δάσκαλος και αγαπούσε πολύ του μαθητές του και γενικότερα τα παιδιά.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που στον δρόμο συναντούσε πολλούς από τους μαθητές του, του φώναζαν από μακριά Δάσκαλε και  έτρεχαν να τον αγκαλιάσουν. Ήταν άνθρωπος υπερήφανος και μετρημένος, όταν μετά από πρόταση διορίστηκε Προϊστάμενος στο 3ο (τότε) Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν δέχθηκε αμέσως. Ήθελε να διαπιστώσει αν ήταν η σειρά του αρχικά, μήπως δηλαδή προηγείτο κάποιος άλλος δάσκαλος και όταν βεβαιώθηκε γι' αυτό πάλι δεν δέχθηκε γιατί τον ενδιέφερε και κάτι ακόμη. Πιο συγκεκριμένα γι' αυτό γράφει στο ημερολόγιο του "Και κάτι για την ιστορία. Όταν έμαθα ότι επρόκειτο να διορισθώ,  να με προτείνουν για Προϊστάμενος στο 3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω-Νισύρου τους πρότεινα και τους είπα ότι θα δεχθώ τον διορισμόν μου αυτόν  εφόσον η ολομέλεια του Συλλόγου Δ/λων και Ν/γων, με κοινή απόφαση της με αποδεχθεί σαν Προϊστάμενο της". Αυτός ήταν ο Ανδρέας... πενήντα χρόνια μαζί μια ολόκληρη ζωή,  δημιουργώντας μια υπέροχη οικογένεια!  

Ο Ανδρέας Διπλός έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2014, αν και το αφιέρωμα μας ήταν προγραμματισμένο δυστυχώς δεν προλάβαμε εν ζωή να το πραγματοποιήσουμε. Σεβόμενοι την μνήμη του, σκόπιμα αφήσαμε να περάσουν κάποιοι μήνες και μετέπειτα ν' αναρτηθεί στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Ο Ανδρέας Διπλός ήταν ένας ακόμη σπουδαίος "Δάσκαλος" από τους λίγους εκείνης  της "σειράς" με σπουδαίο παιδαγωγικό έργο, ιδιαίτερα τις δύσκολες εποχές που στο νησί μας τα σχολεία ήταν ελάχιστα...

 Για όλους εμάς και πολύ περισσότερο για τους δεκάδες μαθητές του, θα μείνει στη μνήμη  μας, ως ο Δάσκαλος....             
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

2 σχόλια

  • Παναγιώτης Γιωργαλλής
    Παναγιώτης Γιωργαλλής Σάββατο, 01 Νοέμβριος 2014 02:07 Απάντησε

    Από τους αγαπημένους μου...

  • Μανώλης Ανδρουλιδάκης Δάσκαλος στο Ιπποκράτειο Λύκειο ...
    Μανώλης Ανδρουλιδάκης Δάσκαλος στο Ιπποκράτειο Λύκειο ... Παρασκευή, 31 Οκτώβριος 2014 20:26 Απάντησε

    Αυτοί οι άνθρωποι είναι κόσμημα για τον τόπο τους.....για τον τόπο μας....!!!

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός